Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir a emis vineri, 21 aprilie, o circulară în care recomandă ca, de Paștele Blajinilor, în zonele unde nu este acces spre cimitire și este imposibilă oficierea serviciilor divine pentru cei adormiți direct la morminte, rugăciunilie să fie înălțate în sfintele locașe și așezăminte.

Paștele Blajinilor este un obicei local de pomenire a celor adormiți, înrădăcinat în conștiința credincioșilor, iar slujbele și actele de milostenie pentru aceștia pot fi săvârșite în biserici și în alte locuri decât la cimitire.

Mitropolitul Vladimir a menţionat că credincioșii care cinstesc acest Paște al Blajinilor și obișnuiesc să se deplaseze în alte zone și localități pentru a ajunge la mormintele rudelor și celor dragi, sunt rugați să fie prudenți și să se limiteze la pomeniri în bisericile din vecinătate.

Totodată, şeful Bisericii Ortodoxe din Moldova a îndemnat creştinii ca, după potolirea ninsorii și dezăpezire, să aducăi în ordine mormintele, la care ulterior să fie oficiate slujbe.

“Dumnezeu să ne ocrotească de aceste calamități prin care trecem și să dea sănătate și puteri la toată lumea”, se arată în circulara emisă de Mitropolie.