Mitropolia Moldovei aduce lumânări de nici 20 de bani bucata, dar le vinde de cel puțin cinci ori mai mult// RISE

Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări din parafină la un preț de nici 20 de bani bucata. Ulterior, acestea sunt vândute bisericilor, direct sau prin intermediul eparhiilor. Însă, în drumul său de la producător la enoriaș, prețul unei lumânări ajunge să coste de cel puțin cinci ori mai mult. Afacerea „divină” este una exclusivistă, fiind permisă de lege doar cultelor religioase, se arată într-o investigaţie RISE dată publicităţii luni.

rise lumanari

În fiecare duminică, când merge la slujbă, Nadejda Grosu, o bătrână din s. Mereșeuca, r. Ocnița, îmbracă haine mai bune, pentru că „la biserică trebuie să te duci curat”. De curând, i-a murit soțul, așa că preferă basmaua neagră, pe care o aranjeză cu mânile-i pline de bătături. Din pensia de 1.000 de lei, păstrează bani ca să-i ajungă pentru vreo 5-6 lumânări pe care le cumpără săptămânal. „Pentru sănătate, la Sf. Nicolae, la Maica Domnului, la sfeșnicul din mijlocul bisericii și-apoi una o dau preotului, când merge cu tămâietul, ca s-o pună în altar, și, cât timp citește preotul rugăciunile, în mână trebuie să ai o lumânăre aprinsă… Eu iau lumânări de 2 lei și de 3 lei. De 6 lei cumpăr când pun la pâine, pentru pomană”, spune bătrâna.

Import de 2,3 milioane de lei

În perioada 2014-2016, Mitropolia Moldovei și Catedrala Mitropolitană din Chișinău au fost singurele instituții de cult care au importat lumânări bisericești din Federația Rusă. Pentru un total de 160 de tone, echivalentul a opt tiruri, cele două instituții au plătit peste 2 milioane de lei. La bucată, suma se traduce prin aproximativ 17 bani pe lumânare, în medie, achitați producătorului rus.

Potrivit datelor obținute de reporterii RISE din registrul vamal rus, în ultimii 10 ani, Mitropolia Moldovei s-a axat mai mult pe importul de parafină, fiind proprietara fabricii de lumânări de la Mănăstirea Condrița. Însă, în decembrie 2014, instituția de cult apare și ca importator de lumânări bisericești. De altfel, importul realizat de mitropolie în 2014 este primul de acest fel făcut în ultimul deceniu. Lotul, de 60 de tone, a fost cumpărat cu 860.000 de lei, adică la un preț de 14 bani pe lumânare. Vânzătorul, OOO Sofrino, este o întreprindere a Bisericii Ortodoxe Ruse specializată în producția obiectelor de cult și care are un capital social de aproape 12 milioane de lei.

Vadim CHEIBAȘ, secretarul Mitropoliei Moldovei (despre importul din Federația Rusă): Raportul calitate-preț este cel mai convenabil acuma, mai ales în legătură cu devalorizarea rublei. Acum ea un pic și-a mai revenit, dar era o perioadă în care rubla ajunsese la vreo 27 de bani, și atunci era foarte convenabil, din punct de vedere economic, de a importa lumânări din Federația Rusă. Ajungeam la un preț mai mic comparativ cu ce se putea de produs aici, pe loc, și era mult mai competitiv de a importa.

La scurt timp de la importul din decembrie 2014, pe site-ul mitropoliei a fost publicat un anunț prin care slujitorii și enoriașii au fost invitați să cumpere lumânări „la un preț special de numai 79 lei/pachet”. Asta în condițiile în care mitropolia a plătit producătorului 29 de lei/pachet.

Vadim CHEIBAȘ (despre prețul stabilit de mitropolie la vânzarea lumânărilor): Deja aici e o procedură comercială și cred că nu ar fi cazul să spun acum la ce preț noi cumpărăm și la ce preț vindem. Oricum, presupune un adaos care și constituie venitul propriu-zis al mitropoliei. Nu are rost de a importa fără a presupune un adaos la vânzare.

În 2015, pe firul importului de lumânări s-a implicat și Catedrala Mitropolitană, care a adus în țară 40 de tone și pentru care a plătit 590.000 de lei. În același an, mitropolia a apelat și ea la întreprinderea rusă Sofrino și a mai cumpărat 20 de tone. Doar că, spre deosebire de catedrală, a plătit un preț dublu: 640.000 de lei pentru 20 de tone, fiind cel mai scump lot de lumânări achiziționat de mitropolie. În fruntea ambelor instituţii religioase, și a mitropoliei, și a catedralei, stă aceeași persoană – ÎPS Vladimir.

Textul integral al investigaţieipoate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.