Mitropolia Basarabiei mizeaza pe sprijinul Consiliului Europei

in cadrul vizitei sale de saptamina trecuta pe care a efectuat-o la Chisinau, domnul Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a avut o intrevedere joi, 27 iulie curent, cu liderii cultelor religioase din R. Moldova. La aceasta intilnire, care s-a desfasurat in incinta Parlamentului R. Moldova, au participat iPS Petru Paduraru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, PS Anton Cosa, Episcopul Bisericii Romano-Catolice din R. Moldova, Valeriu Ghiletchi, Episcopul Uniunii Bisericilor Crestine Evanghelist Baptiste, Petru Bors, Episcopul Uniunii Bisericilor Penticostale, Protoiereul Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei Moldovei si dl Serghei Iatco, directorul Serviciului de stat pentru problemele cultelor.

in debutul intilnirii, Rene van der Linden a accentuat ca institutia pe care o reprezinta este o comunitate a valorilor umane, care apara democratia si drepturile omului. Din aceste considerente, domnia sa a hotarit sa se intilneasca personal cu liderii cultelor religioase din R.Moldova. „Consiliul Europei este un for inter-religios pentru dialog, deoarece este reprezentat de mai multe culturi si religii. Acest fapt duce la imbogatirea noastra spirituala, inclusiv a vietii politice", a mentionat van der Linden. Astfel, pentru o mai buna colaborare si depasirea unor probleme, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sunt invitati sa vorbeasca si lideri ai cultelor religioase. „Primul reprezentant al cultelor care a vorbit in plenul Adunarii Consiliului Europei a fost reperezenantul cultului islamic. Sunt fixate deja intilniri cu Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu I, si cu Papa Benedict al XVI", a tinut sa precizeze van der Linden.

Serghei Iatco 1-a informat pe inaltul demnitar european ca in R. Moldova sunt inregistrate 22 de confesiuni, care au la rindul lor 2 230 de structuri. Cele mai numeroase sunt Mitropolia Moldovei cu 1 261 parti componente, Mitropolia Basarabiei cu 227, Biserica Romano-Catolica – 31, UBCEB – 262 si Biserica Penticostala – 36. in opinia sa, chiar daca si exista niste tensiuni in ceea ce priveste relatiile dintre culte, important este „ca nu se ajunge la conflicte" si Serviciul de stat pentru problemele cultelor incearca sa rezolve problemele de acest gen pe calea dialogului.

iPS Petru Paduraru, intiistatatorul Mitropoliei Basarabiei, l-a salutat pe inaltul oaspete si a mentionat ca aceasta vizita la nivel inalt va impulsiona procesul de normalizare a vietii cetatenilor R. Moldova. „Noi mizam in continuare pe sprijinul Consiliului Europei si al Adunarii Parlamentare in efortul de democratizare si asigurare reala, prin legislatie si practici, a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor religiose", a accentuat ierarhul Mitropoliei Basarabiei. in alta ordine de idei, inalt Prea Sfintia Sa a adaugat ca in prezent procesul de inregistrare a partilor componente ale Mitropoliei Basarabiei decurge anevoios, din cauza legilor imperfecte si a atitudini de multe ori ostile a autoritatilor locale si centrale de stat. in plus, hotaririle judecatoresti definitive privind inregistrarea parohiilor Mitropoliei Basarabiei nu sunt executate. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei monitorizeaza modul in care Guvernul R. Moldova isi indeplineste obligatiile in legatura cu dosarul CEDO.

Cei prezenti si-au expus parerea despre noul proiect al Legii cu privire la cultele religioase, mentionind ca la elaborarea acesteia ar trebui sa se tina cont si de doleantele reprezentantilor cultelor. „Mitropolia Basarabiei considera ca proiectul ar avea de cistigat, daca ar fi restabilite prevederile despre retrocedarea bunurilor bisericesti confiscate abuziv de catre fostul stat sovietic. Credem ca pe linga o noua Lege a cultelor, R. Moldova trebuie sa modifice si un sir de alte legi care astazi dau intiietate unei singure Biserici, in paguba altor Biserici si culte", a declarat Mitropolitul Petru Paduraru. inalt Prea Sfintia Sa a specificat ca Mitropolia Basarbiei este deschisa colaborarii inter-bisericesti si ecumenice si considera ca toate problemele trebuie rezolvate pe calea dialogului si bunei intelegeri intre culte, precum si intre culte si stat. „Speram ca veti indemna autoritatile R. Moldova sa se patrunda de acest spirit al dialogului si cooperarii, spirit care lipseste. Noi intelegem ca avem nevoie de o pace confesionala care sa sprijine principiul dreptatii si egalitatii tuturor in fata legii. Vrem sa va asiguram ca Mitropolia Basarabiei va contribui din plin la instaurarea in tara noastra a unei atmosfere de pace si buna intelegere", a spus ierarhul Mitropoliei Basarabiei. Pentru o mai buna intelegere a situatiei reale si a problemelor intimpinate de catre Mitropolia Basarabiei, Mitropolitul Petru Paduraru a inminat lui Rene van der Linden un memoriu.

in final, reprezentanti cultelor religioase au hotarit de comun acord sa se mai intilneasca pentru a rezolva problemele care exista in prezent, privind situatia cultelor religioase din R. Moldova. PS Anton Cosa, Episcopul Bisericii Romano-Catolice din R. Moldova a tinut sa mentioneze ca reprezentantii cultelor sunt interesati ca aceste intilniri sa se mai repete, „sa ne putem consulta in privinta valorilor pe care le promovam”. 
// Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.