Misterul a fost dezlegat. După 40 de ani, poliția franceză a aflat cine a furat 46 de milioane de franci

Timp de patru decenii, poliția franceză a încercat să afle cine este autorul unui furt din 1976 care a rămas în istoria Franței drept „jaful secolului”. Acum, polițiștii susțin că misterul a fost dezlegat, scrie Digi24.ro cu referire la Deutsche Welle.

Jacques Cassandri, un cunoscut ganster din Marsilia, de 73 de ani, a apărut în fața instanței într-un tribunal din Franța. Poliția îl suspectează de organizarea celebrului furt care a dus la dispariția a 46 de milioane de franci (circa 29 de milioane de euro) în 1976, suma nefiind recuperată vreodată.

Piesa lipsă din puzzle-ul polițist a fost o carte scrisă de Cassandri, din care reiese că el ar fi creierul din spatele jafului.

Pe 16 iulie 1976, un grup de infractori a jefuit o sucursală a Societe Generale, a treia bancă din Franța, în Nisa. Folosindu-se de tunelurile de sub oraș, spărgătorii au sustras zecile de milioane de franci după ce au reușit să pătrundă în seif printr-o spărtură făcută prin podea.

Nu a fost vorba de un operațiune-fulger, ci hoții au avut la dispoziție un întreg weekend ca să își aleagă ce doresc din conținutul seifului bancar – bani, lingouri, diamante. Mai mult, aceștia au avut timp în seif chiar și de un „picnic la care au folosit tacâmurile de lux ale unor clienți, potrivit relatărilor Societe Generale de la acea dată.

În 2010, în Franța a fost publicată sub pseudonim o carte care descrie detaliat pregătirea și desfășurarea marelui jaf.

Conectând mai multe indicii, anchetatorii au concluzionat că autorul cărții este Jacques Cassandri. La percheziții, polițiștii au descoperit o variantă a manuscrisului în computerul gangsterului.

Cassandri a recunoscut plănuirea jafului, însă neagă că ar fi folosit suma furată în diverse scheme de spălare de bani în tot acest timp.

Gangsterul ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.