Connect with us

Politică

Ministrul de externe Andrei Galbur va participa la Conferinţa de Securitate de la München

Publicat

pe

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Galbur va participa la lucrările celei de-a 53-a ediţii a Conferinţei de Securitate de la München care se va desfăşura în perioada 17-19 februarie.

În cadrul conferinţei vor fi luate în dezbatere cele mai stringente chestiuni de pe agenda internaţională, în particular, vizând criza democraţiei liberale şi sfidările la adresa ordinei internaţionale, politica europeană de securitate şi apărare şi relaţiile transatlantice. De asemenea,vor fi discutate crizele regionale, provocările generate de mişcările radicale şi extremiste, combaterea terorismului şi crimelor cibernetice, manipularea informaţională.

La conferinţa din acest an, care a devenit una dintre cele mai importante platforme de discuţii pe marginea politicilor de securitate internaţională, se aşteaptă participarea a circa 500 de lideri şi reprezentanţi de rang înalt din peste 70 ţări ale lumii.

În marja forumului de la München, şeful diplomaţiei moldoveneşti va avea o serie de întrevederi cu omologi de ai săi şi cu alţi conducători de delegaţii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Peste 26% dintre alegătorii din Chișinău au votat până la ora 16.00// VIDEO

Publicat

pe

De către

Peste 170 mii de locuitori ai capitalei și-au exercitat dreptul la vot către ora 16.00. Rata de participare constituie aproape 27% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.

Cea mai înaltă rată de participare la urne s-a înregistrat în sectoarele Rîșcani și Râșcani – 29 %. Cea mai scăzută rată de participare -în sectorul Ciocana, unde au ieșit la urne 27,08 %.

De notat că peste 82 mii de alegători care și-au exercitat dreptul la vot au vârsta de peste 56 ani, 83 mii au vârsta între 26-55 ani, timp ce tinerii de până la 25 ani constituie circa 10 mii.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și vor fi activa până la ora 21:00.

În buletinul de vot sunt incluși doi candidați – socialistul Ion Ceban și candidatul Platformei DA Andrei Năstase.

Potrivit legislației, în turul doi va fi desemnat câștigător, candidatul care va acumula cele mai multe voturi, indiferent de numărul de alegători ieșiți la vot.

Citește mai departe

Politică

Cine votează primarul capitalei. 50 mii de alegători care au votat au peste 56 ani, iar 20 mii – până la 40 de ani

Publicat

pe

De către

Rata de participare în capitală în turul doi al legerilor pentru funcția de primar, către ora 12.00, a constituit 14,61 %, potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău.

În total, la urne s-au prezentat peste 93,6 mii de alegători.

De notat că 50 mii de alegători care și-au exercitat dreptul la vot sunt persoane cu vârsta de peste 56 ani, în timp ce doar puțin peste 20 mii de alegători au vârsta până la 40 de ani.

Cei mai activi votanți sunt în sectoarele Râșcani, Botanica și Centru.

În buletinul de vot sunt incluși doi candidați – socialistul Ion Ceban și candidatul Platformei DA Andrei Năstase.

Pentru turul doi de scrutin au fost tipărite puțin peste 634 buletine de vot, din ele aproximativ 408 mii în limba română și puțin peste 226 de mii în limba rusă.

Potrivit legislației, în turul doi va fi desemnat câștigător, candidatul care va acumula cele mai multe voturi, indiferent de numărul de alegători ieșiți la vot.

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban către alegători: Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să ieși la vot

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Republicii Moldova la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, și-a exercitat în această dimineață dreptul la vot. Acesta a menționat că vrea sincer, ca toți cei care merg la vot să-l aleagă pe cel care se va ocupa de problemele orașului, și nu de ideologii.

El a venit cu un mesaj către alegători să iasă la or, pentru că schimbările vin de la participare”.

„În toți anii de mandat a primarilor oamenii se gândesc ceea ce este cu adevărat important pentru oraș, canalizare, apeduct, transport public, lucruri ce țin de administrarea orașului. Eu vreau sincer ca toți cei care merg astăzi la vot anume de aceste raționamente să se conducă. Să aleagă un primar care o să se ocupe de aceste lucruri, dar nu de ideologii”, a declarat Ceban.

În cursa pentru Primăria capitalei concurează candidatul PSRM Ion Ceban și candidatul Platformei DA, Andrei Năstase.

Citește mai departe