Connect with us

Politică

Ministrul de externe Andrei Galbur va participa la Conferinţa de Securitate de la München

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Galbur va participa la lucrările celei de-a 53-a ediţii a Conferinţei de Securitate de la München care se va desfăşura în perioada 17-19 februarie.

În cadrul conferinţei vor fi luate în dezbatere cele mai stringente chestiuni de pe agenda internaţională, în particular, vizând criza democraţiei liberale şi sfidările la adresa ordinei internaţionale, politica europeană de securitate şi apărare şi relaţiile transatlantice. De asemenea,vor fi discutate crizele regionale, provocările generate de mişcările radicale şi extremiste, combaterea terorismului şi crimelor cibernetice, manipularea informaţională.

La conferinţa din acest an, care a devenit una dintre cele mai importante platforme de discuţii pe marginea politicilor de securitate internaţională, se aşteaptă participarea a circa 500 de lideri şi reprezentanţi de rang înalt din peste 70 ţări ale lumii.

În marja forumului de la München, şeful diplomaţiei moldoveneşti va avea o serie de întrevederi cu omologi de ai săi şi cu alţi conducători de delegaţii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Eugen Sturza, învestit în funcţia de ministru al Apărării

Eugen Sturza a fost învestit astăzi în funcţia de ministru al Apărării. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat, în calitate de președinte interimar, decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcţie. Totodată, noul ministru a depus jurământul în cadrul unei ceremonii, la care a participat și premierul Pavel Filip.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat că Republica Moldova are nevoie de un guvern funcțional și de instituții funcționale, dar și de armată și minister al Apărării cu un ministru funcțional. Oficialul a precizat că numirea de astăzi s-a produs printr-o procedură unică și o procedură juridică excepțională, din cauza refuzului președintelui în exercițiu Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcție de ministru.

Sper că prin numirea de azi se pune capăt această criză instituțională în care am ajuns și sper să nu mai avem asemenea situații de excepție. Sunteți un ministru legitim și legal și, având în vedere parcursul de integrare europeană, acest lucru trebuie să se răsfrângă și asupra armatei”, a menţionat Andrian Candu.

La rândul său, premierul Pavel Filip i-a dorit bun venit lui Eugen Sturza în echipa guvernamentală, menţionând că astăzi s-a pus capăt unei incertitudini, care a durat prea mult în R. Moldova.

“Suntem în perioada de elaborare a strategiilor pentru apărare, sunteți și în procesul de reformare a armatei naționale. Sarcinile care vă stau în față sunt complexe. E vorba de o bună colaborare cu UE și cu NATO. Da, suntem o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă izolare. Eu sper că s-a pus punct pe incertitudine și pe neparticiparea la exerciții militare”, a spus premierul.

Noul ministru al Apărării a precizat că printre priorităţiile conducerii ministerului vor figura sporirea cooperării internaționale, profesionalizarea Armatei Naționale și îmbunătățirea condițiilor sociale ale militarilor .

“Odată cu preluarea mandatului îmi doresc ca Republica Moldova să se transforme dintr-un consumator de securitate într-un furnizor. Voi miza pe îmbunătățirea cooperării internaționale care a fost afectată în trecut. Este foarte important ca armata Națională să nu fie implicată în jocuri politice. Știu care sunt provocările acestui mandat”, a spus noul ministru al Apărării, Eugen Sturza.

Citește mai departe

Politică

Eugen Sturza depune jurământul de ministru al Apărării// VIDEO

Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, depune jurământul de învestire la Reședința de Stat.

Ministrul desemnat al Apărării Eugen Sturza depune astăzi, 24 octombrie, jurământul de învestire. Ceremonia are loc la Reședința de Stat.

În luna septembrie, vicepreședintele PPEM Eugen Sturza a fost propus în funcția de ministru al Apărării, însă șeful statului, Igor Dodon, a refuzat-o în mod repetat.

În acest context, Guvernul s-a adresat Curții Constituționale, care a decis să suspende temporar prerogativele şefului statului, pentru a debloca situația în acest caz, iar interimatul funcției de preşedinte este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

La rândul său, Igor Dodon a criticat dur hotărârea, iar ieri PSRM a anunţat că va înregistra un proiect de lege care va interzice dubla cetățenie pentru judecătorii CC şi care va prevede mecanisme de atragere la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale

Eugen Sturza a deţinut în perioada 2009 până în 2013 funcția de consilier al prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Filat, iar în perioada 2013–2015 a ocupat funcția de șef al cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Leancă.

Citește mai departe

Politică

Premierul Pavel Filip a avut o discuţie telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman

Premierul Pavel Filip a avut în după amiaza zilei de luni o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman. Oficialii au discutat despre ultimele evoluții în realizarea angajamentelor de pe agenda bilaterală și perspectivele de dezvoltare a relațiilor moldo-ucrainene.

În debutul dialogului, Pavel Filip l-a felicitat pe Volodimir Groisman cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate, prietenie și colaborare între Republica Moldova și Ucraina, exprimându-şi convingerea că relațiile bilaterale se vor dezvolta în continuare în interesul cetățenilor ambelor state.

În context, premierul a subliniat importanța implementării  documentelor bilaterale semnate recent la Chișinău, menționând, în particular, că Republica Moldova se află la etapa finală de realizare a procedurilor de intrare în vigoare a Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Totodată, prim-miniştrii Pavel Filip şi Volodimir Groisman sau referit la acţiunile necesare pentru dinamizarea procedurii de demarcare a frontierei de stat între Republica Moldova și Ucraina, accentuând importanţa relansării activității Comisiei comune de demarcare, care s-a întrunit la Chișinău în perioada 1718 octombrie.

În acest sens, a fost accentuată necesitatea identificării  în bugetele ambelor țări a resurselor financiare pentru continuarea procesului de demarcare.

Prim-miniştrii au mai făcut un schimb de opinii privind colaborarea în domeniul protecţiei ecosistemului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, găsirea soluţiilor optime pentru liberalizarea relaţiilor între ţări în sfera transportului auto internaţional, privind pregătirile pentru deschiderea în timpul apropiat a podului dintre localitățile Unguri și Bronița pentru circulația automobilelor.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Politică12 minute în urmă

Eugen Sturza, învestit în funcţia de ministru al Apărării

Eugen Sturza a fost învestit astăzi în funcţia de ministru al Apărării. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat, în calitate...

Politică1 oră în urmă

Eugen Sturza depune jurământul de ministru al Apărării// VIDEO

Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, depune jurământul de învestire la Reședința de Stat.

Diverse1 oră în urmă

Mai multe controale în domeniul alocațiilor sociale pentru “a scoate din sistem profitorii”

Guvernul va demara mai multe controale în domeniul alocațiilor sociale pentru a elimina eventuale fraude la acordarea indemnizațiilor sociale. Anunțul...

Social2 ore în urmă

Cazul Braguţa: Cum se moare de “pneumonie” în detenţie preventivă// VIDEO

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat...

Economie3 ore în urmă

Sărăcia rurală, înghite agricultura Republicii Moldova

Dezvoltarea rurală merge mână în mână cu agricultura, dar locurile de muncă prost plătite, infrastructura slab dezvoltată, lipsa serviciilor publice...

Cultură3 ore în urmă

Surprize mari pentru cei mici la Anim’est Chișinău 2017// FOTO

Cea de-a șaptea ediție a festivalului Anim’est la Chișinău, ce va avea loc în perioada 26-29 octombrie, aduce pe lângă...

Social3 ore în urmă

Un ucrainean, reținut în flagrant în timp ce intenționa să exporte ilegal deşeuri de cupru în valoare de 300 000 lei

Un ucrainean a fost arestat pentru 30 de zile, după ce a încercat să exporte ilegal resturi şi deşeuri de...

Advertisement

Opinii