Connect with us

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut la Bucureşti o întrevedere cu omologul său român Mihai Fifor

Publicat

pe

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul său român, Mihai Fifor. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării bilaterale pe segment militar şi perspectivele de dezvoltare a parteneriatului moldo-român, dar şi pe colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului României pentru contribuţia la derularea reformei în sectorul de apărare şi asistenţa în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), cu accent pe elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare şi Strategiei Militare.

Ministrul Apărării a apreciat, de asemenea, activitatea Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării – element de bază în realizarea domeniilor prioritare de cooperare.

Eugen Sturza s-a referit, în cadrul dialogului, şi la oportunităţile de instruire pentru militarii moldoveni în instituţiile de învăţământ de profil din România, dar şi în cadrul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale.

La rândul său, ministrul Mihai Fifor a spus că între cele două state există foarte bune relaţii de cooperare în domeniul apărării, pe toate palierele, menţionând că România va sprijini Republica Moldova în vederea finalizării procesului de reformă a Armatei Naţionale.

Eugen Sturza şi Mihai Fifor au convenit asupra intensificării colaborării militare bilaterale în anul 2018. În acest sens, ministrul Sturza l-a invitat pe omologul său român să viziteze Republica Moldova.

La sfârşitul întrevederii, cei doi oficiali au inaugurat, în cinstea aniversării Zilei Naţionale, ansamblul sculptural „Efigii voievodale”, realizat de directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, Valentin Tănase, amplasat în faţa clădirii Ministerului Apărării Naţionale.

Sculpturile imortalizează o suită de şase mari domnitori şi regi, care s-au remarcat şi prin reale merite militare, cu victorii decisive în conflicte armate de anvergură, respectiv Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I.

De menţionat că ministrul Apărării Eugen Sturza se află la Bucureşti, cu prilejul participării la Parada de Ziua Naţională a României.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

R.Moldova a fost aleasă în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a fost aleasă astăzi, în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul celei de-a 68-a Sesiune a forumului, care se desfășoară la Roma, Italia, în perioada 17-20 septembrie 2018.

Țara noastră va deţine mandatul de membru al Comitetului Permanent BRE OMS pe un termen de trei ani, începând cu data alegerii.

Numirea Republicii Moldova la acest post este o recunoaștere a progreselor realizate de țara noastră în implementarea politicilor de sănătate recomandate de OMS, în scopul accesului universal la servicii de sănătate a populației.

Comitetul Permanent al BRE OMS este constituit din 12 reprezentanţi ai celor 53 de țări membre ai Biroului European al OMS, care aprobă programele și politicile la nivel regional, ce urmează să fie implementate de statele membre.

Menționăm că Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1992, cooperarea în cadrul OMS fiind realizată în baza Acordurilor Bienale de cooperare.

Citește mai departe

Social

În capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi. Vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2018, în capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi, câte unul în fiecare sector al municipiului. Obiectivele vor fi instalate în curțile blocurilor de locuințe, în locul celor vechi.

Terenurile vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate pe timp de noapte. Pe aceste obiectivele sportive, cetăţenii vor putea practica minifotbalul și baschetul.

Primăria Chișinău a anunțat că a demarat lucrările de amenajare a primului teren de sport. Este vorba de un terenul sportiv din str. Miron Costin, 10.

În anul 2018, terenuri de sport multifuncţionale vor fi amenajate pe următoarele adrese:

– str. Miron Costin, 10 – sectorul Râșcani;
– str. Drumul Crucii, 95 – sectorul Buiucani;
– str. Academiei, 9/1 – sectorul Centru;
– bd. Cuza Vodă, 45 – sectorul Botanica;
– bd. Mircea cel Bătrân, 58 – sectorul Ciocana.

Pentru amenajarea terenurilor de sport multifuncţionale în bugetul municipal Chişinău au fost prevăzute circa 4 milioane lei.

Citește mai departe

Social

Ataşaţii apărării, acreditaţi în R. Moldova, au efectuat o vizită în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”

Publicat

pe

De către

Ataşaţii apărării, acreditaţi în Republica Moldova, au efectuat astăzi o vizită de documentare în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în municipiul Cahul.

În cadrul vizitei, cei 23 diplomaţi militari din Republica Belarus, Cehia, Italia, Lituania, Polonia, România, Federaţia Rusă, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, precum şi din cadrul Misiunii OSCE în Republica Moldova s-au familiarizat cu structura, rolul şi misiunile brigăzii, obiectivele de instruire stabilite pentru anul curent şi activităţile externe la care participă efectivul în termen şi prin contract al unităţii.

De asemenea, ataşaţii s-au documentat cu infrastructura Brigăzii “Ştefan cel Mare”, tehnica militară şi armamentul din dotarea unităţii.

Potrivit şefului Direcţiei planificare strategică a Marelui Stat Major, colonel Sergiu Vicol, vizita a fost desfăşurată la solicitarea corpului de ataşaţi militari şi a avut ca obiectiv consolidarea relaţiilor bilaterale pe dimensiunea militară.

De menţionat că în anul curent, ataşaţii apărării acreditaţi în ţara noastră au efectuat vizite similare în trei unităţi ale Armatei Naţionale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com