Connect with us

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut la Bucureşti o întrevedere cu omologul său român Mihai Fifor

Publicat

pe

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul său român, Mihai Fifor. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării bilaterale pe segment militar şi perspectivele de dezvoltare a parteneriatului moldo-român, dar şi pe colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului României pentru contribuţia la derularea reformei în sectorul de apărare şi asistenţa în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), cu accent pe elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare şi Strategiei Militare.

Ministrul Apărării a apreciat, de asemenea, activitatea Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării – element de bază în realizarea domeniilor prioritare de cooperare.

Eugen Sturza s-a referit, în cadrul dialogului, şi la oportunităţile de instruire pentru militarii moldoveni în instituţiile de învăţământ de profil din România, dar şi în cadrul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale.

La rândul său, ministrul Mihai Fifor a spus că între cele două state există foarte bune relaţii de cooperare în domeniul apărării, pe toate palierele, menţionând că România va sprijini Republica Moldova în vederea finalizării procesului de reformă a Armatei Naţionale.

Eugen Sturza şi Mihai Fifor au convenit asupra intensificării colaborării militare bilaterale în anul 2018. În acest sens, ministrul Sturza l-a invitat pe omologul său român să viziteze Republica Moldova.

La sfârşitul întrevederii, cei doi oficiali au inaugurat, în cinstea aniversării Zilei Naţionale, ansamblul sculptural „Efigii voievodale”, realizat de directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, Valentin Tănase, amplasat în faţa clădirii Ministerului Apărării Naţionale.

Sculpturile imortalizează o suită de şase mari domnitori şi regi, care s-au remarcat şi prin reale merite militare, cu victorii decisive în conflicte armate de anvergură, respectiv Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I.

De menţionat că ministrul Apărării Eugen Sturza se află la Bucureşti, cu prilejul participării la Parada de Ziua Naţională a României.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

“Fără Frică de iubire”. La Chişinău s-a desfășurat Marşul Solidarității pentru drepturile comunității LGBT //FOTO, VIDEO

Publicat

pe

De către

Circa 500 de de persoane au participat astăzi, la Chișinău, la Marșului Solidarității „Fără frică de iubire”, organizat de comunitatea LGBT din Republica Moldova. Acțiunea a încununat manifestările celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Moldova Pride”, începută joi, cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Homofobiei.

Aceasta a fost prima dată când participanții la marș au reuşit să parcurgă întregul traseu planificat, fără a fi împiedicați de extremiști ortodocși şi reprezentanţi ai organizaţiei extremiste Noua Dreaptă. Participanţii la acțiune aveau flori, inimioare şi purtau tricouri cu sloganului marşului „Fără frică de iubire”. 

Manifestanții au pornit de la intersecția străzilor București cu Ismail și au mers spre centrul capitalei, până la Palatul Republicii. În acest timp străzile care se intersectează cu strada București, pe porțiunea de drum Ismail-Maria Cebotari, au fost blocate de polițiști. Oamenii legii au stat de-a lungul străzilor, împiedicând orice incidente.

De notat că pe toată durata acțiunii, un grup de contramanifestanți ortodocși s-au adunat în centrul capitalei pentru a împiedica acțiunea. Preoți și enoriași purtau icoane şi intonau cântece bisericeşti, protestând împotriva „propagandei homosexualității”. Mai mult unii dintre aceștia s-au luat la harță cu polițiștii, care asigurau ordinea publică și care nu le-au permis să se intersecteze cu celălalalt grup.

Oamenii legii au declarat că au fost constatate câteva incidente, la Poliție fiind aduse cinci persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, care au manifestat un comportament neadecvat. Astfel, au fost întocmite două procese contravenționale pentru huliganism nu prea grav și ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezistenţă.

La destinaţia finală, la Palatul Republicii din strada Nicolae Iorga, participanţii au fost evacuaţi cu autobuze, iar organizatorii au anunţat că a fost cel mai paşnic marş şi cel mai lung ca traseu parcurs. Directoarea de programe de la GenderDoc-M Angela Frolov:

„Astăzi am înţeles că Moldova este un stat de drept şi un stat democratic. Mulţumim poliţiei şi vă mulţumim vouă prietenilor pentru că sunteţi fără frică şi cu iubire.”

 

Citește mai departe

Social

Cadavrul unei tinere, descoperit într-o geantă pe malul iazului Grătiești

Publicat

pe

De către

Cadavrul unei tinere de 20 de ani a fost descoperit astăzi dimineața într-o geantă pe malul iazului Grătiești. Apelul a parvenit la serviciul unic 112 în jurul orei 09:00. O persoană a anunțat că pe malul iazului de la Grătieşti a observat o geantă suspectă, posibil cu un cadavru în aceasta.

Imediat la fata locului s-au deplasat echipajele Batalionului de patrulare și reacționare operativă, grupa operativă a IP Rîșcani, procurul și medicul legist.

La fața locului, forțele de ordine au constatat că în geantă se afla cadavrul unei tinere, de 20 de ani, locuitoare a oraşului Cricova.

La examinarea de către mеdicul legist cadavrul tinerei avea urme de moarte violentă pe suprafaţa corpului. Cadavrul a fost îndreptat la expertiza medico-legală, pentru a stabili când a survenit decesul.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru ,,Omor”.

Poliția investighează cazul pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

Citește mai departe

Social

Marşul Solidarității “Fără frică” a ajuns la destinația finală. Acesta s-a desfășurat fără incidente// VIDEO

Publicat

pe

De către

Marșul solidarității, organizat de către comunitatea LGBT din Moldova, care s-a desfășurat sub sloganul „Fără Frică de Iubire”, a ajuns la destinație finală. Spre deosebire de anul trecut, acesta s-a desfășurat fără incidente.

Aceasta în pofida faptului că un grup de contramanifestanți s-au adunat în centrul capitalei pentru a împiedica acțiunea.

„Unde e iubire, nu e loc de frică. Adă-ți inima la marșul solidarității „Fără Frică de Iubire” în solidaritate cu persoanele LGBT din Moldova și în susținerea diversității și egalității”, acesta a fost îndemnul organizatorilor marșului. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride 2018”.

Participanții la acțiune au purtat tricouri albe cu logo-ul acțiunii, iar o parte dintre aceștia țineau în mâini inimioare roșii și roz.

Manifestanții au pornit de la intersecția străzilor București cu Ismail și au mers spre centrul capitalei, până la Palatul Republicii. În acest timp străzile care se intersectează cu strada București pe porțiunea de drum Ismail-Maria Cebotari, au fost blocate de polițiști. Oamenii legii au stat de-a lungul străzilor, împiedicând orice incidente.

Cum s-a desfășurat Marșul solidarității „Fără Frică de Iubire”, impresiile participanților și atmosfera de la această acțiune, pot fi urmărite mai jos., într-un LIVE al jurnalistei Ana Gherciu.

Marsul LGBT a inceput

Geplaatst door Moldova.org op zaterdag 19 mei 2018

Citește mai departe