Miniștrii de externe ai OSCE au salutat progresul înregistrat în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean

Consiliul Ministerial al OSCE, care s-a desfășurat în perioada 7 și 8 decembrie, la Viena, a adoptat o Declarație cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul “5+2”.

În documentul aprobat, statele participante ale OSCE reiterează necesitatea de a obține o reglementare pașnică, cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, precum și adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

A fost subliniat, de asemenea, progresul înregistrat în soluționarea problemelor actuale de pe agenda negocierilor – funcționarea școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul liber la terenurile agricole, apostilarea diplomelor de studii, restabilirea legăturii telefonice, deschiderea podului de la Gura Bîcului.

Miniștrii de externe ai OSCE au încurajat părțile să continue eforturile în vederea atingerii unor rezultate concrete pe toate chestiunele incluse în cele trei coșuri, inclusiv problemele social-economice, umanitare și drepturile omului, și reglementarea cuprinzătoare a conflictului.

A fost salutată voința politică manifestată de către părți în soluționarea problemelor cu care se confruntă populația de pe cele două maluri ale Nistrului, precum și contribuția valoroasă adusă în acest sens de către mediatori și observatori.

Delegația Republicii Moldova la reuniunea ministerială a OSCE a fost condusă de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur, din componența căreia a făcut parte și viceprim-ministrul responsabil de realizarea politicilor în domeniul reintegrării țarii Gheorghe Balan.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.