Ministerul Sănătății: Starea copiilor din Filipeni, diagnosticaţi cu virusul hepatic A, este satisfăcătoare

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că starea celor 12 copii din Filipeni, Leova, diagnosticaţi cu virusul hepatic A, este satisfăcătoare și rămân sub supravegherea specialiștilor. O parte din copiii spitalizați în spitalul raional Leova se pregătesc deja pentru externare.

Reamintim că 12 copii din satul Filipeni,Leova, au fost spitalizaţi după ce au fost diagnosticaţi cu virusul hepatic.

Diana Ostafii, şefa centrului de sănătate din Filipeni, a spus că, din septembrie anul trecut şi până în prezent, în localitate au fost înregistrate 64 de îmbolnăviri. Virusul a fost descoperit la 38 de elevi și 9 copii de vârstă preșcolară. 18 cazuri au fost înregistrate de la începutul acestui an.

Hepatita A este o maladie infecțioasă care afectează ficatul, iar în popor i se mai spune „boala mâinilor murdare”. Virusul se transmite inclusiv prin alimente contaminate și apă şi se răspândeşte în special printre copii.

Ministerul Sănătății precizează că este vorba despre un proces în lanț continuu de îmbolnăvire și copiii nu sunt internați într-un moment.

În anul 2017, în Republica Moldova s-au înregistrat 591 cazuri, față de 749 în 2016, incidența s-a redus de la 18,59 până la 14,67 cazuri la 100 mii populație, datorită intervenției de prevenire a Serviciului de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică.

Datele prezentate de Centrele de Sănătate Publică teritoriale denotă, că în 17,23% din cazurile înregistrate de HVA sunt afectați copiii cu vârsta de la 0 la 6 ani, 64,16% cazuri – de vârstă de la 7 la18 ani și în 18,60% cazuri – printre maturi.
Specialiștii din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică se deplasează în fiecare caz de erupție, verificând condițiile igienice și de aprovizionare cu apă potabilă, efectuează ancheta epidemiologică la fața locului, stabilesc circumstanțele de apariție a focarelor, indică măsurile de răspuns și de profilaxie, stabilesc măsuri de control și înaintează prescripții sanitare.
În scopul profilaxiei specifice, în anul 2017, în teritoriile și colectivitățile afectate din republică, au fost vaccinați cu vaccinul contra hepatitei virale A „Havrix Junior” 6992 copii.
Un rol important în profilaxia izbucnirilor focarelor de HVA în teritoriile țării revin autorităților administrației publice locale, care se fac responsabili de salubrizarea și igienizarea teritoriilor primăriilor, localităților, instituțiilor preșcolare și de învățământ, crearea condițiilor optimale pentru spălarea mâinilor în cantinele grădinițelor și școlilor din localități.
Specialiștii din sănătatea publică vin cu suport metodologic pentru alți actori cheie ai sistemului de sănătate, deoarece un rol important în prevenirea HVA îl are depistarea precoce a bolnavilor, care revine medicilor de familie, medicilor specialişti şi asistenților medicali din instituţiile medico-sanitare publice de asistenţă medicală primară şi spitalicească, pe parcursul adresărilor, realizării consultaţiilor, vizitelor la domiciliu, examenelor medicale periodice şi supravegherii medicale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.