Ministerul Justiției în comun cu USAID au lansat un proiect pentru sporirea transparenței din sectorul justiției

Ministerul Justiției în comun cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au lansat un proiect pentru îmbunătățirea administrării și sporirea transparenței instituțiilor din sectorul justiției. Echipa proiectului va elabora soluții și va implementa tehnologii informaționale prin internet, accesibile tuturor cetățenilor.

Bugetul Programului pentru Justiție Transparentă este în valoare de 4,9 milioane dolari. În perioada 2017 – 2019, USAID va acorda asistență tehnică partenerilor locali pentru a actualiza Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) interconectat la alte softuri guvernamentale.

PIGD va fi un instrument de automatizare pentru reducerea corupției și pentru promovarea transparenței în sistemul judecătoresc prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, dar și monitorizarea standardelor de performanță.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a afirmat că programul va actualiza existentul PIGD, va extinde funcționalitățile acestuia și va ușura lucrul instanțelor de judecată. Totodată, va fi un instrument excepțional de util pentru justițiabili, ce va face posibilă desfășurarea ședințelor on-line. De asemenea, PIGD va genera automat o analiză statistică a activității instanțelor, pentru o bună evaluare a acestora și pentru procedurile disciplinare.

Prin consolidarea și perfecționarea administrării, transparenței instituțiilor din sectorul justiției și prin utilizarea tehnologilor moderne, programul USAID va contribui la îmbunătățirea accesului cetățenilor la serviciile judiciare de înaltă calitate. Mecanismele IT avansate în sistemul judecătoresc reprezintă o modalitate eficientă de îmbunătățire a managementului informației și de creare a unui sistem transparent, aproape de cetățeni.

PIGD va include serviciul e-notificare, ce va permite cetățenilor să primească actualizări ale instanțelor judecătorești prin alerte automate pe e-mail, cum ar fi înștiințări despre ședințe și termenele limită. De asemenea, va fi implementat serviciul e-filling, ce va permite înregistrarea electronică a dosarelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.