Ministerul Educatiei emite ordine, vrea sa tina sub control societatea civila

Recent, Ministerul Educatiei (ME) al R. Moldova, prin dispozitia nr. 787 (din 2.11.2005) a interzis organizarea si desfasurarea activitatilor educationale de organizatiile neguvernamentale si alte institutii ale societatii civile in institutiile de invatamint, fara autorizarea ME. Aceasta dispozitie a fost primita diferit de catre conducatorii institutiilor de invatamint.

Aparent, e bine ca ME vrea sa stie ce se petrece in subdiviziunile sale, dar atunci cind o organizatie neguvernamentala – formata din liderii comunitatii, cadre didactice, parintii unor elevi – considera ca ar trebui sa desfasoare o serata culturala, un seminar de instruire pentru copii cu subiecte actuale si relevante in procesul de formare a lor etc. ar trebui oare sa ceara autorizarea ministerului? Astfel, ME nu ar mai face nimic altceva decit sa examineze o multime de cereri parvenite de la toate institutiile de invatamint din republica si sa le autorizeze, ca nu cumva, Doamne fereste, sa se faca ceva cu care sa nu fie de acord ministerul.

Reprezentantii Forumului regional al organizatiilor neguvernamentale din zona de sud a tarii -editia a III-a din data de 29.11.2005 – au inaintat un apel catre ME in care si-au exprimat nemultumirea fata de emiterea dispozitiei date si au solicitat argumentele folosite la baza emiterii unui astfel de document, care complica activitatea ONG-urilor, sau chiar o face imposibila. Pina azi, ME nu a dat un raspuns, desi termenul prevazut de legislatie pentru a oferi un raspuns a expirat.

ME a mai emis un document (ordinul ministrului nr. 422 din 19.09.2005) care stabileste ca atit institutiile de invatamint superior, cit si cele de invatamint secundar profesional si medii de specialitate pot stabili relatii de colaborare cu institutii similare din alte state, precum si cu misiunile diplomatice acreditate in R. Moldova numai dupa coordonarea prealabila a proiectelor (actiunilor) cu ministerul respectiv.

De asemenea, se cere ca semnarea unor acorduri de colaborare bilaterala sa se faca doar cu avizul ME, iar fiecare institutie – sa prezinte anual, pina la 31 decembrie, rapoarte privind rezultatele colaborarii in plan international. Acest ordin, de asemenea emis neargumentat, restringe si mai mult posibilitatea institutiilor de invatamint superior de a beneficia, conform art. 35 alin. 6 al Constitutiei R. Moldova, de dreptul la autonomie. Pe de alta parte, in felul acesta autoritatile isi exprima temerea ca nu cumva institutiile sa implementeze careva proiecte, fara a remunera pe cineva din structurile centrale sau fara a include anumiti demnitari in delegatii peste hotare.

Practic, aceste documente (elaborate dupa o structura despre care nu s-a scris aproape deloc in presa) au tendinta de a centraliza dur controlul asupra institutiilor de invatamint si asupra organizatiilor neguvernamentale. Asta se intimpla in perioada cind societatea civila trebuie stimulata pentru a se implica in realizarea unor obiective strategice ce stau in sarcina societatii in ansamblu, ca deziderat european al R. Moldova. / Nicolae Dandis // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.