Ministerul Economiei va elabora un program de dezvoltare a transporturilor. Calmîc: S-au acumulat mai multe probleme

Ministerul Economiei și Infrastructurii va veni, în scurt timp, cu un program de dezvoltare a transporturilor. Aceasta după ce, în urma unui management ineficient din ultima perioadă, în domeniul respectiv s-au acumulat mai multe probleme care au un impact negativ atât asupra sectorului dat per ansamblu, cât și a imaginii Republicii Moldova pe plan internațional.

Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii (MEI), în cadrul unei întrevederi informale cu reprezentanții mai multor companii, specializate în transportul internațional de mărfuri.

Analizele prealabile indică existența unui sistem extrem de birocratizat în relația dintre transportator și structura de resort, care eliberează documentele necesare pentru prestarea serviciilor de transport a mărfurilor”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Ministrul a menţionat că vor fi liberalizate toate procedurile de eliberare a autorizațiilor de transport a mărfurilor, de tranzit prin teritoriul altor state, precum și altor documente necesare pentru activitatea eficientă a agenților economici din domeniu.

În context, vicepremierul Octavin Calmîc  a solicitat de la agenții economici o analiză detaliată privind situația din domeniu și propunerile acestora pentru depășirea problemelor care împiedică dezvoltarea domeniului.

De asemenea, în scopul unui dialog mai eficient cu partenerii din alte state, Octavian Calmîc a solicitat transportatorilor prezentarea unor date estimative privind numărul de autorizații de transport a mărfurilor prin teritoriul Ucrainei, Turciei, Federației Ruse și altor state, care va fi negociat în cadrul comisiilor mixte a acestor țări.

Reprezentanții companiilor de transport l-au informat pe ministrul Economiei și Infrastructurii că în scurt timp vor veni cu o analiză a situației din domeniu, precum și cu propuneri de soluționare a mai multor probleme existente la moment. Interlocutorii au convenit ca asemenea întrevederi să devină regulate, deoarece, în opinia participanților, dialogul direct dintre autorități și agenții economici va contribui la dezvoltarea sectorului dat.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.