Connect with us

Economie

Ministerul Economiei a semnat acordurile de împrumut cu BERD și BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România

Publicat

pe

Ministerul Economiei a semnat astăzi acordurile de împrumut cu BERD și BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România.

Astfel, prin csemnarea acestor Acordurilor va avea loc implementarea primei faze a interconectării electro-energetice ale celor două maluri ale Prutului prin construcția, echiparea și punerea în funcțiune a LEA Isaccea-Vulcănești Chișinău și a stației Back-to-Back aferente.

Cu suportul BERD, BEI, UE și Banca Mondială vom realiza un mega proiect privind interconectarea electrică după doi ani de colaborare cu partenerii europeni”, a declarat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii, în cadrul evenimentului de semnare a celor două Acorduri de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Sursele de finanțare identificate pentru realizarea acestui proiect sunt oferite de către BERD și BEI printr-un un împrumut în valoare de 80 de milioane de euro fiecare, de asemenea, un împrumut acordat de către Banca Mondială în valoare de 70 milioane euro și un grant oferit de Uniunea Europeană de circa 40 milioane euro.

De asemenea, Octavian Calmîc a accentuat că această primă fază a interconexiunii asincrone a sistemelor electroenergetice între Republica Moldova și România este o etapă premergătoare etapei de interconectare sincronă a sistemelor din Republica Moldova și Ucraina la Rețeaua europeană a operatorilor de transmisie a energiei electrice (ENTSO-E), astfel încât aceste proiecte să prezinte o sinergie de activități.

„Implementarea proiectelor investiționale pentru dezvoltarea interconectării electrice dintre Moldova și România constituie un obiectiv strategic orientat spre atingerea unui complex energetic mai eficient, competitiv, care va asigura securitatea energetică a țârii, modernizarea infrastructurii energetice existente şi integrarea pe piața energetică a UE.

Totodată, realizarea proiectului va oferi nu doar un nivel de securitate sporit, dar și prețuri competitive pe piața autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piața regională de energie electrică, iar în consecință un preț final al energiei mai puțin împovărător pentru consumatori”, a spus Octavian Calmîc.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat în cadrul evenimentului: “Parteneriatul dintre UE, BERD, BEI și Banca Mondială pentru susținerea acestui proiect va crește competitivitatea pe piața energiei în beneficiul cetățenilor.”

La rândul său, Alexander Stubb, vicepreședintele BEI, a declarat: “Acest proiect arată modul în care banca UE ajută la deschiderea frontierelor și la construirea de poduri între vecinătatea estică și piața UE. Siguranța și diversitatea aprovizionării cu energie sunt factori cheie care permit economiei moldovenești să se dezvolte în continuare.”

Harry Boyd-Carpenter, director BERD pentru proiecte de energie, a adăugat: “Proiectul este o schimbare cu adevărat revoluționară pentru securitatea energetică a Moldovei. Aceasta va introduce o concurență reală pentru sursele de energie existente, permițând Moldovei să acceseze sursele din România și prin România – cele din regiune. Proiectul este un prim pas în procesul de integrare a Moldovei în piața europeană a energiei electrice. O mai mare interconexiune regională este, de asemenea, esențială pentru a permite absorbția a cantităților crescânde de energie regenerabilă intermitentă.”

Anna Akhalkatsi, șef al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, a declarat: “Grupul Băncii Mondiale salută lansarea acestui proiect extrem de important, care va contribui la consolidarea și diversificarea infrastructurii critice a Moldovei, dar mai presus de toate va asigura cetățenilor din Moldova o aprovizionare stabilă și sigură cu energie.”

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova își mărește capacitatea de producție. Se deschide o nouă hală de 9,5 milioane dolari

Publicat

pe

De către

Cea mai mare fabrică de producere a uleiului din Moldova, Floarea Soarelui, își mărește capacitatea de producție datorită deschiderii unei noi hale moderne de extracție a uleiului. Construcția acesteia se finalizează în luna mai 2018.

Capacitatea de producție a halei va permite prelucrarea a peste 1200 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi, ceea ce este mai mult de 300 mii tone pe an, anunță grupul de companii Trans OIL, din care face parte întreprinderea.

Potrivit sursei citate, investiţiile în construcția și echiparea noii hale vor fi de 9,5 milioane de dolari.

Vechea hală, construită în anii 1960, putea procesa până la 800 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi sau până la 200.000 de tone pe an. Pe lângă toate acestea, echipamentul său era depășit și nu îndeplinea cerințele necesare.

Echipamentul pe noua platformă de producere a fost livrat și instalat de compania “EuropaCrown” Ltd.

Stella Ostroveţcaia, director general SA Floarea soarelui a declarat că, astăzi, când problema creșterii eficienței producției este extrem de acută, este necesar să se utilizeze tehnologii moderne și avansate.

„Acest lucru se poate realiza numai din contul introducerii proceselor ce permit reducerea costurilor și minimizarea pierderilor, dar totodată menținând  și îmbunătățind indicatorii calitativi și cantitativi. Modernizarea procesului de producție va conduce în mod inevitabil la creșterea competitivității produsului final și ne va permite să ne menținem pozițiile de lider pe piață și să ne extindem prezența pe piețele din alte țări”.

Grupul de companii Trans OIL a declarat că pentru sezonul 2018-2019 a asimilat investiții de peste 13 milioane de dolari. Este vorba despre două proiecte implementate la fabrica Floare Soarelui din orașul Bălți și un alt proiect în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Citește mai departe

Economie

Biletele de tren pentru mai multe curse internaționale se ieftinesc!

Publicat

pe

De către

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că, de astăzi, se ieftinesc cu 6% biletele de tren pentru cursele internaționale Chișinău-Moscova, Chișinău-Sankt-Petersburg, Chișinău-Odesa și cu 4% pentru cursa Chișinău-București. Ieftinirile au loc în baza micșorării cursului la valutele de decontare: franci elvețieni și euro.

Prețul călătoriilor cu cele două trenuri Chișinău-Moscova este între 2054,50 lei și 1143,80 lei, în funcție de vagon – cu sau fără cupeu, și de durata călătorie. Reducerea este de la 123,80 lei la 66,60 lei.

Costul biletelor pentru cursa Chișinău-Sankt-Petersburg se ieftinesc cu 135,50 lei în vagoane cupeu și cu 82,50 lei în vagoane fără compartimente. Astfel, biletele costă de la 2239,20 lei la 1397,30 lei.

Biletele pentru trenul Chișinău-Odesa costă: clasa I – 157 lei, clasa II – 149,20 lei, clasa III – 141,90 lei.

Prețul biletelor pentru trenul Chișinău-București sunt cu 27-24 de lei mai mici, în funcție de clasă: clasa1 (cupeu cu 2 locuri) – 658,45 lei, iar clasa 2 (cupeu cu 4 locuri) – 569,73 lei.

Citește mai departe

Economie

Trei proiecte de dezvoltare regională, în valoare de peste 60 de milioane de lei, vor fi realizate în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), în cadrul căreia au fost aprobate trei proiecte de dezvoltare regională, în valoare de peste 60 de milioane de lei. Banii vor fi alocați din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, dar și din surse ale investitorilor privați.

Astfel, membrii CNDCR au decis finanțarea proiectelor investiționale: „Construcția capitală a drumului de ocolire a R1-R14, căii de acces spre subzonele Nr. 4 și 5 a Zonei Economice Libere Strășeni”, „Reabilitarea și modernizarea drumului regional L442-Strășeni-Voinova, raionul Strășeni” și „Dezvoltarea durabilă și competitivă a orașului Rezina prin amenajarea structurilor turistice aferente Complexului sportiv Rezina”.

Potrivit ministrului Chiril Gaburici, aceste proiecte vor contribui direct la dezvoltarea regională – una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova.

„Îmbunătățirea infrastructurii drumurilor în raionul Strășeni este o condiționalitate a investitorilor străini, care urmează să dezvolte afaceri în ZEL. Ministerul Economiei și Infrastructurii susține aceste inițiative. Noi trebuie să fim parteneri cu investitorii care vin în țara noastră. Investind în infrastructură, investim în dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a spus Chiril Gaburici.

Construcția și reabilitarea drumurilor din raionul Strășeni este o condiționalitate a investitorului japonez „Sumitomo”, care construiește o nouă fabrică de producție în domeniul automotive, cu circa 4000 de locuri de muncă.

Investițiile sunt de 50 de milioane de euro, compania urmând să-și înceapă activitatea în 2019.


Citește mai departe