Connect with us

Diverse

Ministerul Economiei a obligat „Poșta Moldovei” să livreze pensiile și alocațiile gratuit

Publicat

pe

Persoanele vârstnice și cele cu dizabilități vor primi și în continuare pensiile și alocațiile sociale la domiciliu, fără achitarea unor taxe adiționale. Ministerul Economiei și Infrastructurii a anulat ordinul prin care Poșta Moldovei percepea taxe de la beneficiarii care erau în stare să meargă singuri la poștă după pensie sau indemnizație, dar preferau să le fie aduși banii acasă.

„Vicepremierul Octavian Calmîc a indicat că angajații ÎS ”Poșta Moldovei” trebuie să livreze gratis pensiile și alocațiile sociale de stat vârstnicilor și celor cu dizabilități în baza cererilor depuse de ei personal. Restul persoanelor, care beneficiază de pensii sau alocații sociale de stat urmează să-și ridice sumele personal la oficiile prestatorilor de servicii”, anunță MEI într-un comunicat de presă.

În același timp, conform deciziei MEI, „Poșta Moldovei” va elabora un regulament care prevede clar modalitatea prin care beneficiarii de pensii și alocații sociale interacționează „Poșta Moldovei” și care să indice clar drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți. După elaborarea regulamentului, documentul va fi supus consultărilor publice pentru a se ajunge la cele mai bune soluții pentru toate subiectele.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Ambasadorul SUA: Publicarea celui de-al doilea raport Kroll este un început

Publicat

pe

De către

Șeful misiunii diplomatice americane de la Chișinău, James D. Pettit, consideră că publicarea celui de-al doilea raport Kroll este o realizare semnificativă în investigația furtului din sistemul bancar.

La fel, acesta crede că este normal ca unele nume să fie ascunse, pentru a nu periclita mersul investigației. Diplomatul spune că recuperarea banilor este un proces destul de dificil și, chiar dacă autoritățile întreprind măsuri în acest sens, procesul ar putea fi de durată.

„Publicarea acestui raport este o realizare semnificativă. Este un început. Înainte de orice investigație trebuie să se ascundă numele. Acest lucru poate crea dificultăți în viitor pentru a termina investigația”, a declarat James D. Pettit în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

Acesta a mai adăugat că autoritățile moldovene au făcut deja pași spre identificarea și recuperarea banilor, însă legislațiile bancare din alte țări ar putea să încetinească acest proces.

„Am impresia că au făcut câțiva pași pentru a identifica prin care bănci au mers acești bani furați. Probabil trebuie mult efort pentru a continua această investigație, din cauza faptului că este vorba de o cooperare cu diferite țări. Există câteva țări care cooperează destul de bine și în alte țări lipsește orice cooperare, poate din cauza legilor bancare”, a adăugat ambasadorul SUA.

Citește mai departe

Diverse

Bălțiul, plin de gunoi! Compania responsabilă de salubrizare s-a retras, acuzându-l pe Usatât de presiune

Publicat

pe

De către

Scandalul privind evacuarea deșeurilor din Bălți capătă noi proporţii. Consiliul municipal a decis ca de acest lucru să se ocupe Direcția Reparații Drumuri, după ce compania contractată a încetat să mai colecteze gunoiul, din cauza presiunilor primarului Renato Usatîi.

Pe de altă parte, întreprinderea municipală nu poate face față volumului mare de lucru, deoarece dispune de doar trei autospeciale.

“Sunteți siguri că nu vom ajunge în situația în care mașinile nu vor reuși să evacueze tot gunoiul din oraș”, a spus consilierul municipal Bălți, Vitalii Povonschii.

“Nu pot să confirm că într-o zi, două, trei sau într-o săptămână vom controla această situație”, a spu viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet.

Șeful Direcției Reparații Drumuri Bălți, Serghei Pcela, a declarat că, pentru a transporta la timp gunoiul, sunt necesare încă cel puțin cinci autospeciale. O astfel de mașină costă 35 de mii de euro. Deocamdată, întreprinderea se descurcă cu parcul de autospeciale pe care îl are în gestiune.

“Noi nu suntem gata să evacuăm gunoiul cu aceste mașini, dar urmează această tehnică să o reparăm. Doar că pentru aceste lucrări va fi nevoie de mult timp și bani. Noi evacuăm zilnic undeva 30 – 40 la sută din volumul total al deșeurilor”, a spus șeful Direcției Reparații Drumuri Bălți, Serghei Pcela.

Până acum, de evacuarea deșeurilor se ocupa o companie privată. Conducerea acesteia spune că și-a sistat activitatea din cauza presiunilor penalului fugar, Renato Usatîi.

“Două săptămâni în urmă, ne-au făcut 50 de procese verbale la care nu le place cum sunt containerele, nu le place cum se evacuează gunoiul. Noi am lucrat cu zece autospeciale și plus tehnică adăugătoare”, a spus șeful unei companii de salubritate, Andrei Musteață.

Compania care evacua deșeurile din Bălți și-a sistat activitatea acum o săptămână. Totodată, aceasta a scos tomberoanele care au fost instalate de ei. Zilnic, întreprinderea evacua în jur de 800 de metri cubi de gunoi

Citește mai departe

Diverse

UE a alocat astăzi peste 36 de milioane de euro din totalul de 47

Publicat

pe

De către

Uniunea Europeană a alocat astăzi Republicii Moldova suma de peste 36 de milioane de euro, din totalul suportului bugetar promis de 47 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de facebook de către premierul Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat al Delegaţiei Uniunii Europene în țara noastră, banii vor permite crearea locurilor de muncă, creșterea exporturilor spre UE în creștere, consolidarea administrației publice consolidate, îmbunătățirea servicii de poliție, dar și pentru accelerarea dezvoltării rurale. În comunicat se ma arată că înainte ca aceste sume să devină diponibile, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să îndeplinească condițiile și să obțină rezultate în cadrul celor cinci programe.

”Încă o veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova, după cele 22,2 milioane alocate de FMI ieri, astăzi UE anunță transmiterea a 36,3 milioane de euro ca suport bugetar pentru țară noastră. Este încă o confirmare importantă a perseverenței cu care se implementează angajamentele convenite cu partenerii de dezvoltare. Guvernul rămâne angajat în derularea în continuare a reformelor și în obținerea de rezultate pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a scris Pavel Filip pe facebook.

În comunicat se mai arată că autoritățile Republicii Moldova au fost de acord să utilizeze aceste fonduri pentru a sprijini mai multe acțiuni, printre care implementarea acordului DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) între UE și Republica Moldova, reforma Poliției, reformele Politicii Finanțelor Publice, implementarea Liberalizării Regimului de Vize cu Europa, dar și Dezvoltarea Rurală și a Agriculturii în Republica Moldova (ENPARD).

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social5 minute în urmă

Faptele de stare civilă, produse în stânga Nistrului, vor fi confirmate de autoritățile Republicii Moldova

Faptele de stare civilă produse și înregistrate în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender vor fi certificate și li...

Politică55 de minute în urmă

Premierul a înaintat repetat aceleaşi candidaturi pentru funcţiile de vicepremier şi ministru

Premierul Pavel Filip a înaintat astăzi repetat aceeaşi listă de persoane pentru funcţiile de vicepremier şi ministru, după ce preşedintele...

Reintegrare2 ore în urmă

Reprezentanții pretinselor structuri de forţă transnistrene continuă să tensioneze situaţia în Zona de Securitate

La 21 decembrie, în orașul Bender, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei Unificate de Control, prezidată de delegaţia Republicii Moldova. În cadrul...

Externe2 ore în urmă

Premieră în România. A fost depistat un porc mistreț radioactiv, iar contaminarea este de tipul celei de la Cernobîl

Premieră în România. Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a identificat un porc mistreţ radioactiv în judeţ, pe un fond de vânătoare...

Justiție3 ore în urmă

S-a deplasat la un accident rutier, dar a pretins bani de la şoferul beat. Un polițist, trimis în judecată

Un inspector al Secţiei Supraveghere Transport şi Circulaţie Rutieră al Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău va compărea în instanţa...

Politică4 ore în urmă

Andrian Candu: Pavel Filip urmează să propună repetat președintelui Igor Dodon noile candidaturi în Guvern

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat astăzi că premierul Pavel Filip urmează să propună repetat președintelui Igor Dodon cele 7...

Politică4 ore în urmă

Parlamentul va reduce cu 40% numărul angajaților

Președintele Parlamentului Andrian Candu a lansat inițiativa reformării Legislativului. Obiectivul restructurării este de a reduce numărul personalului angajat cu cca...

Advertisement

Opinii