Connect with us

Diverse

Ministerul Economiei anunță o creștere a investițiilor

Publicat

pe

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunţă, într-un comunicat de presă, că activitatea investițională, în perioada ianuarie-martie 2018, a crescut cu 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând circa 2,4 miliarde lei.

Potrivit sursei citate, investițiile private s-au dovedit a fi principalul motor de creștere al investițiilor totale. Acestea au însumat 1,9 miliarde lei (+5,1%) sau circa 77% din totalul investițiilor.

Datele Ministerului Economiei și Infrastructurii mai arată că agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, clădiri nerezidențiale, construcții inginerești, mijloace de transport. Unul dintre factorii care a favorizat evoluția respectivă este îmbunătățirea situației de creditare din economie.

Investițiile publice au crescut, în medie, cu 18%. Astfel, au sporit, în special, investițiile publice în mijloace de transport (+77%), tehnică de calcul (+45%) și clădiri rezidențiale de locuit (+11%). De asemenea, au crescut investițiile în spații de producție, depozitare, comercializare (+11%) şi în utilaje, mașini şi instalații (+1%). Investițiile respective au însumat în total circa 1,3 miliarde lei sau 51% din totalul investițiilor.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

„Un spital, ca o altă țară.” Cum salvează vieți tratamentele de ultimă generație

Publicat

pe

De către

15 decembrie 2016 este ziua despre care Petru Ilieș din Criuleni spune că „s-a născut a doua oară”. A fost adus cu ambulanța la Medpark, după ce petrecuse 3 zile în secția de reanimare a spitalului raional, cu suspecție de infarct miocardic.

Petru Ilieș, pacient: „Pe 12 decembrie m-am simțit rău și am mers la policlinica din Criuleni. Sunt hipertonic, credeam că tensiunea din nou o ia razna. M-am apropiat de registratură să întreb dacă cardiologul meu e pe loc. Acolo am și căzut jos. M-am trezit deja în secția de reanimare a spitalului, cu medici în jurul meu. Aveam o durere puternică în zona pieptului și abia de puteam respira.”

După aproape 72 de ore de la internare, starea bărbatului de 64 de ani s-a înrăutățit: Petru Ilieș avea insuficiență respiratorie acută. Neputincioși, medicii de la Criuleni l-au transportat la Medpark , spital care era de gardă în acea zi în preluarea cazurilor urgente legate de patologiile cardiovasculare. În doar câteva ore, cardiologii de aici au efectuat un șir de investigații complexe, datorită cărora au putut stabili că pacientul a suferit, de fapt, un tromboembolism pulmonar – diagnostic care în 80 la sută din cazuri este fatal.

Mihail Taşnic, medic cardiolog-intervenționist, Spitalul Internațional Medpark: „Tromboembolismul arterelor pulmonare este provocat de un cheag de sânge, în cazul dat format în vena bolnavă a piciorului, ce s-a desprins și a migrat prin vase până în plămânul drept, în orice moment putându-i provoca pacientului infarct pulmonar sau deces. Situația era extrem de gravă, având în vedere cât de târziu a fost transportat la noi pacientul și dimensiunile trombului. Dar pentru că am reușit să efectuăm prompt analizele biochimice, ecocardiografia și tomografia computerizată, am putut preveni cel mai sumbru scneariu.”

În cazul lui Petru Ilieș, angiochirurgii au optat pentru unica metodă eficientă de tratament al trombembolismului, disponibilă doar în cadrul Spitalului Internațional Medpark – Tromboliza.

Mihail Taşnic, medic cardiolog-intervenționist, Spitalul Internațional Medpark: „Tromboliza este o metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe speciale, care este capabilă să dizolve un cheag sanguin. Substanța a fost injectată prin cale intravenoasă în braț si timp de câteva ore a dizolvat trombii atât de la nivelul plămânilor, cât și de la nivelul venelor bolnave a piciorului. Această procedură este recomandată, în special, pacienților instabili hemodinamic, așa cum era dl Ilieș.”

În următoarele 7 zile, Petru Ilieș s-a recuperat sub stricta supraveghere a echipei medicale din cadrul Centrului Sănătatea Inimii Medpark. Astăzi bărbatul recunoaște că a reușit să „păcălească” moartea doar datorită profesionalismului medicilor și a infrastructurii de care dispune cel mai complex centru cardiologic din Moldova.

Petru Ilieș, pacient: „Medpark este ca o altă țară. M-au controlat cu aparate pe care nu le văzusem niciodată, mi-au verificat atât de repede și inima, și plămânii. Dar cel mai mult m-a impresionat dedicația oamenilor care muncesc acolo. Domnul Tașnic, în loc să plece acasă la 6 seara, stătea lângă mine până după ora 8, iar dimineața la 6 era din nou lângă patul meu. Atât de tare griji își făcea pentru mine. Numai datorită lui sunt viu astăzi. Să-i dea Domnul sănătate!”

Bolile sistemului cardiovascular sunt cei mai de temut dușmani ai omului – se strecoară pe furiș și țintesc victima cu o precizie fatală, lăsând șanse la supraviețuire doar când sunt depistate la timp și tratate corect. Centrul Sănătatea Inimii Medpark dispune de o echipă de medici cu experiență internațională și cel mai modern aparataj din țară pentru a fi mereu cu un pas înaintea inamicului, pentru a salva cât mai multe vieți. Este singurul centru din țară, capabil să acorde tot spectrul de servicii medicale, atât terapeutice cât și chirurgicale în cazul patologiilor cardiovasculare, respectând standardele internaționale. Aici pacienții beneficiază de cele mai bune îngrijiri și intervenții urgente, care le oferă șanse maxime de recuperare.

Citește mai departe

Diverse

Programul „Prima Casă” va fi extins pentru mai multe categorii de beneficiari

Publicat

pe

De către

La programul „Prima Casă” vor putea aplica și tinerii care dețin mai puțin de șase metri pătrați pentru un membru al familiei, adică nu au suficient spațiu. Până în prezent erau eligibile doar persoanele care nu au deținut împreună cu soțul/soția o altă locuință în decurs de un an până la solicitarea creditului.

Cabinetul de miniștri a avizat astăzi pozitiv o inițiativă legislativă care include mai multe măsuri de îmbunătățire a programului „Prima Casă”.

De asemenea, beneficiari vor putea fi și tinerii care dețin locuințe în sate, dobândite prin moștenire sau donație, cu excepția cazurilor în care acestea sunt situate în suburbiile municipiului Chișinău.

„Odată cu punerea în aplicare a proiectului „Prima Casă”, au ieșit în evidență niște lucruri care au trebuit corectate. Mulțumesc Ministerului Finanțelor pentru că, luând în considerare perioada scurtă, au fost receptivi la observații și au venit cu rectificări pentru eliminarea constrângerilor, ceea ce lărgește numărul celor care pot aplica la acest proiect pentru a avea o locuință”, a subliniat, în context, Pavel Filip.

Totodată, în contextul programului „Prima Casă 2”, în Codul fiscal și în Legea bugetului social de stat pe 2018 va fi introdusă o nouă categorie de prestații – compensația bănească acordată din bugetul de stat beneficiarilor programului.

Se propune ca sumele acestor compensații să constituie surse de venit neimpozabile, măsură care are drept scop facilitarea accesului bugetarilor la achiziția unei locuințe. Modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor va fi stabilit printr-un Regulament aprobat de Guvern.

De asemenea, potrivit proiectului, organizațiile de microfinanțare vor fi obligate să prezinte cel puțin unui birou al istoriilor de credit informațiile de care dispun în privinţa debitorilor persoane fizice. Astfel, băncile comerciale vor avea acces la informații depline despre împrumuturile obținute de către solicitanți de la alte instituții financiare.

Programul „Prima Casă” a fost lansat la 26 martie curent și până în prezent de acesta au beneficiat peste o sută de persoane.

Citește mai departe

Diverse

Filip despre cazul taximetristului amendat pentru abțibild: Nimeni nu a anulat libertatea de exprimare în Moldova

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip susține că stabilirea prețurilor la carburanți sau energie electrică trebuie să fie nu doar un proces transparent, dar și pe înțelesul tuturor cetățenilor. Șeful Guvernului a mai declarat astăzi, la ședința Cabinetului de Miniștri, că metodologiile aplicate de ANRE la stabilirea acestor tarife trebuie să fie publice.

”Vreau să aducem o claritate în ceea ce ține de stabilirea prețurilor la carburanți sau energie. Trebuie mai multă transparență, să fie publice metodologiile de stabilire a prețurilor și chiar cetățenii să poată face calculele. De asemenea, trebuie să avem o expertiză temeinică de la Ministerul Economiei”, a declarat Pavel Filip.

Amintim că, recent, la solicitarea premierului Pavel Filip, conducerea ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți, adoptată în data de 29 mai.

De asemenea, premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Economiei să vină cu propuneri pentru a îmbunătăți legislația astfel încât procesul de fixare a prețurilor să fie mai transparent.

Totodată, șeful Guvernului s-a referit la cazul unui taximetrist, amendat de poliție pentru că avea pe mașină un abțibild contra majorării prețurilor carburanților și a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să ia măsuri în acest caz.

„Nimeni nu a anulat libertatea de exprimare în R. Moldova”, a declarat premierul, adăugând că Guvernul depune eforturi pentru a reforma poliția.

Citește mai departe