Connect with us

Diverse

Ministerul de Externe, indignat de “comportamentul provocator” al trupelor rusești, dislocate ilegal în stânga Nistrului

Publicat

pe

Exercițiile militare efectuate recent de către trupele rusești, dislocate în stânga Nistrului a indignat Ministerul moldovean de Externe. Instituția a calificat aceste acțiuni drept provocatoare, în contextul în care militarii ruși se află ilegal pe teritoriul moldovenesc.

În acest context MAE a reiterat demersul autorităților moldovenești către Moscova de a-și retrage trupele dislocate în regiunea transnistreană.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi reiterează nedumerirea şi indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană care, în pofida protestelor exprimate în repetate rânduri de către autorităţile moldoveneşti, continuă să desfăşoare activităţi militare cu obiective dubioase. Îngrijorarea autorităţilor moldoveneşti în acest sens este sporită şi de faptul că în exerciţiile desfăşurate de către GOTR sunt antrenate şi structurile de forţă ale regimului secesionist de la Tiraspol”, se spune în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe.

MAE califică de asemnea aceste exerciții drept o amenințare gravă a asupra suveranității și integrității teritorială a Republicii Moldova. Totodată, diplomații moldoveni a venit cu o cerere repetată către autoritățile ruse de a retrage trupele militare dislocate în stânga Nistrului, și instaurarea unei misiuni pacificatoare. „Condamnând cu vehemenţă astfel de activităţi militare, care nu pot fi percepute altfel decât o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, MAEIE ţine să amintească din nou despre angajamentul Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în particular, de cel fixat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la Moscova la 21 iulie 1992.

În acelaşi context, MAEIE reiterează demersul autorităţilor moldoveneşti cu privire la necesitatea retragerii necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi demarării unor discuţii privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional”, se mai spune în comunicatul MAE.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Promo-LEX// Simulare: 9 din cele 11 circumscripții din Chișinău ar fi câștigate de PSRM în cazul unor parlamentare

Publicat

pe

De către

În 9 din cele 11 circumscripții din Chișinău, create pentru alegerile parlamentare în baza sistemului mixt, ar urma să câștige PSRM, dacă se ia în calcul rezultatele scrutinului local din 20 mai, potrivit unui exercițiu de simulare, realizat de Asociația Promo-LEX.

Următorul Parlament va fi ales în baza unui sistem mixt de alegere a deputaților. Conform legislației, alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale se vor desfășura în baza unui singur tur de scrutin, în mun. Chișinău fiind constituite 11 circumscripții.

Rezultatele simulării denotă faptul că, în 9 din 11 circumscripții create în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în altele 2- candidatul PPPDA. Candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea. Cea mai mică diferență dintre primele două rezultate, reieșind din rezultatele simulării, s-ar atesta în circumscripția nr. 30 (2%), iar cea mai mare în circumscripția uninominală nr. 24 (30,9).

Conform datelor finale ale numărării în paralel a voturilor realizată de Asociația Promo-LEX, rata de participare la vot în cadrul circumscripției electorale Chișinău a fost de 35,42%. Pentru comparație, la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 procentul de participare a alegătorilor în primul tur a fost de 47,55%.

Din perspectiva rezultatelor per secție de votare (SV), secțiile cu cea mai joasă prezență la vot au fost: SV 1/058 Botanica–18,55%, SV 1/306 Trușeni–20,98% și SV 1/280 Băcioi–21,92%.

Conform legislației, în turul II de scrutin au ieșit primii doi concurenți clasați–PSRM și PPPDA. Din totalul de 306 SV constituite, în 209 (68,30%) a învins candidatul PSRM, iar în 96 de secții (31,37%) victoria a aparținut candidatului PPPDA. În cadrul unei secții (0,33%)–1/104, s-a atestat egalitatea de voturi dintre acești concurenți.

Concluzii

Asociația Promo-LEX atrage atenția alegătorilor asupra faptului că, spre deosebire de alegerile locale, în alegerile parlamentare nu va  exista un al doilea tur de scrutin. În acest sens este foarte important ca, în calitate de alegători să fim cât mai bine informați despre concurenții electorali și platformele acestora, oferind astfel o importanță majoră votului acordat într-un singur tur de scrutin.

De asemenea, Promo-LEX îndeamnă concurenții electorali să depună eforturi suplimentare pentru a crește rata de participare în turul II de scrutin al alegeri lor locale noi, organizat în data de 3 iunie 2018.

Citește mai departe

Diverse

Postul de salvatori și pompieri din Copanca a fost renovat cu sprijinul Uniunii Europene

Publicat

pe

De către

Salvatorii și pompierii din satul Copanca, raionul Căușeni, vor putea interveni mai rapid și eficient în caz de incendii și alte situații extreme, după ce postul în care activează a fost renovat și dotat cu echipament performant. În acest scop, Uniunea Europeană (UE) a alocat peste 68 mii de euro prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Mai mult, sediul primăriei care găzduiește postul a fost dotat cu un sistem de încălzire pe biomasă, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca deservește nouă sate, cu o populație de peste 15 mii de locuitori. Patru dintre aceste localități: Chițcani, Cremenciug, Zahorna și Merenești sunt administrate de facto de Tiraspol.

Salvatorii intervin în caz de incendiu, blocare în locuință, înec, accidente rutiere și multe alte situații excepționale. Echipa de intervenție trebuie să fie de gardă 24 de ore din 24, iar pentru a ajunge la locul unde s-a produs o tragedie i se acordă nu mai mult de 15 minute.

Până în 2016, cei zece angajați ai postului din Copanca erau nevoiți să se înghesuie într-o cameră de la subsolul unei clădiri administrative, care era folosită ca sală de ședințe, cameră de zi, dar și cantină. După ce stingeau un incendiu, salvatorii nu aveau unde face un duș; nu aveau sală de sport, chiar dacă e nevoie să aibă o condiție fizică bună.

În urmă cu doi ani, administrația satului a alocat câteva încăperi pentru postul de pompieri și salvatori chiar în clădirea primăriei.

Totuși, noul sediu avea nevoie de reparație capitală, iar întreg edificiul – de un sistem de încălzire eficient. Suma necesară pentru a soluționa cele două probleme era nu putea fi acoperită din bugetul local. Însă, cu asistența Uniunii Europene, postul de salvatori și pompieri a fost renovat și dotat cu echipament, iar întreg edificiul primăriei a fost conectat la un sistem de încălzire pe biomasă.

„Uneori oamenii se întreabă ce face UE în mod concret pentru ei și de ce se investește în măsuri de consolidare a încrederii. Rezultatele acestui proiect vorbesc de la sine. UE contribuie la facilitarea soluționării conflictului transnistrean și sporește încrederea între Chișinău și Tiraspol prin susținerea unor inițiative comune, cum ar fi această renovare în Copanca. Aceste inițiative îmbunătățesc bunăstarea populației de pe ambele maluri prin activități de cooperare. Acestea sunt măsurile UE de  sporire a încrederii”, a subliniat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova a spus că obiectivul principal al Programului de consolidare a încrederii este de a câștiga „inimile și mințile” locuitorilor de pe ambele maluri prin construirea punților de încredere și prin stabilirea platformelor de consolidare a relațiilor și cooperării.

Acum postul de salvatori și pompieri are toate condițiile, inclusiv o cameră în care se pot adăposti sinistrații, sufragerie, dar și o sală de sport. Postul a beneficiat și de echipamente performante.

„E cerul și pământul ce a fost și ce avem acum. Avem în dotare scafandre speciale, cu ajutorul cărora vom putea face căutări sub apă, echipamente care pot fi utilizate pentru intervenții la înălțime și la adâncime și o dronă pentru localizarea incendiilor. Astfel vom fi mai eficienți în timpul misiunilor”, afirmă Alexandru Dutca, șeful postului.

Primăria satului Copanca a dotat postul cu o autospecială de tip „outlander pickup”, cu care salvatorii vor putea ajunge rapid la destinații greu accesibile.

„Noi azi construim un pod de încredere pentru a salva vieți, pentru a crește calitatea serviciilor și pentru a fi mult mai aproape de necesitățile oamenilor”, a menționat Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.

De condiții mai bune create cu sprijinul UE se bucură și angajații primăriei, dar și reprezentanții ONG-urilor care își au sediul în clădirea primăriei.

„Iarna, încălzeam doar câteva încăperi cu convectoare şi cămine electrice. În coridoare era frig, iar în încăperile neîncălzite pereţii riscau să se degradeze. Acum toți cei 1.561 m2 sunt încălziți cu energie sigură, ecologică, produsă în Republica Moldova”, spune Afanasii Cuțari, primarul satului Copanca.

Investiţia totală în centrala termică pe biomasă a fost de 33.376 Euro, fonduri europene, contribuţia comunității fiind de 16.054 Euro.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca este unul dintre  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Citește mai departe

Diverse

Primăria Bălți cere din nou ajutorul Guvernului în problema gunoiului

Publicat

pe

De către

Primarul ales al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, s-a adresat personal premierului Pavel Filip cu rugămintea ca acesta să intervină pentru a fi identificată o soluție pentru criza deșeurilor din oraș. Cei doi au avut o discuție la acest subiect, astăzi, la Bălți, unde premierul s-a aflat într-o vizită de lucru.

De câteva săptămâni, străzile orașului Bălți sunt din nou inundate de mormane de gunoi. Din cauza unei datorii de peste 2,3 milioane de lei către firma care gestionează poligonul de deșeuri, autospecialele încărcate cu deșeuri nu sunt lăsate pe teritoriul rampei. Șoferii autospecialelor au stat câteva ore în fața poligonului, în soare. Pentru ei, poliția a adus apă și plăcinte.

Primăria Bălți susține că nu are bani pentru a achita această datorie, dar nu dispune nici de surse suficiente pentru transportarea eficientă a deșeurilor din oraș.

Citește mai departe