Ministerul de Externe despre intrarea cu „întârziere” a unioniștilor în R.Moldova: Este un caz izolat

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă situația creată zilele trecute la frontiera dintre Republica Moldova și România, în urma căreia un grup de cetățeni români au intrat cu întârziere în țara noastră.

„Este un caz izolat, care a avut loc din cauza dificultăților de ordin tehnic în Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră, precum și al comportamentului inadecvat al unor cetățeni”, se arată într-un comunicat de presă.

MAEIE și-a reiterat ferma hotărâre de a respecta neabătut angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și normele internaționale în vigoare privind libera circulație a cetățenilor.

În același context, MAEIE a subliniat că nu există nici un motiv pentru a îngrădi sau limita accesul cetățenilor din România, cu care Republica Moldova are o cooperare excelentă în toate domeniile, inclusiv în cel frontalier.

„Republica Moldova apreciază în mod deosebit nivelul relațiilor dintre cele două țări și își exprimă întreaga disponibilitate de a aprofunda și diversifica această colaborare în spiritul valorilor europene comune”, se mai arată în sursa citată.

Reamintim că pe 27 august participanților la Marșul Centenar nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Drept urmare, unioniştii au întins zeci de corturi în vama Albiţa-Leuşeni. În același timp, Poliția de Frontieră a anunțat că motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.

Ulterior, Poliția de Frontieră a R. Moldova a anunțat că toți participanții la Marșul Centenar, cu excepția președintelui Platformei Acțiunea 2012 George Simion, au permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit instituției, George Simion a primit interdicție în conformitate cu legea, „ după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”.

Foto: Facebook/PAS

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.