Unităţile de cercetare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staţionat pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului, au executat sarcini tactice de luptă pe poligon.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de serviciul de presă al Districtului militar Vest al Ministerului Apărării din Rusia.

Potrivit sursei citate, militarii ruşi şi-au perfecţionat abilităţile de identificare şi cercetare a principalelor obiective ale inamicului, spargerea  sistemului de pază şi pătrunderea pe teritoriul acestor obiective cu scopul de a obţine informaţii.

În plus, în timpul exercițiilor practice, militarii ruşi au fost instruiţi să folosească cele mai noi echipamente tehnice de cercetare, în special dronele și dispozitive de supraveghere laser.

O atenţie deosebită a fost acordată deplasărilor secrete pe teren, inclusiv abilităţilor de mascare cu ajutorul echipamentului din dotare, dar şi cu mijloace improvizate, precum şi organizării unor ascunzişuri pe teren.

În etapa finală, cercetaşii au executat exerciţii de tragere şi conducere a vehiculelor militare pe timp de noapte şi zi, au executat normativele de bază la pregătirea fizică”, se arată în comunicat.

De notat că într-un recent studiu  IDIS Viitorul, expertul Rosian Vasiloi a semnalat că frecvența aplicațiilor militare ale GOTR în regiunea transnistreană a crescut simțitor începând cu a doua jumătate a anului trecut. Potrivit datelor prezentate de expert, în 2016 au avut loc 48 de astfel de exerciții, majoritatea în a doua jumătate a anului. În primele cinci luni ale acestui an, până în luna mai, au avut loc 32 de astfel de exerciții militare.

Reamintim că autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura pe 12 septembrie.

Chișinăul a declarat că prezența militarilor ruși din GOTR “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerând ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Reamintim că la 3 mai Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat printr-o decizie că prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

De asemenea, la 21 iulie Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie în care a cerut retragerea trupelor ruse din Republica Moldova.

Astfel, Parlamentul Rpublicii Moldova a declarat ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

De asemenea, menținerea pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar, reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.