Militarii moldoveni, prezenţi la activităţile de comemorare desfăşurate de Ziua Eroilor Români// FOTO

Comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, a efectuat în perioada 16-17 mai o vizită în România, la invitaţia șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae – Ionel Ciucă, unde a participat, împreună cu un pluton de studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” la activităţile dedicate Zilei Eroilor, desfăşurate în oraşul Buzău, România.

Astfel, în seara zilei de miercuri, 16 mai, 25 de studenţi moldoveni, alături de militari din alte 12 ţări, au luat parte la ceremonia militară de retragere cu torţe, pe traseul Piaţa Dacia-Aleea Trandafirilor-Bulevardul Unirii-Bulevardul Calea Eroilor-Cimitirul Eroilor.

Joi, 17 mai, reprezentanţii Armatei Naţionale au fost prezenţi la ceremonia militară şi religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor din Buzău. Ulterior, plutonul moldovenesc a participat la Parada Militară Internaţională, în contextul Zilei Eroilor sărbătorită în România.

Tot astăzi, secretarul de Stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învăţământ militar şi planificare a resurselor, Vladimir Iliev, i-a comemorat la Cimitirul Eroilor Români din satul Tabăra, raionul Orhei, pe cei aproximativ 90 de soldaţi români cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în  timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Cimitirul a fost renovat de Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerul Apărării şi Oficiul Naţional Pentru Cultul Eroilor din România.

La eveniment a fost prezent secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României, Nicolae Nasta, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, precum și oficialitățile locale.

Ziua Eroilor este sărbătorită în România, în fiecare an, de Ziua Înălţării Domnului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.