Militarii au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Bulboaca — Moldova.org
Connect with us

Social

Militarii au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Bulboaca

Publicat

pe

Militarii Brigăzii de infanterie motorizată ”Ştefan cel Mare” au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca. La eveniment a fost prezent ministrul Apărării, Eugen Sturza, şi reprezentanţi ai corpului de comandă al Armatei Naţionale.

Eugen Sturza a apreciat nivelul de pregătire al celor 70 de militari în termen şi prin contract implicaţi în exerciţiu, care au demonstrat că trupele bine instruite se menţin prin antrenament, aplicaţii şi exerciţii, şi nu în ultimul rând, prin dedicaţie.

Ministrul Sturza a adăugat că în contextul iniţiativei de profesionalizare a Armatei Naţionale, lansată recent, militarii angajaţi în bază de contract vor fi implicaţi la diferite exerciţii naţionale şi internaţionale, pentru că doar prin acţiuni practice intensive la poligoane vor fi obţinute performanţe înalte.

Potrivit maiorului Dumitru Parfeni, specialist principal în cadrul Marelui Stat Major, aplicaţiile au avut ca scop evaluarea gradului de pregătire de luptă a două baterii ale unităţii.

El a specificat că tragerile au fost efectuate din armamentul de artilerie calibru 120 mm, 2S9 NONA, la o distanţă de tragere de 2,5 km, precum şi din armamentul antiaerian ZU -23-2, din dotarea Armatei Naţionale.

Exerciţiul se desfăşoară în conformitate cu Planul pregătirii de luptă pentru anul 2018.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Toți pacienții bolnavi de fibroză chistică sunt asigurați cu medicamentul Colistin

Publicat

pe

De către

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat astăzi că a întreprins acțiuni urgente privind asigurarea cu medicamentul Colistin de 1.000.000 U.I, pacienților bolnavi de fibroză chistică, după ce producătorul din Polonia a sistat livrarea către compania importatoare din Republica Moldova, SanFarm-Prim S.A, motivând asigurarea prioritară a pieței naționale cu acest medicament.

Această situație a impus necesitatea modificării mecanismului de asigurare a pacienților cu aceste preparate, care vor fi distribuite începând cu ziua de mîine, 18 august 2018, prin intermediul Centrului Ambulator de Fibroză Chistică și Alte Maladii Rare din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului, unde pacienții cu fibroză chistică stau la evidență și beneficiază de asistență medicală.

Menționăm că, în Republica Moldova, 18 pacienți bolnavi de fibroză chistică administrează preparatul Colistin.

Citește mai departe

Social

Zeci de mii de țigarete nedeclarate, reținute de vameși în două zile

Publicat

pe

De către

În ultimele 48 de ore, angajații vamali au prevenit șase tentative de scoatere ilegală din țară a produselor din tutun. În total,  au fost reținute 36 780 de țigarete nedeclarate, de diverse mărci, ascunse de controlul vamal.

Patru dintre rețineri au fost raportate de vameșii de la  Cahul și Sculeni. Pe parcursul a două zile, cu ajutorul câinilor de serviciu ai Vămii, au fost depistate 21 780 de țigarete nedeclarate. Bunurile erau disimulate în diverse ascunzișuri din autoturismele persoanelor documentate.

Alte 10 000 de țigarete nedeclarate au fost reținute pe aeroportul din Capitală. Produsele din tutun au fost găsite în bagajul de cală al unui pasager care pleca la Londra.

Tot în Marea Britanie urma să ajungă un alt lot de țigarete, depistat de această dată de vameșii de la postul vamal Chișinău 4 (Poșta). Într-unul dintre colete, aceștia au depistat 5 000 de țigarete, expediate de către o locuitoare a orașului Orhei.

Produsele din tutun au fost reținute în vederea confiscării, iar contravenienții riscă amenzi în sumă de până la 4 500 lei.

Citește mai departe

Social

Un moldovean a dorit să-și vândă un organ, dar a fost convins de către polițiști să nu recurgă la acest gest

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 25 de ani a postat pe mai multe rețele de socializare un anunț precum că își vinde un organ (rinichi). Motivul incredibil, pentru a-și construi viața, separat de familia sa.

Poliția s-a autosesizat în acest caz, iar conducerea Centrului pentru combaterea traficului de persoane a mers la Leova pentru a discuta cu bărbatul despre pericolul la care se expune.

Potrivit oamenilor legii, timp de câteva luni, un bărbat din raionul Leova, sfătuit de un consătean, a avut intenția de a-și vinde un organ pentru o sumă de bani, făcând public pe mai multe rețele de socializare anunțul. Scopul acestuia era de a-și procura un apartament în Chișinău.

În acest sens, Centrul pentru combaterea traficului de persoane (CCTP) a IGP a inițiat o cauză penală în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor. De asemenea, au fost întreprinse acțiuni preventive pentru ca victima să nu recurgă la asemenea gest.

Ca urmare a discuțiilor, bărbatul a mulțumit polițiștilor pentru deschidere și înțelegere, iar toate anunțurile făcute publice au fost șterse.

În context, Centrul pentru combaterea traficului de persoane atenționează că publicitatea în scopul obţinerii ilegale de organe, ţesuturi şi/sau celule umane, precum şi publicitatea sau mediatizarea unor anunţuri privind donarea ilicită de organe, ţesuturi şi/sau celule umane se pedepsește cu amendă în mărime de la 25 000 la 37 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240  de ore, iar persoana juridică amendă de la 65 000 la 80 000 lei.

Astfel, în anul 2017 de către CCTP au fost documentate 6 cazuri de prelevare ilegală de celule reproductive, fiind identificate în acest sens 6 victime.

Citește mai departe