Milionarul moldovean Anatol Stati şi-a retras personalul din Irak

Mai multe companii petroliere au decis să-şi evacueze personalul ce muncea la exploataţiile petroliere din nordul Irakului, din cauza luptelor crâncene dintre grupul terorist Statul Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria) şi trupele Peshmerga (forţele armate kurde).

Giganţi internaţionali precum Exxon Mobile sau Chevron, dar şi companii mai mici, printre care compania moldovenească Komet Group, ce face parte din cadrul grupului Ascom, şi-au anunţat evacuarea personalului.

Deocamdată nu se ştie numărul oamenilor evacuaţi şi impactul luptelor asupra companiei. “Pentru noi contează securitatea oamenilor. Aşa am procedat în Sudanul de sud, când am depus toate eforturile pentru a evacua oamenii dintr-o zonă unde se duceau lupte, aşa am procedat şi în Irak”, a declarat un reprezentant al grupului Ascom, citat de mold-street.com.

Komet Group deţine din decembrie 2013 drepturile pentru prospecţiuni şi exploatare a câmpurilor petroliere Gwer şi Hamdanya din provincia Ninevia, nordul Irakului.

Moldova. ORG precizează că presa a scris în repetate rânduri că Anatol Stati ar fi cel mai bogat om din Republica Moldova. Despre averea lui circulă multe legende, care s puncă aceasta s-ar situa între 500 de milioane şi două miliarde de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată. Cea mai documentată a fost făcută în vara anului 2010 de ziarul ucrainean „Delo”, care a evaluat averea lui Anatol Stati la 500 de milioane de dolari.

Foto: ziuanews.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.