Milestii Mici – Subterane celebre

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Moldova este un ţinut cu tradiţii în vinificaţie. În fiecare gospodărie se creşte viţă de vie, se face vin, îndeletniciri de o importanţă deosebită pentru locuitorii acestui ţinut.

Acestor lucruri şi se datorează titlul oferit Moldovei de „ţară cu porţile deschise în paradisul vinului”. De aceea nu este întâmplător faptul că faima vinului moldovenesc a trecut de mult timp hotarele ţării, iar vinăriile din republică sunt cele mai vizitate obiective turistice existente pe acest teritoriu.

Producţia vinăriei „Mileştii Mici” este binecunoscută, apreciată şi iubită de străinii care ne vizitează ţara. Înconjurat de o aură romantică, acest depozit natural de vinuri a apărut în galeriile calcaroase de la 40-85 m adâncime, în anii’70 ai secolului trecut. Arhitectura originală în stilul vechilor castele feudale, intrarea grandioasă în galerii, cascada cu apă cristalină – toate acestea frapează vizitatorii de la Mileştii Mici.

Itinerariul excursiei la vinărie poate fi parcurs cu maşina, dar pentru a admira cu adevărat grandiozitatea locului este recomandată o plimbare în răcoarea beciurilor subterane, iluminate de felinare romantice, pe străzile – Cabernet, Aligote, Feteasca.

Lungimea totală a galeriilor este de 200 de km, dintre care circa 55 km sunt utilizaţi în scopuri tehnologice, de depozitare a nectarului vinicol.

Combinatul de Vinuri „Mileştii Mici” dispune de o colecţie inedită de vinuri selecte, care a marcat faima şi prestigiul întreprinderii, atât pe plan intern, cât şi extern. În anul 2005 „Colecţia de Aur” Mileştii Mici a fost înregistrată în Cartea recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecţie de vinuri din lume.

După o frumoasă excursie în subteranele vinăriei , vizitatorii plăcut obosiţi sunt aşteptaţi în sălile de degustare ale cramei. Vara ele bucură oaspeţii cu răcoarea beciului, iarna – cu focul pâlpâind în cămin.

O atmosferă de neuitat vă aşteaptă în Cramele „Mileştii Mici”. Istoria, enigmaticul şi aroma vinurilor se intercalează armonios, formând o legătură ce nu mai poate fi distrusă.
Distanţa până la Chişinău: 20 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.