Connect with us

Externe

Mihail Saakașvili, reţinut. La domiciul acestuia au avut loc încăierări între forțele de ordine și susținătorii politicianului

Publicat

pe

Fostul președinte georgian, Mihai Saakaşvili a fost reținut în această dimineață de către forțele de securitate de la Kiev. Aceasta după ce angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au pătruns cu forța în apartamentul fostului guvernator al regiunii Odessa și liderul „Mișcării forțelor noi“.

Politicianul se refugiase pe acoperișul blocului său, de unde a strigat că președintele Ucrainei Petro Poroșenko este un hoț, îndemnând suporterii să nu permită forțelor de ordine sa-l ”răpeasca”.

„Poroșenko este un hoț, Poroșenko este un trădător al poporului. Indiferent ce mi se intampla, chem poporul sa iasa in strada și să continue să lupte … Va implor ucraineni nu permiteti sa fiu rapit, nu permiteți fărădelegea și hotia lui Poroșenko și a găştii lui ..! ” – a strigat Saakașvili de pe acoperiș.

În același timp, pе site-ul Serviciului de Securitate al Ucrainei еste menționat că Saakașvili este suspectat că a acordat ajutor organizațiilor criminale și ascunderea activităților acestora (partea 1 a articolului 256 din Codul penal al Ucrainei). Anchetatorii intenționează să interogheze fostul oficial.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Externe

Cuplu de medici torturat de trei români, în Italia. Femeii i-au tăiat o ureche

Publicat

pe

De către

Trei români au fost arestați la două zile după ce au jefuit o familie de pensionari din Lanciano, în apropiere de Pescara. Cei trei au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și sunt rude.

Anchetatorii încearcă să afle dacă au fost mai multe persoane implicate, iar localnicii au înconjurat o clădire din centrul orașului în care s-ar afla alți complici ai românilor, scrie Digi24.ro.

Luni dimineață, cei trei români, însoțiți cel mai probabil de alți complici au intrat într-o vilă de la marginea orașului în care locuiau doi bătrâni, foști medici. Timp de două ore proprietarii au fost torturați, legați și bătuți crunt, soției chirurgului i-au tăiat o ureche, toate acestea pentru a afla unde se află seiful.

Când s-au convins că în casă nu găsesc ce căutau, aceștia au luat cărțile de credit ale bătrânilor și au fugit.

O rudă care locuia în apropiere a dat alarmam când proprietarii au sunat disperați.

„Mi-au spus doar că i-au masacrat, că i-au jefuit, să fug repede la ei. Atât. Nu pot descrie, când vezi într-un film știi că este într-un film, dar când vezi în realitate te cutremuri”, a spus o rudă a victimelor.

Matteo Salvini, ministrul de interne al Italiei a reacționat imediat pe o rețea de socializare, unde a felicitat forțele de ordine și a condamnat fapta românilor.

„Mulțumită Forțelor de Ordine, aceste bestii trebuie să putrezească la închisoare! #fărătoleranță”, a scris politicianul.

Sursa: Digi24.ro

Citește mai departe

Externe

NASA: Pământul „se clatină” din cauza unei suprasarcini laterale

Publicat

pe

De către

Rotaţia Terrei în jurul propriei axe este în prezent mai puţin stabilă din cauza unei „suprasarcini laterale” ca urmare a dezgheţului survenit la poli, potrivit unui studiu realizat de NASA şi citat miercuri de EFE și de Agerpres.

Ca urmare a încălzirii globale, provocată în parte de acţiunea umană, stratul de gheaţă din Groenlanda s-a subţiat, iar o masă echivalentă cu 7.500 de gigatone s-a desprins, afectând stabilitatea rotaţiei Terrei, care acum „se clatină”.

Potrivit unui studiu realizat de Jet Propulsion Laboratory al NASA, deplasarea acestei mase este unul dintre factorii importanţi care afectează stabilitatea rotaţiei Terrei.

„O masă aflată la 45° faţă de Polul Nord – cum este Groenlanda – sau faţă de Polul Sud – cum sunt gheţarii din Patagonia – prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învârte Terra, decât o masă care se află chiar în vecinătatea polilor”, notează într-un comunicat Eric Ivins, cercetător la JPL şi coautor al studiului.

Deplasarea maselor de gheaţă este unul dintre cei trei factori pe care cercetătorii îi semnalează ca responsabili ai acestei rotaţii mai instabile şi al deplasării axei de rotaţie terestre.

Un alt factor este legat de „dezvelirea” rocilor în zonele unde anterior exista un strat gros de gheaţă şi care acum nu se mai află sub presiunea acestei greutăţi.

Cea de-a treia cauză prezentată de experţi este aşa numita „convecţie a mantalei”, provocată de mişcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte din adâncurile Pământului, mai scrie Agerpres.

Citește mai departe

Externe

Climatolog: Anotimpurile vor rămâne patru, dar ritmul lor se va modifica. Predicţii de temperaturi de 50 de grade după 2021

Publicat

pe

De către

Anotimpurile vor rămâne patru, dar ritmul lor se va modifica, susţine Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie din România, care avertizează că, potrivit experimentelor numerice, în perioada 2021 – 2050 pot fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius în sudul ţării, scrie Agerpres.

„Trebuie totuşi să ştim că anotimpurile vor rămâne patru. Mersul lor, ritmul lor anual va rămâne, dar, evident, ele se vor modifica faţă de ceea ce ştiam că sunt verile, primăverile, toamnele şi iernile de acum mai multe decenii. Adică, există o tendinţă – care se vede deja în statisticile noastre – de declanşare mai timpurie a primăverii, temperaturile cresc mult mai rapid în a doua jumătate a iernii – bineînţeles, cu fluctuaţii. Aici vorbim de statistici. Nu în fiecare an se întâmplă aşa, dar, din ce în ce mai frecvent, primăvara devine mai timpurie, vara se lungeşte în septembrie şi avem, practic, o tendinţă de creştere a temperaturii, până acum în toate anotimpurile, mai puţin toamna, unde zgomotul e mare şi semnalul nu trece de zgomotul natural”, a declarat specialistul ANM, marţi, într-o conferinţă de presă dedicată deschiderii celei de-a VI-a ediţii a Bucharest Science Festival (BSF 2018), dedicat cunoaşterii ştiinţifice şi tehnologice.

Ea spune însă că „experimentele numerice arată că în următorii ani şi decenii şi toamna vom avea la nivelul României tendinţe de creştere a temperaturii”.

Deja vedem primele semne, valurile de căldură vara sunt mai intense şi mai frecvente şi vă pot asigura că statisticile noastre cu date începând din 1961, atunci când aveam mai multe staţii, dar, de fapt, pentru mai puţine staţii avem date chiar din mijlocul secolului al XIX-lea. Or, aceste informaţii ne arată clar că numărul de zile cu valuri de căldură a crescut, mai ales în zona sudică, sud-estică şi extremul vest. Această modificare se va amplifica, din păcate, pe termen mediu şi lung. Ea există deja şi se va amplifica, cu atât mai mult cu cât semnalul încălzirii globale va fi mai puternic”, a spus Roxana Bojariu.

Reprezentantul ANM a avertizat că în perioada 2021 – 2050, în sudul României ar putea fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com