Mihail Saakașvili, condamnat la 3 ani de închisoare în Georgia

Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei și ex-guvernator al Odessei, a fost condamnat în lipsă la trei ani de închisoare de către Tribunalul orășenesc din Tbilisi.

Saakașvili a fost judecat în așa-numitul „dosar Sandro Girgvliani“ – pentru amnistierea a patru ofițeri de poliție condamnați că l-au ucis pe bancherul Sandro Girgvilani.

Potrivit procurorilor, Saakașvili a promis lui Date Akhalaia, șeful Departamentul de Securitate Constituțională, că îi va grația pe cei 4 condamnați pentru uciderea lui Sandro Girgvliani.

Ulterior, evitând dezbaterea dosarelor în cauză în Comisia de Grațiere, Saakasvili i-a eliberat pe Gerontiu Alania, Mikheil Bibiluridze, Avtandil Aptsiauri și Alexander Gaciava, creând o pârghie legală pentru eliberarea condamnaților.

La acea dată, cazul a avut un impact puternic în rândul societății georgiene, din cauza implicării în dosar a unor nume importante de demnitari, printre care și fostul ministrul de Interne din Georgia, Vano Merabişvili.

Saakasvili se află în prezent în Ucraina, unde după o perioadă de colaborare cu administrația Poroșenko a intrat în opoziție față de putere.

Fostul preşedinte georgian a fost arestat la Kiev la începutul luni decembrie a anului trecut.

Saakaşvili este suspectat că a primit finanţare de la o grupare criminală care are legături cu fostul preşedintele ucrainean Victor Ianukovici.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.