Mihai Ghimpu: Mai întâi modificarea limbii în Constituție, apoi vectorul european

Deputații Partidul Liberal vor vota proiectul de modificare a Constituției privind vectorul european ca orientare strategică a R. Moldova, după ce va fi schimbat și articolul 13 din Constituție privind denumirea limbii oficiale.

O declarație în acest sens a fost făcută miercuri, 20 decembrie, de liderul PL Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă.

“După ce vom vota modificarea art.13 al Constituției, deputații PL vor vota proiectul PDM ce ține de integrarea europeană. Nu condiționăm, nu șantajăm, dar aceasta a fost, este și va fi poziția PL, pentru că adevărul este adevăr”, a menționat Mihai Ghimpu.

Președintele PL a argumentat prin faptul că mai întâi trebuie modificată limba în Constituție și pe urmă să indicăm orientarea valorică a statului.

“Nu putem vorbi de o orientare spre valorile europene dacă nu combatem ceea ce nu este adevărat”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Magistrații Curții Constituționale au avizat pozitiv la 11 decembrie inițiativa de modificare a Constituției privind introducerea obiectivului de integrare europeană în Constituţie..

Conform CCM, în articolul 1 al Constituție se va preciza că Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european. De asemenea, în textul Legii Supreme va fi inserat un nou articol, care va prevedea că integrarea europeană a țării noastre reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării.

Totodată, la 31 octombrie, Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis că deputații din Parlament pot introduce în Constituție termenul de „limba română”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.