Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a confirmat marţi,10 ianuarie, că formaţiunea sa îl va propune pe actualul ministru al Mediului Valeriu Munteanu îl locul lui Anatol Şalaru la conducerea Ministerului Apărării. “Noi luptăm ca Valeriu Munteanu să ajungă ministru al Apărării”, a declarat pentru presă Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul liberalilor a precizat că în cazul în care preşedintele Igor Dodon va refuza candidatura lui Valeriu Munteanu, atunci acela “îşi va lua rămas bun de la funcţia pe care o deţine”.

De notat că declaraţia a fost făcută după ce deputații PL au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre două alineate care se referă la procedura de învestire a Guvernului și atribuțiile președintelui în acest sens.

“Noi am solicitat ca CC să spună clar când și cum poate respinge președintele candidatura unui ministru și dacă are dreptul de veto. Părerea noastră este că președintele nu decide, este vorba doar de o normă constituțională prin care, ca unui arbitru, i se oferă dreptul  a numi Guvernul sau membrii Guvernului, fără drept de veto, sau condiționări.  Președintele are niște atribuții prevăzute de Constituție, vrem să clarificăm ce și cum poate respinge”,a explicat Mihai Ghimpu.

Precizăm: pe 12 decembrie Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic Ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul ședinței Biroului Politic al PL. Formațiunea l-a acuzat de faptul că încercat „să destrame” partidul.

„În realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul ca am solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%”, a declarat la rândul său ministrul Apărării.

Drept urmare, președintele Igor Dodon a anunţat marţi, 27 decembrie, că a semnat un decret prin care l-a demis pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru. Anterior, Igor Dodon a declarat că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.