Connect with us

Diverse

Mihai Ghimpu confirmă: Valeriu Munteanu va fi propus la funcţia ministru al Apărării în locul lui Anatol Şalaru

Publicat

pe

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a confirmat marţi,10 ianuarie, că formaţiunea sa îl va propune pe actualul ministru al Mediului Valeriu Munteanu îl locul lui Anatol Şalaru la conducerea Ministerului Apărării. “Noi luptăm ca Valeriu Munteanu să ajungă ministru al Apărării”, a declarat pentru presă Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul liberalilor a precizat că în cazul în care preşedintele Igor Dodon va refuza candidatura lui Valeriu Munteanu, atunci acela “îşi va lua rămas bun de la funcţia pe care o deţine”.

De notat că declaraţia a fost făcută după ce deputații PL au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre două alineate care se referă la procedura de învestire a Guvernului și atribuțiile președintelui în acest sens.

“Noi am solicitat ca CC să spună clar când și cum poate respinge președintele candidatura unui ministru și dacă are dreptul de veto. Părerea noastră este că președintele nu decide, este vorba doar de o normă constituțională prin care, ca unui arbitru, i se oferă dreptul  a numi Guvernul sau membrii Guvernului, fără drept de veto, sau condiționări.  Președintele are niște atribuții prevăzute de Constituție, vrem să clarificăm ce și cum poate respinge”,a explicat Mihai Ghimpu.

Precizăm: pe 12 decembrie Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic Ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul ședinței Biroului Politic al PL. Formațiunea l-a acuzat de faptul că încercat „să destrame” partidul.

„În realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul ca am solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%”, a declarat la rândul său ministrul Apărării.

Drept urmare, președintele Igor Dodon a anunţat marţi, 27 decembrie, că a semnat un decret prin care l-a demis pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru. Anterior, Igor Dodon a declarat că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Iubind în taină… 60 de ani

Publicat

pe

De către

„Am fost căsătorit cu soția aproape jumătate de veac, până a decedat acum șase ani în urmă. Am două fiice minunate și trei nepoți deja mari. Am iubit întotdeauna bărbați, dar nimeni niciodată nu și-a dat seama că sunt gay. Precauția cu care mi-am trăit viața m-a ajutat să-mi păstrez statutul, locul în societate și poate viața”. Așa și-a început Andrei povestea pe care așteptam demult să o ascult.

Grupul homosexualilor de vârsta a treia se adună periodic în sediul Centrului GENDERDOC-M. Uneori pentru a discusta problemele psihologice ori de sănătate cu care se confruntă, alteori pentru a depăna amintiri și a-și alina singurătatea.

La GENDERDOC-M se întâmplă mult mai rar să întâlnești oameni de vârsta a treia. Mai des, întâlnești tineri care vin să ceară ajutor, literatură, sfaturi ori consiliere psihologică. Seniorii însă comunică puțin și niciodată cu oamenii noi. De aceea am așteptat mai mult de un an prima discuție sinceră cu câțiva dintre ei.

Dintre cele 17 persoane care au venit la întrunire, mai mult de jumătate au fost sau mai sunt căsătoriți cu femei, evident. Unii spun că le-au iubit în felul lor – prietenește. Dar recunosc că mariajul a fost o condiție indispensabilă pentru a-și găsi un loc de muncă, a-și crea un statut social și a-și ascunde mai bine emoțiile și felul de a fi.

Andrei spune că nici soția, nici oamenii din jur nu au intuit vreodată că este homosexual, ori au aflat vreodată despre poveștile sale de dragoste.

„Atitudinea față de persoanele LGBT a fost dintotdeauna negativă, în special în Uniunea Sovietică, în sate.  Întotdeauna trebuia să fii foarte precaut. Informație despre homosexuali nu era deloc. Homosexualitatea era împotriva legii, respectiv și cetățenii de rând vedeau criminali în homosexuali. Dar restricțiile și pericolul la care eram supuși nu puteau inhiba adevăratele sentimente. Oricum ne găseam unii pe alții. În discuții, făceam aluzii și dacă persoana tot era gay, înțelegea imediat. Nu e nevoie de foarte multe explicații și definiții ca să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat  în mintea sufletul și inima ta.”

Viața lui Andrei, ca și a celorlalți bărbați homosexuali  din generația sa, a fost o luptă continuă între adevăr și autoconservare.  Niciodată nu își permitea să lege prietenii publice cu iubiții săi.

„Niciodată nu am recunoscut în fața nimănui că sunt homosexual. Știam doar eu și partenerul meu. Și cu partenerul nu aveam nici măcar relații de prietenie. Ne salutam când ne vedeam în public ca niște cunoștințe întâmplătoare, alteori chiar treceam pe alături, ca niște străini. Am fost întotdeauna foarte atent. Am fost persoană publică, ar fi fost groaznic pentru mine să se afle adevărul.”

Frica față de adevăr a rămas la fel de mare chiar și acum, când dependența de societate și statut nu pare a fi la fel de mare. Mai mult, Andrei crede că perioada în care a trăit a fost una frumoasă, indiferent de greutățile prin care a trecut.

„Fiecare generație are avantajele sale și provocările sale. Tinerii de azi au condiții mai bune când e vorba de informație și s-ar părea că le este mai simplu să întâlnească alte persoane cu care să comunice. Dar sunt și dezavantaje –  online nu știi niciodată peste ce provocatori dai. Comunicarea față în față e mult mai sigură. Nu cred că homosexualilor din noua  generație le este mai ușor. Vorbind deschis despre faptul că sunt gay, ei sunt nevoiți să se confrunte față în față cu homofobia, cu ura societății, care aruncă cu roșii și ouă în ei. Nu cred că le este mai ușor decât nouă, care ascundeam adevărul”.

Chiar dacă atitudinea societății s-a schimbat vizibil, Andrei rămâne de părere că trebuie să-și ascundă identitatea:

„Orice informație poate fi îndreptată împotriva ta, în orice moment, mai ales în Moldova. Aici dacă vrei să compromiți un om, să-l înjosești în cel mai urât hal, îi zici homosexual. Vedeți cum fac politicienii, când nu mai au argumente împotriva cuiva, inventează că e homosexual și societății nici nu-i trebuie argumente, automat devine personaj negativ.  E greu să trăiești în Moldova cu această etichetă.”

Zice, totuși, că homofobia promovată de presă nu-l mai deranjează demult. Și-a creat un soi de imunitate trăind o viață întreagă printre homofobi. Îl amuză, însă, discursurile care sugerează că homosexualitatea ar fi o modă împrumutată din vest.

„Nu am avut niciodată probleme să întâlnesc alți bărbați homosexuali. Chiar dacă nu era Internet ori informație accesibilă. Chiar și în localitățile mici, în sate, era simplu să găsești pe cineva. Evident că despre aceste relații știam numai noi. În orașele mai mari, erau locuri speciale în care ne dădeam întâlnire. În parcul central, pe atunci se numea Parcul „Pușkin”, ne vedeam adesea. Cred că noile cunoștințe erau mai accesibile atunci decât acum. Erau și atunci provocări. Și poliția organiza provocări. Cel mai periculos era dacă te prindea poliția, pentru că imediat avea să se afle la servici despre asta. Și asta însemna, de regulă, finalul carierei. Era cel mai grav lucru care putea să ți se întâmple. Am ajuns și eu pe mâna poliției, dar funcția pe care o dețineam m-a ajutat să soluționez problema. Indiferent de impedimente și restricții, oamenii dintotdeauna găseau căi să se vadă , să fie împreună. Nu poți merge împotriva ta.”

Andrei, ca și ceilalți bărbați de vârsta lui, cu care se întâlnește periodic la Centrul GENDERDOC-M, pare a fi împăcat cu viața sa, se simte mulțumit, dar recunoaște că și-ar fi dorit să întâlnească bătrânețea alături de persoana iubită, nu în singurătate:

„Sigur că uneori mă gândesc că ar fi bine să am alături persoana iubită, dar dorințele nu coincid întotdeauna cu posibilitățile. Dacă aș trăi cu un bărbat, niciodată nu aș putea ascunde asta de ochii lumii. Chiar și așa, trăind departe unul de altul, se întâmplă când moare unul dintre parteneri, celălalt să plângă tare la înmormântare. Atunci e evident pentru toată lumea că între ei a fost mai mult decât prietenie. Dar nu e bine să-ți permiți așa ceva. E nevoie de sacrificiu, de răbdare.”

Citește mai departe

Diverse

Silvia Radu, împreună cu familia, a plantat flori în parcurile din Capitală

Publicat

pe

De către

Campania “Fă ceva bun pentru Chișinău”, lansată de candidatul independent la funcția de primar al Capitalei, Silvia Radu, ia amploare. Contribuția concretă a unui om de afaceri a pemis plantarea unui covor de flori în grădina publică Ștefan cel Mare.

”Un alt om de bine a recepționat mesajul meu, ca în această campanie să încercăm să facem lucruri concrete pentru oraș, decât să montăm panouri publicitare la tot pasul. Rezultatul, astăzi, alături de voluntari minunați, plantăm un “covoraș” de flori în Grădina Publică Ștefan cel Mare. Toți ne dorim un oraș verde și curat. Iată că acționăm. Încet, încet putem face, împreună, orașul pe care ni-l dorim”, a postat Silvia Radu, pe Facebook.

Anterior, în cadrul aceleiași campanii, a fost amenajat un loc de joacă la Liceul ”Toader Bubuiog” din satul Bubuieci. Atunci, un alt om de afaceri a răspuns apelului Silviei Radu de a investi banii nu în campania sa electorală, ci într-un proiect util pentru locuitorii Capitalei și ai suburbiilor.

”Sunt multe lucruri mici, care nu costă bani mulți, dar au o valoare enormă pentru locuitorii capitalei. Oamenii trebuie să rămână cu ceva bun după această campanie electorală. Candidaților care au ales să cheltuiască zeci sau sute de mii de euro pentru panouri și publicitate le spun că este încă timp să facă ceva bun și pentru oraș, nu doar pentru imaginea lor și a partidului, dacă într-adevăr vor să ajute oamenii”, a declarat candidatul independent la funcția de primar de Chișinău.

Citește mai departe

Diverse

Cum a comentat Băsescu îndemnul lui Năstase de retragere a altor candidați din cursă

Publicat

pe

De către

Apelurile liderului PPDA la funcţia de primar al Capitalei, Andrei Năstase, privind retragerea din cursă a altor candidaţi este unul pueril. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a făcut această declaraţie astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Apelul la retragerea candidaţilor este o copilărie. Alegerile sunt un test şi nici un partid politic nu are voie să se ferească de acest test”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai spus că Andrei Năstase ar fi trebuit să-şi evalueze corect şansele de a câştiga fotoliul de primar, în condiţiile în care există pretendenţi mai puternici.

“Atunci când nu ai şanse, trebuie să ţi le apreciezi corect”, a declarat Traian Băsescu. „Andrei Năstase pierde pe linie în fața fiecărui candidat. Munteanu, pierde, și domnia sa, pe linie”, a adăugat fostul şef al statului român.
Acesta a mai spus că ar fi preferat ca liderul PAS, Maia Sandu, să candideze la funcţia de primar de Chişinău. „Dacă ar fi fost Maia Sandu, nu am fi avut candidat. Am fi mers într-o alianţă”, a mai spus fostul preşedinte al României.

Citește mai departe