Connect with us

Diverse

Mihai Ghimpu confirmă: Valeriu Munteanu va fi propus la funcţia ministru al Apărării în locul lui Anatol Şalaru

Publicat

pe

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a confirmat marţi,10 ianuarie, că formaţiunea sa îl va propune pe actualul ministru al Mediului Valeriu Munteanu îl locul lui Anatol Şalaru la conducerea Ministerului Apărării. “Noi luptăm ca Valeriu Munteanu să ajungă ministru al Apărării”, a declarat pentru presă Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul liberalilor a precizat că în cazul în care preşedintele Igor Dodon va refuza candidatura lui Valeriu Munteanu, atunci acela “îşi va lua rămas bun de la funcţia pe care o deţine”.

De notat că declaraţia a fost făcută după ce deputații PL au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre două alineate care se referă la procedura de învestire a Guvernului și atribuțiile președintelui în acest sens.

“Noi am solicitat ca CC să spună clar când și cum poate respinge președintele candidatura unui ministru și dacă are dreptul de veto. Părerea noastră este că președintele nu decide, este vorba doar de o normă constituțională prin care, ca unui arbitru, i se oferă dreptul  a numi Guvernul sau membrii Guvernului, fără drept de veto, sau condiționări.  Președintele are niște atribuții prevăzute de Constituție, vrem să clarificăm ce și cum poate respinge”,a explicat Mihai Ghimpu.

Precizăm: pe 12 decembrie Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic Ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul ședinței Biroului Politic al PL. Formațiunea l-a acuzat de faptul că încercat „să destrame” partidul.

„În realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul ca am solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%”, a declarat la rândul său ministrul Apărării.

Drept urmare, președintele Igor Dodon a anunţat marţi, 27 decembrie, că a semnat un decret prin care l-a demis pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru. Anterior, Igor Dodon a declarat că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Punctul de trecere comun Palanca, renovat din bani europeni. La ce etapă sunt lucrările

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a efectuat astăzi o vizita de monitorizare a mersului lucrărilor de reconstrucție a punctului de trecere Palanca, care urmează să fie inaugurat până la finele acestui an. Controlul la punctul vamal, amplasat pe teritoriul Republicii Moldova, care urmează să fie modernizat cu suportul Uniunii Europene, amplasat pe teritoriul Republicii Moldova va fi efectuat de vameşii din ţara nostră împreună cu cei din Ucraina. Prim-ministrul a reiterat despre importanţa acestui puct comun de trecere finanţat de Uniunea Europeană.

„Lucrul care a fost efectuat până acume este unul enorm. Nu este un punct de trecere simplu, este un simbol al Uniunii Europene pentru că acest punct va oferi servicii calitative de a intra în Uniunea Europeană. Confortul cel mai mare va fi micşorarea timpului petrecut în vamă de către cei care treverseaza acest puct. Se va majora numărul de trecereri.

Este pentrtu prima dată şi suntem recunoscători colegilor noştri de la Kiev că Republica Moldova în totalitate îşi va controla frontiera cu Uniunea Europeană. Este prima dată în 25 de ani când controlul îl vom efectua în comun şi pe segmentul central al frontierei sau cum o numim noi zona transnitreană. În viitor să ne bucurăm de acest puct de trecere comun”, a spus premierul Pavel Filip.

De asemenea, șeful Delegaţiei Uniunii Europene, Peter Michalko a declarat că odată cu darea în exploatare a punctului de trecere a frontierei Planca, timpul de trecere prin acest punct vamal se va micşora cu 20 la sută şi numărul de persoane ce traversează anula frontiera se va dubla de la 600 de mii la un milion 200 de mii de persoane.

„De la darea în exploatare a punctului de trecere a frontierei Planca, timpul de trecere prin acest punct vamal se va micşora cu 20 la sută şi numărul de persoane ce traversează anula frontiera se va dubla de la 600 de mii la un milion 200 de mii de persoane. Implementarea acestui proicet va avea ca efect o mai bună cooperare între agenţiile celor două ţări responsabile de controlul frontierelor vamal şi fitosanitar, schimbul mai rapid şi mai sigur de informaţii privind persoanele un nivel mai ridicat de eficienţă şi transparenţă a controlului de frontieră şi a controlului vamal, optimizarea costurilor pentru ambele ţări partenere”, a spus șeful Delegaţiei UE, Peter Michalko.

Citește mai departe

Diverse

Cursa anuală de ciclism Chișinău Criterium se va desfășura cu suportul Primăriei

Publicat

pe

De către

Vineri, 20 aprilie, organizația social sportivă Sporter și Primăria Municipiului Chișinău au semnat un acord de colaborare privind cooperarea în pregătirea și desfășurarea cursei anuale de ciclism Chisinau Criterium.

Documentul care prevede colaborarea dintre ONG și primărie a fost semnat de către directorul Sporter, Serghei Legheida, și primarul în exercițiu, Silvia Radu.

Cursa urbană de ciclism Chișinău Criterium deja a cincea oară îi reunește pe iubitorii de ciclism și plimbări pe bicicletă. În mod tradițional, la cursă pot participa atât sportivi profesioniști, cât și amatori. În ajunul evenimentului, organizația social sportivă Sporter a făcut apel la primăria orașului pentru a obține sprijinul municipalității.

Potrivit lui Serghei Legheida, Chisinau Criterium nu este doar un eveniment de divertisment în masă. Cursa de ciclism va face ca mulți dintre locuitorii orașului să afle despre avantajele deplasării pe bicicletă:

“În Amsterdam, bicicletele constituie peste 40% din transportul public. Putem să învățăm din experiența colegilor europeni și să oferim o alternativă la mijloacele de transport obișnuite”. D-l Legheida s-a referit și la un experiment petrecut în capitală: un ciclist a ajuns la destinație mai repede decât o persoană cu autoturism personal și altă persoană cu transport public.

În discursul ținut, directorul Sporter a subliniat că în fiecare an, tot mai mulți sportivi străini participă la cursa de ciclism: “Acest lucru sporește nu doar prestigiul capitalei, ci și al întregii țări”.

Organizatorul Kids Criterium, Aliona Ceban, prezentă la semnare, a subliniat că, cursele de ciclism pentru copii sunt o ocazie excelentă de a-i implica pe copii în activitățile sportive. În plus, astfel de evenimente produc, în rândul tinerei generații, respect și dragoste pentru mediul înconjurător. D-neaei a adăugat că toți participanții la Kids Criterium vor primi medalii, care sunt o copie redusă a medaliilor de la competiția Chisinau Criterium pentru adulți.

Primarul în exercițiu, Silvia Radu, a susținut inițiativa Sporter și a promis că vor fi implicate toate serviciile necesare, inclusiv poliția rutieră și personalul medical. În plus, în timpul briefing-ului, primarul în exercițiu a sugerat ca Sporter să lucreze asupra unui proiect de piste pentru biciclete, după finisarea lucrărilor de reparație a drumurilor. “Este foarte plăcut faptul că există persoane care contribuie la imaginea Chișinăului, făcându-l mai frumos și mai atractiv”, – a menționat d-na Radu.

Cursa anuală de ciclism Chisinau Criterium va avea loc în data de 13 mai în Piața Marii Adunări Naționale. În ajunul evenimentului, la 12 mai, vor avea loc cursele de ciclism pentru copii – Kids Criterium.

Citește mai departe

Diverse

Voronin despre Silvia Radu: Pare că știe ce face

Publicat

pe

De către

Actualul edil interimar al Chișinăului, Silvia Radu, știe ce face și ar întruni calitățile unui bun primar. De această părere este președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii ”Important” de la TVC 21.

”Deși nu o prea cunosc să am o opinie despre ea, pare că știe ce face pentru oraș și muncește corect”, a precizat liderul PCRM, care s-a arătat convins că Silvia Radu face totul corect.

Referindu-se la liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, Voronin a spus că acesta ar putea rămâne cu buzele umflate în urma alegerile locale, deoarece nu are capacități manageriale.

”Andrei Năstase nu are nici o idee despre ceea ce înseamnă administrarea unui oraș și, de fapt, nici nu a trebuit să candideze. El s-a implicat în această cursă electorală pentru a-și promova imaginea, ca lumea să-l cunoască”, a declarat Vladimir Voronin.

Președintele PCRM nu crede nici în șansele candidaților socialiștilor și liberalilor, Ivan Ceban și, respectiv, Valeriu Munteanu.

”Una este să vrei, iar altceva este să poți. Nici nu trebuie ca așa oameni ca Munteanu și Ceban să fie aleși. Trebuie să alegem primarul, iar oamenii nu trebuie să se uite la culoarea politică, ci la capacitățile acestui om”, a conchis fruntașul comunist.

Citește mai departe