Connect with us

Diverse

Mihai Ghimpu confirmă: Valeriu Munteanu va fi propus la funcţia ministru al Apărării în locul lui Anatol Şalaru

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a confirmat marţi,10 ianuarie, că formaţiunea sa îl va propune pe actualul ministru al Mediului Valeriu Munteanu îl locul lui Anatol Şalaru la conducerea Ministerului Apărării. “Noi luptăm ca Valeriu Munteanu să ajungă ministru al Apărării”, a declarat pentru presă Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul liberalilor a precizat că în cazul în care preşedintele Igor Dodon va refuza candidatura lui Valeriu Munteanu, atunci acela “îşi va lua rămas bun de la funcţia pe care o deţine”.

De notat că declaraţia a fost făcută după ce deputații PL au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre două alineate care se referă la procedura de învestire a Guvernului și atribuțiile președintelui în acest sens.

“Noi am solicitat ca CC să spună clar când și cum poate respinge președintele candidatura unui ministru și dacă are dreptul de veto. Părerea noastră este că președintele nu decide, este vorba doar de o normă constituțională prin care, ca unui arbitru, i se oferă dreptul  a numi Guvernul sau membrii Guvernului, fără drept de veto, sau condiționări.  Președintele are niște atribuții prevăzute de Constituție, vrem să clarificăm ce și cum poate respinge”,a explicat Mihai Ghimpu.

Precizăm: pe 12 decembrie Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic Ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul ședinței Biroului Politic al PL. Formațiunea l-a acuzat de faptul că încercat „să destrame” partidul.

„În realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul ca am solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor și a motivului pentru care Partidul Liberal a ajuns la nici 2%”, a declarat la rândul său ministrul Apărării.

Drept urmare, președintele Igor Dodon a anunţat marţi, 27 decembrie, că a semnat un decret prin care l-a demis pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru. Anterior, Igor Dodon a declarat că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

MAI dorește implicarea voluntarilor în reglementarea traficului rutier

„Ați observat că în fiecare dimineață, în fiecare seară, atunci când sunt ambuteiaje, noi avem oameni în stradă care încearcă să fluidizeze traficul rutier. Noi avem deja angajați ai poliției dimineața și la amiază la trecerile de pietoni, la toate liceele din municipiul Chișinău”, a declarat Alexandru Jizdan în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, ministrul a relatat că MAI lucrează la elaborarea unui concept care ar prevedea implicarea voluntarilor în procesul de reglementare a traficului rutier, concept realizat împreună cu ONG-urile locale.

Este de precizat faptul că în ultimele zile la cele mai aglomerate intersecții din Chișinău au fost observați mai mulți agenți de patrulare care se ocupau de fluidizarea traficului în orele de vârf, când se formează ambuteiaje.

Citește mai departe

Diverse

Usatîi despre Plahotniuc: încearcă să-şi reducă antirating-ul prin declarații care ar trebui să le placă oamenilor

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a declarat astăzi că liderul democraţilor Vlad Plahotniuc încearcă să-şi reducă antirating-ul prin declaraţii populiste, care ar trebui să le placă oamenilor. Aceasta după ce oponentul său politic a anunţat despre stoparea procesului de închidere a şcolilor și concesii pentru șoferii.

Plahotniuc încearcă să-şi reducă antirating-ul din contul declarațiilor care ar trebui să le placă cetățenilor. În cadrul unui briefing organizat marți, el a spus că va opri optimizarea școlilor, proces, care, de fapt, a fost inițiat ca urmare a votării în parlament cu participarea Partidului Democrat “, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, liderul PN a criticat faptul că Vlad Plahotniuc a dat indicaţii Poliţiei să realizeze o prevedere care deja există în actele în vigoare.

“Plahotniuc a interzis, de asemenea, Poliției să oprească autovehiculele dacă șoferii nu au încălcat regulile circulației rutiere. Interesant este faptul, că Poliția şi acum nu are dreptul să-i oprească pe toți. Procedura este descrisă în legislaţie, dar polițiștii mereu inventează tot felul de operațiuni speciale pentru a nu respecta această prevedere”, a mai spus Usatîi.

Potrivit lui, “în Moldova, Poliția nu se supune legii, Poliţia se supune doar lui Plahotniuc, iar acest lucru este bine cunoscut”.

“Iată un model de democrație din partea partidului care dorește să introducă vectorului european în Constituție. Plahotniuc a dat ordin să nu fie executată presiune asupra şoferilor – și şoferii nu sunt supuşi presiunii. El va ordona fabricarea un caz penal – și poliția va fabrica. Indiferent contra cui. Să fie persoana, că se va găsi şi un articol pe potrivă”, a mai spus ironic Renato Usatîi.

În încheiere, liderul PN a menţionat ” Führerul pitic din Moldova, este atotputernic, iar pigmeii cu epoleţi îi salută cu mîna tremurîndă la cozoroc”.

Citește mai departe

Diverse

Igor Dodon amenință membrii CC? “Pentru fiecare decizie, fiecare dintre dvs veți răspunde”

Președintele Igor Dodon amenință membrii Curții Constituționale, după ce magistrații au constatat că șeful statului încalcă Legea supremă, prin refuzul de numire a candidatului propus de Guvern pentru funcția de ministru al Apărării.

„Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost azi este instituirea de noi norme constituționale. Altfel decât uzurparea puterii în stat, aceste acțiuni nu pot fi numite. O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componență a Curții Constituționale. Și pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veți răspunde”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au constata astăzi că refuzul repetat de numire a candidatului propus de Guvern constituie imposibilitate temporară a președintelui de a-și exercita atribuțiile și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură, în ordine, de președintelui Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale ale președintelui.

Guvernul a solicitat Curții Constituționale să dea o interpretare clară a acțiunilor șefului statului, după ce Igor Dodon a refuzat numirea repetată a lui Eugen Sturza în funcția de șef la apărare.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social7 ore în urmă

Şomerii care beneficiază de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi comunitare

Şomerii înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la...

Politică8 ore în urmă

Maia Sandu îl invintă pe Vlad Plahotniuc la o dezbatere publică: Poate veni cu prompterul

Liderul PAS, Maia Sandu, îl invită la o dezbatere publică pe președintele PDM Vlad Plahotniuc pe probleme și soluții concrete ce...

Important10 ore în urmă

49 de persoane din nouă raioane vor primi indemnizaţii unice pentru asigurarea cu spaţiu locativ

Guvernl va aloca 2,04 milioane lei, sub formă de indemnizații unice, pentru construcţia unei case individuale, a unei locuinţe cooperatiste,...

Important10 ore în urmă

Mandatul EUBAM va fi prelungit cu încă trei ani

Mandatul Misiunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și în Ucraina (EUBAM) va fi prelungit cu încă trei...

Important11 ore în urmă

Şeful ANRCETI şi-a dat demisia! Premierul solicită formarea unei comisii de anchetă

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Grigore Varaniţă, şi-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de premierul...

Important11 ore în urmă

Igor Dodon anunţă acțiuni “la scară națională” de susținere a formei prezidențiale de guvernare

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi „demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”. Şeful statului a...

Social11 ore în urmă

Maşina unui moldovean, spulberată pe un traseu din Ungaria. Şoferul a decedat

Un accident tragic, în urma căruia a decedat un cetăţean al Republicii Moldova, s-a produs astăzi în Ungaria pe autostrada...

Advertisement

Opinii