Migratia moldovenilor peste hotare cauzeaza declinul demografic

Pe langa diminuararea natalitatii si cresterea mortalitatii si a avorturilor, exodul populatiei peste hotare este principala cauza a declinului demografic din Moldova, arata rezultatele unei investigatii realizate de catre Agentia de Rating si Investigatii „Fin-Consultant RI”.

Potrivit studiului, motivele de baza ale exodului populatiei sunt considerate veniturile reduse in tara (45% dintre respondenti), dar si lipsa locurilor de munca in tara (24,5%) si starea deplorabila din localitatile rurale (15,6%). Unul din motivele migratiei moldovenilor este considerat si lipsa oportunitatilor de crestere profesionala (10,2% dintre respondenti).

In majoritatea cazurilor cetatenii tarii tind sa plece peste hotare cu scopul de a gasi oportunitati de crestere profesionala (25,5% dintre respondenti). In cautarea unei vieti mai usoare cu costuri de trai mai reduse vor sa plece 23,4% din cei chestionati, iar 18,1% – in scop de a obtine venituri pentru a-si construi case de locuit. Aproape 12% dintre moldoveni ar pleca in cautarea unui loc de munca, deoarece acesta nu poate fi gasit in tara.

Studiul releva ca majoritatea celor chestionati (53,4%) ar prefera sa munceasca in tarile Uniunii Europene, dar si in Canada si SUA (27,4%) si in tarile CSI (13,7%), iar 5,5% (37 persoane) – in Australia.

La aprecierea eforturilor autoritatilor de toate nivelurile privind dirijarea fenomenelor demografice, nimeni dintre respondenti nu le-a estimat inalt. In schimb, 371 de persoane (56,4%) au calificat aceste eforturi ca fiind sub orice nivel, iar 210 persoane (31,9%) le considera satisfacatoare.

Potrivit autorilor investigatiei, rezultatelor studiului efectuat, ar trebui sa puna in garda faptul ca circa 80 la suta din populatie tinde sa paraseasca Republica Moldova, motivele de baza fiind nu doar obtinerea de venituri si conditiile nesatisfacatoare de trai, dar si atmosfera social-politica insuportabila si nivelul scazut de educatie si cultura.

„De asemenea, se contureaza ideea ca autoritatile ar trebui sa-si schimbe atitudinea si modul de management al proceselor de asigurare, mentinere si sporire a numarului populatiei, precum si sa amelioreze substantial dirijarea fenomenelor demografice in ansamblu” se arata in studiu.

Potrivit unor estimari, la momentul actual peste 600 de mii de moldoveni lucreaza in strainatate. Banii trimisi in tara de cei ce muncesc peste hotare reprezinta aproximativ 36,2% din Produsul Intern Brut (PIB), plasand Republica Moldova in clasamentul remitentelor alcatuit de Banca Mondiala pe locul II printre tarile incluse in top.

De mentionat ca investigatia a fost efectuata de catre Agentia de Rating si Investigatii „Fin-Consultant RI” in perioada august-septembrie 2008 in mun. Chisinau. La realizarea sondajului au participat 658 respondenti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.