Migratia la nivel global: plusuri si minusuri

Organizatia Internationala pentru Migratie a publicat primul raport asupra fenomenului migratiei la nivel global. Este vorba de prima analiza cuprinzatoare a costurilor, beneficiilor si dezavantajelor pe care le implica relocarea indivizilor dintr-o regiune in alta.

Documentul demoleaza stereotipuri de genul: "Imigrantii ocupa locurile de munca" sau " Ei atrag prea multe ajutoare din partea statelor care ii gazduiesc".

Se estimeaza ca numarul emigrantilor la nivel mondial este de circa 190 de milioane. Pare o cifra mare, dar de fapt ea reprezinta mai putin de 3 la suta din populatia globului.

Raportul conchide ca imigrantii sunt departe de a fi o povara pentru economiile din tarile unde au ajuns. Dimpotriva, ei actioneaza ca un factor de crestere al acestora.

Beneficii, nu dezavantaje

De exemplu, in Marea Britanie imigrantii au contribuit cu circa 4 miliarde de dolari mai multi bani la buget, sub forma impozitelor, decit suma totala primita ca ajutor de la stat.

Raportul organizatiei internationale mai spune ca nu se adevereste faptul ca imigrantii ocupa locuri de munca dorite de populatia locala. De fapt, se spune in raport, imigrantii lucreaza fie in slujbele prost platite si necalificate, pe care localnicii le refuza, fie in meserii de inalta calificare, pentru care tara gazda nu are suficienti profesionisti.

Potrivit documentului, cei mai multi imigranti se afla in acest moment in Statele Unite: 35 de milioane. Pe continentul european, pe locul intii la acest capitol se afla Germania, cu 7 milioane.

De cealalta parte, China, India si Filipine sunt cele mai mari furnizoare de imigranti. 35 de milioane de chinezi se crede ca lucreaza in strainatate in 2005. Filipinezii au trimis inapoi acasa in 2002 circa 7 miliarde de dolari, repzentind aproape 10 la suta din produsul intern brut al tarii lor.

Efectele negative

insa migratia are si efecte negative. Tarile africane sufera de pe urma fenomenului de fuga a creierelor. Africa de Sud sustine ca a investit un miliard de dolari in pregatirea lucratorilor sai medicali, dintre care cei mai multi au emigrat imediat.

in Ghana si Zimbabwe, trei sferturi dintre doctori pleaca in strainatate la doar citiva ani de la incheierea facultatii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.