Connect with us

Social

Microbuz, reținut la Leușeni. Șoferul a prezentat un certificat de înmatriculare care nu se mai eliberează din 2012

Publicat

pe

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni au reținut un microbuz, pentru care s-a prezentat un certificat de înmatriculare. care nu se mai eliberează din 2012  Mai mult, unitatea de transport era reutilată fără acordul autorităților de rigoare. Astfel, șoferul moldovean a fost nevoit  să-și continue călătoria, dar deja în calitate de pasager.

Incidentul a avut loc în seara zilei de ieri, 4 ianuarie.

Pentru efectuarea formalităților de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un cetățean moldovean în vârstă de 46 de ani, la volanul unui Mercedes 312D cu numere de înmatriculare moldovenești.

În cadrul controlului de frontieră, printre documentele de călătorie și cele pe microbuz s-a depistat certificatul de înmatriculare, care avea mai multe semne incontestabile de falsificare. A dat de bănuit însăși faptul că astfel de modele nu se mai eliberează din anul 2012, iar acesta figura cu data din martie 2017.

Luat la întrebări și supus verificărilor minuțioase, conducătorul auto a prezentat polițiștilor de frontieră cel de-al doilea certificat de înmatriculare, original. Din spusele acestuia s-a aflat că încurcase documentele pe care trebuia să le prezinte în Uniunea Europeană și la intrarea în R. Moldova.

Totodată, șoferul a precizat că nu cunoștea despre falsul depistat, deoarece fusese rugat de un conațional, contra sumei de 100 euro, să realizeze o rută tur-retur în Germania, cel din urmă i-a și pus la dispoziție toate documentele pentru mijlocul de transport.

Documentul falsificat a fost ridicat, iar microbuzul indisponibilizat pe teritoriul punctului de trecere Leușeni, până la elucidarea tuturor circumstanțelor. Cetățeanul moldovean și-a continuat călătoria, dar deja în calitate de pasager.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un bărbat din localitatea Avdarma și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc. Femeia, în stare gravă

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 31 de ani din localitatea Avdarma, raionul Comrat, și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc. Femeia de 29 de ani a suferit arsuri grave la nivelul feței, gâtului și a pieptului și se află la unitatea de terapie intensivă a spitalului raional din Comrat.

Ofițerul de presă al Direcției Poliție din Găgăuzia Snejana Tukan a relatat pentru Gagauzinfo.md că incidentul a avut loc pe data de 16 februarie, la ora 22.00, în urma unui conflict dintre cei doi.

Informația a fost confirmată și de primarul satului Avdarma Ivan Kasîm. El a menționat că tânăra femeie este mamă a trei copii.

Potrivit șefului spitalului raional Elena Novac, în prezent se duc negocieri ca femeia să fie transportată la Centrul de Combustie din municipiul Chişinău.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi declarat vinovat riscă pedeapsă cu închisoare de la unu la șase ani.

Citește mai departe

Social

Identifică minori bolnavi, adună bani din donații și-i trimite în Turcia, unde medicii simulează intervenții chirurgicale// RISE

Publicat

pe

De către

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat, se arată într-o investigație RISE Moldova.

VICTIMELE

La începutul anului 2016, Veronica a fost anunțată de medicii din Moldova că fetița ei, Lenuța, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operație la inimă. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât și peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cunoscută în mediul on-line pentru acțiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susține că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenția chirurgicală va costa 16.500 de euro. O sumă exorbitantă pentru părinții Lenuței. Respectiv, au apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare. Au publicat cazul pe platforma de finanțare colectivă guvern24.md și au adunat aproape 5.000 de euro. Deoarece banii nu erau suficienți, au căutat și alte soluții. Svetlana Sainsus a lansat diferite campanii de colectare de fonduri – a pus boxe în centre comerciale și a ajutat fetița să-și vândă o parte din desene. Ulterior au mers la Istanbul.

VERONICA: Am mers acolo, am făcut ecocardiografia. Medicul a zis că starea copilului nu este așa cum scriu medicii din Moldova. Pe 31 [martie] s-a efectuat operația dată. Am mai făcut după operație o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat. Am achitat 4.000 de euro. Au zis că ne-au făcut reducere 10.000 de euro.

Veronica susține că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuței i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetița pe la mai mulți medici din Moldova și i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost același – fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

VERONICA: Patru medici ne-au zis același lucru. În iulie 2016, o altă familie pățește la fel. Ana ne povestește că fetița ei, Geta, care are acum șase ani, la fel avea nevoie de o operație la inimă. Lipsa banilor i-au făcut și pe ei să apeleze după ajutor la Svetlana Sainsus, care, la acel moment, nu mai făcea acte de binefacere pe cont propriu, ci prin intermediul site-ului caritate.md.

Cazul Getei a fost plasat pe site-ul caritate.md, iar oamenii au donat peste 12.000 de euro. La mijlocul lunii iulie, Ana și fiica ei au plecat în Istanbul. Femeia spune că nici ea la externare nu a primit vreun document. Iar peste vreo trei luni de la operație, fetiței i s-a făcut rău.

ANA: I se învinețeau buzele, tremura. Am mers la spital la cardiolog și medicul mi-a spus să mergem la Chișinău să facem o ecografie. Pe data de 23.11.2016 noi am făcut un examen la cabinetul de ecografie. Ni s-a spus că are trei defecte, așa cum a fost. Peste ceva timp am mai făcut o ecografie. Fix așa mi s-a spus – că persistă aceeași problemă. Găurile persistă, nu este nicio schimbare.

INTERMEDIARII

Caritate.md găzduiește anunțuri cu diverse cazuri umanitare, iar administratorii platformei anunță că, într-un an și jumătate, a colectat circa 55 de milioane de lei din donații.

SVETLANA SAINSUS, cofondator caritate.md: În decurs de un an de zile pot să vă spun că avem o cifră – 100 de cazuri finalizate, adică am colectat suma și au fost rezolvate. Iar peste 200 [de cazuri] sunt active. Platforma nu are niciun procent, ba mai mult, pot să spun cu sinceritate că, de foarte multe ori, este în pierdere din cauza că banii se procesează în lei. Sunt doar comisioanele băncii, comisioanele PayPal și la toate terminalele pe care le avem.

Site-ul caritate.md este deținut de Fundația de Caritate „Sfântul Gheorghe”. Fondatorii instituției sunt Sergiu Diaconu, care are afaceri în domeniul publicității și divertisment, și Alexandru Rusnac, care deține afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale. Ultimul susține că, de fapt, el este principalul investitor al fundației.

ALEXANDRU RUSNAC, fondator al Fundației de Caritate „Sfântul Gheorghe”: Totul este susținut de mine. Proiectul caritate[.md] a fost făcut de genul dat – adică a fost să unesc forța mea, puterile mele tehnologice, pentru a-i da Svetei posibilitate de a colecta bani.

TEXTUL INTEGRAL AL INVESTIGAȚIEI POATE FI CITIT AICI.

Citește mai departe

Social

A vrut să-și cumpere BMW! Un tânăr a rămas fără 3000 euro, fiind tras pe sfoară de un deținut din Leova

Publicat

pe

De către

Un tânăr, în vârstă de 26 ani, din Chișinău, a anunțat polițiștii capitalei că a rămas fără bani, fiind înşelat de către un necunoscut care i-a promis că îi vinde un automobil BMW la preţul de 3000 euro. Potrivit lui, anunţul cu privire la vânzarea automobilului l-ar fi găsit pe internet.

În cadrul investigaţiilor, forţele de ordine au constatat că în realitate victima a vorbit la telefon cu un deţinut dintr-un penitenciar din raionul Leova. Acesta i-a promis vânzarea automobilului de model BMW. Oamenii legii nu au oferit detalii despre cum deținutul l-a convins pe tânăr să transmită banii și cum cel din urmă trebuia să-și ridice mașina.

Astfel, ulterior, tânărul s-a întâlnit pe bulevardul Dacia cu doi complici ai suspectului, cărora le-a oferit suma cerută de 3000 euro, fără însă să-și primească automobilul dorit.

Astfel, poliţiştii au descins acţiuni speciale de investigaţii şi au reţinut o tânără în vârstă de 26 ani și al doilea complice, un individ în vârstă de 25 ani.

În cadrul audierilor s-a constatat că aceștia doi acționau în complicitate cu deținutul din penitenciar, cu care inițial a vorbit victima.

Tinerii au recunoscut faptul că ar fi fost telefonați de bărbatul în vârstă de 40 ani, originar din raionul Leova, care este deţinut la un penitenciar și care le-a solicitat să se deplaseze pe adresa indicată şi să ridice banii de la victimă.

Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, persoanele implicate riscă să fie sancționate cu amendă sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Social10 minute în urmă

Un bărbat din localitatea Avdarma și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc. Femeia, în stare gravă

Un bărbat de 31 de ani din localitatea Avdarma, raionul Comrat, și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc....

Politică1 oră în urmă

Viorica Dăncilă: Pe 27 februarie voi merge la Chişinău unde voi avea convorbiri cu premierul Filip

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va efectua, pe 27 februarie, o deplasare oficială la Chişinău, unde va avea...

Diverse3 ore în urmă

Campanie lansată de MAI: În aproape o mie de case vor fi instalate detectoare de fum

Ministerul de Interne și-a propus să contracareze cauzele care duc la producerea incendiilor. În acest sens, instituția a lansat campania...

Social3 ore în urmă

Identifică minori bolnavi, adună bani din donații și-i trimite în Turcia, unde medicii simulează intervenții chirurgicale// RISE

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt...

Social3 ore în urmă

A vrut să-și cumpere BMW! Un tânăr a rămas fără 3000 euro, fiind tras pe sfoară de un deținut din Leova

Un tânăr, în vârstă de 26 ani, din Chișinău, a anunțat polițiștii capitalei că a rămas fără bani, fiind înşelat...

Securitate4 ore în urmă

Security Trend Hunter #6 – Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Transnistria

Moldova.org va publica săptămânal rapoarte de monitorizare a activității trupelor de ocupație ale Federației Ruse (TOFR sau GOTR) staționate ilegal în...

Social4 ore în urmă

O femeie, reținută în timp ce primea un colet cu produse alimentare din Italia. Ce au depistat polițiștii

Polițiștii din Chişinău au reţinut în flagrant delict o femeie în vârstă de 36 ani, în momentul primirii unui colet...

Advertisement

Opinii