Memorandumul Kozak in reglementarea transnisterana este o eroare strategica a Moldovei

In prezent se elaboreaza un proiect de lege privind statutul special al regiunii transnistrene in componenta Republicii Moldova, a declarat Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, marti seara, pentru postul de televiziune "PRO-TV Chisinau".

Nu este un plan de reglementare. Este vorba de un proiect de lege care se elaboreaza, va fi discutat cu mediatorii si prezentat spre examinare Parlamentului. Dupa aceasta va fi prezentat la masa negocierilor, a spus presedintele.

El a subliniat ca documentul va prevedea drepturi largi pentru autonomie – parlament local, administratie, buget propriu, imn, drapel, stema si alte atribute. Sistemul financiar-bancar, armata, vama, politica externa urmeaza sa ramina unice.

Potrivit lui Voronin, se stie ca Ucraina elaboreaza un plan propriu de reglementare a conflictului transnistrean, dar continutul acestuia ramine, deocamdata, necunoscut.

Ar fi o eroare daca Ucraina ar prezenta un plan de reglementare bazat pe federalizare. Noi nici nu vom examina asemenea propuneri. Am renuntat ireversibil la ideea federalizarii, a spus Voronin.

El a mentionat ca Moldova ar accepta o eventuala propunere a Ucrainei de a solutiona problema Transnistriei prin crearea unei autonomii dupa exemplul Crimeei.

Presedintele Moldovei s-a pronuntat pentru participarea mai activa a comunitatii internationale la reglementarea problemei transnistrene, precum si pentru antrenarea nemijlocita a Uniunii Europene, SUA si Romaniei in procesul negocierilor.

Presedintele Moldovei Vladimir Voronin a contestat afirmatiile privind inrautatirea relatiilor dintre Moldova si Rusia. El a declarat, marti seara, pentru postul de televiziune "PRO-TV Chisinau" ca nu este vorba de restabilirea relatiilor, pentru ca acestea nu au fost intrerupte.

Noi nu avem alte probleme cu Rusia decit cea transnistreana. Toate actiunile si declaratiile Rusiei, din ultimul timp, au tinut de campania electorala. Cred ca sintem capabili sa depasim lucrurile si sa continuam colaborarea, a spus seful statului.

El a mentionat ca imediat dupa ce Guvernul va fi format, va avea loc sedinta comisiei interguvernamentale pentru colaborarea dintre cele doua tari. Voronin a declarat ca nu crede ca Rusia ar putea institui sanctiuni economice fata de Moldova.

Este nerational in conditiile in care Rusia tinde sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului, iar OMC nu accepta asemenea masuri restrictive, a spus Voronin.

Totodata, el a infirmat categoric faptul ca Moldova in calitate de membru al OMC ar putea dezaproba aderarea Rusiei la aceasta organizatie.

Sintem interesati ca Rusia sa devina membru al OMC si sa fie stabilite reguli de comert egale, a declarat presedintele.

Vladimir Voronin a spus ca Rusia nu l-a sustinut pe el si Partidul Comunistilor in alegerile parlamentare pentru ca Chisinaul oficial are o pozitie dura in problema transnistreana.

Asa este. Si pozitia nu se va schimba. Sint sigur, chiar daca nu vom reusi sa solutionam problema Transnistriei in urmatorii patru ani, viitorul presedinte va avea aceeasi pozitie. Dar aceasta nu trebuie sa devina un impediment pentru dezvoltarea relatiilor cu Rusia, sustine presedintele.

El s-a aratat convins ca aspectele negative ale campaniei electorale vor putea fi depasite.

Pentru noi, a fost un examen greu. Desi sintem un partid de guvernamint si am pierdut multe voturi, am sustinut acest examen, nu am admis o destabilizare a situatiei. Dar a fost o lectie si pentru Rusia care trebuie sa inteleaga ca nu poti impune parerea proprie altor popoare, a subliniat Presedintele Moldovei.

El a mai contestat afirmatiile privind eventuala retragere a Moldovei din CSI.

Sintem o tara mica. Si nu vom fi primii care vom trinti usa. In ce priveste CSI, trebuie sa decidem. Chiar Vladimir Putin a recunoscut ca CSI a fost creata pentru un divort civilizat, a spus Voronin.

El a subliniat ca GUUAM este un proiect pur economic si nu este indreptat, in nici un caz, impotriva CSI.

Statutul CSI nu interzice crearea altor formatiuni in spatiul Comunitatii. Exista si alte proiecte, inclusiv Spatiul Economic Unic, care a fost creat la spatele nostru, a mentionat presedintele moldovean.

El a spus ca deocamdata nu a decis definitiv daca va participa la festivitatile prilejuite de aniversarea a 60 de ani ai Victoriei, programate la Moscova.

Am primit invitatia presedintelui Vladimir Putin sa vin la Moscova la 8 mai. Cred ca in asemenea zile importante presedintele trebuie sa fie alaturi de poporul sau. Dar decizia finala nu este adoptata, deocamdata, a spus seful statului.

Vladimir Voronin a declarat ca ar dori sa efectueze prima sa vizita in calitate de presedinte reales la Bruxelles, pentru a confirma cursul strategic al Moldovei de integrare europeana.

In perioada anilor 2001-2005, Partidul Comunistilor a facut fata sarcinii sale principale – stabilizarea situatiei social-economice din republica, a declarat Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, marti seara, pentru postul de televiziune "PRO-TV Chisinau"

Se pare ca am reusit. O dovedesc si rezultatele alegerilor parlamentare din 6 martie, cind partidul de guvernamint, pentru prima data in istoria contemporana a Moldovei, dupa al doilea mandat a mai venit o data la putere, a spus Voronin.

Referindu-se la erorile si lacunele comise de PCRM in cei patru ani de guvernare, el a spus ca Memorandumul Cozac de reglementare a problemei Transnistriei a fost o eroare in plan strategic.Multe nu am reusit sa facem pentru locuitorii de la sate. Din pacate, doar la finele primului mandat am reusit sa pregatim un program special "Satul Moldovenesc", realizarea caruia va imbunatati crucial viata satenilor, a spus presedintele.

Raspunzind intrebarii despre modul in care presedintele si PCRM intentioneaza sa indeplineasca conditiile opozitiei, in particular, ale PPCD, deputatii careia au votat candidatura comunistilor la functia de sef al statului, Voronin a declarat ca problemele de modificare a legislatiei vor fi discutate cu Comisia de la Venetia si Consiliul Europei

In acest sens, a fost creat deja un grup de experti, preocupat direct de aceasta problema, a anuntat presedintele, adaugind ar fi de acord cu o eventuala privatizare a ziarelor "Nezavisimaia Moldova" si "Moldova Suverana", precum si cu transmiterea in direct a sedintelor Guvernului si Parlamentului la radio.

Vladimir Voronin a subliniat ca modificarile trebuie operate fara a pierde simtul realitatii si intelegind ce poate fi schimbat azi si ce – mai tirziu.

In opinia lui, modificarile cruciale trebuie implementate tinind cont de opiniile si doleantele poporului, pentru a nu provoca confruntari in societate.

Referindu-se la problema sensibila privind denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova (moldoveneasca sau ramana), presedintele a opinat ca si aici nu trebuie sa existe graba.

Denumirea limbii trebuie sa fie cea pe care poporul o doreste. Curind vor fi procesate datele recensamintului populatiei care vor atesta clar in ce limba vorbeste poporul, a spus presedintele.

El personal este de parere ca exista probleme care nu pot fi abordate intr-o maniera de genul "dupa noi – chiar si potopul".

Avem un scop unic, care ne uneste pe toti – integrarea in Europa. Iar solutionarea celorlalte probleme nu trebuie sa faca poporul sa iasa in strada, a spus Vladimir Voronin. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.