Connect with us

Social

Medicii moldoveni implicaţi în activităţi de transplant vor efectua stagii în Franţa

Publicat

pe

Medicii moldoveni implicaţi în activităţi de transplant vor efectua stagii în Franţa, iar experţi francezi vor participa la misiuni în Republica Moldova.

Aceasta după ce Agenţia de Transplant a Republicii Moldova a semnat un acord trilateral cu Agenţia de Biomedicină din Paris, Franţa şi Ambasada Franţei la Chişinau, prin care se va asigura continuitate relațiilor de cooperare moldo-franceze în dezvoltarea domeniului transplantului în țara noastră.

Potrivit documentului, profesioniştii din Republica Moldova vor participa la seminare de formare, vor primi suport privind dezvoltarea unor proiecte în domeniul transplantului în ţara noastră.

Colaborarea cu Agenţia de Biomedicină din Franţa a început în anul 2004, când s-a inițiat procesul de elaborare a unor reglementări în domeniul transplantului, inițiativă, abordată în cadrul Consiliului Europei, care a avut ca finalitate adoptarea în anul 2008 a legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane şi crearea Agenţiei de Transplant în 2010.

Ulterior, în aprilie 2011, a fost semnat primul acord de cooperare pe o perioadă de trei ani între Agenţia de Transplant şi Agenţia de Biomedicină. În anul 2014 instituţiile au continuat colaborarea prin semnarea unui acord pe următorii trei ani.

Ca rezultat au fost instruiţi circa 200 de profesionişti din Republica Moldova, au fost organizate peste douăzeci de misiuni de evaluare cu participarea experţilor francezi.

Totodată, coordonatori de transplant, medici de terapie intensivă, anesteziologi, chirurgi, clinicieni și laboranți au efectuat în jur de 30 de vizite de studii și stagii de formare profesională, a fost acordat suport în domeniul transplantului renal, transplantului hepatic, al Băncii de Ţesuturi Umane, au fost elaborate un şir de proceduri standard de operare.

Până în prezent au fost semnate două acorduri de cooperare cu Republica franceză în domeniul susţinerii activităţilor de transplant în ţara noastră.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

R.Moldova a fost aleasă în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a fost aleasă astăzi, în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul celei de-a 68-a Sesiune a forumului, care se desfășoară la Roma, Italia, în perioada 17-20 septembrie 2018.

Țara noastră va deţine mandatul de membru al Comitetului Permanent BRE OMS pe un termen de trei ani, începând cu data alegerii.

Numirea Republicii Moldova la acest post este o recunoaștere a progreselor realizate de țara noastră în implementarea politicilor de sănătate recomandate de OMS, în scopul accesului universal la servicii de sănătate a populației.

Comitetul Permanent al BRE OMS este constituit din 12 reprezentanţi ai celor 53 de țări membre ai Biroului European al OMS, care aprobă programele și politicile la nivel regional, ce urmează să fie implementate de statele membre.

Menționăm că Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1992, cooperarea în cadrul OMS fiind realizată în baza Acordurilor Bienale de cooperare.

Citește mai departe

Social

În capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi. Vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2018, în capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi, câte unul în fiecare sector al municipiului. Obiectivele vor fi instalate în curțile blocurilor de locuințe, în locul celor vechi.

Terenurile vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate pe timp de noapte. Pe aceste obiectivele sportive, cetăţenii vor putea practica minifotbalul și baschetul.

Primăria Chișinău a anunțat că a demarat lucrările de amenajare a primului teren de sport. Este vorba de un terenul sportiv din str. Miron Costin, 10.

În anul 2018, terenuri de sport multifuncţionale vor fi amenajate pe următoarele adrese:

– str. Miron Costin, 10 – sectorul Râșcani;
– str. Drumul Crucii, 95 – sectorul Buiucani;
– str. Academiei, 9/1 – sectorul Centru;
– bd. Cuza Vodă, 45 – sectorul Botanica;
– bd. Mircea cel Bătrân, 58 – sectorul Ciocana.

Pentru amenajarea terenurilor de sport multifuncţionale în bugetul municipal Chişinău au fost prevăzute circa 4 milioane lei.

Citește mai departe

Social

Ataşaţii apărării, acreditaţi în R. Moldova, au efectuat o vizită în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”

Publicat

pe

De către

Ataşaţii apărării, acreditaţi în Republica Moldova, au efectuat astăzi o vizită de documentare în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în municipiul Cahul.

În cadrul vizitei, cei 23 diplomaţi militari din Republica Belarus, Cehia, Italia, Lituania, Polonia, România, Federaţia Rusă, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, precum şi din cadrul Misiunii OSCE în Republica Moldova s-au familiarizat cu structura, rolul şi misiunile brigăzii, obiectivele de instruire stabilite pentru anul curent şi activităţile externe la care participă efectivul în termen şi prin contract al unităţii.

De asemenea, ataşaţii s-au documentat cu infrastructura Brigăzii “Ştefan cel Mare”, tehnica militară şi armamentul din dotarea unităţii.

Potrivit şefului Direcţiei planificare strategică a Marelui Stat Major, colonel Sergiu Vicol, vizita a fost desfăşurată la solicitarea corpului de ataşaţi militari şi a avut ca obiectiv consolidarea relaţiilor bilaterale pe dimensiunea militară.

De menţionat că în anul curent, ataşaţii apărării acreditaţi în ţara noastră au efectuat vizite similare în trei unităţi ale Armatei Naţionale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com