Connect with us

Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) a lansat campania socială „Împreună învăţăm să economisim energie şi bani”. În timpul evenimentului specialiștii AEE au informat cetățenii despre măsurile prin care pot economisi cel puţin 20% din costurile la factura de energie termică şi electrică în perioada rece a anului.

„O familie care locuieşte în capitală poate cheltui lunar circa 1000 – 1500 și chiar 2000 de lei la factura de căldură. Sunt niște cheltuieli enorme pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce am decis să comunicăm cu oamenii, să le explicăm că există modalităţi prin care pot face economii şi, până la urmă, ne dorim să educăm nişte reguli corecte de consum a energiei”, a declarat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin.

Așadar, pentru a eficientiza consumul de energie termică şi electrică trebuie să:

  • Setaţi la centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde, astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece.
  • Montaţi robinete cu termostat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră în dependență de temperatura necesară.
  • Izolaţi geamurile cu benzi de etanșare.
  • Deschideţi ferestrele doar pe perioade scurte de timp.
  • Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite cu draperii, prosoape sau alte obiecte.
  • Înlocuiţi pe cât posibil băile în cadă cu duşuri rapide.
  • Alegeţi puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar într-o anumită încăpere.
  • Achiziţionaţi aparate de uz casnic de clasa energetică superioară A++ sau A+++.
  • Deconectaţi echipamentele pe care nu le folosiţi. Aparatele electrocasnice lăsate în priză consumă energie, chiar dacă nu sunt folosite.
  • Folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil.

Totodată, Agenţia pentru Eficienţă Energetică îndeamnă cetățenii să utilizeze becuri economice sau LED, pentru că sunt mult mai eficiente. De exemplu, un bec incandescent costă circa 9 lei și are durata de viață de 1 000 ore, iar un bec LED cu același flux de lumină costă circa 55 de lei și poate fi utilizat 30 000 de ore, adică cel puțin 7 ani.

Astfel, un simplu calcul ne arată că prin utilizarea unui bec LED, în această perioadă, în defavoarea celui incandescent, putem economisi circa 5000 de lei la factura de lumină.

Prin urmare, în cadrul evenimentului, trecătorii au primit şi câte un bec LED gratuit. Acest lucru a fost posibil datorită companiilor PANLIGHT și Led Market, care s-au alăturat campaniei inițiate de AEE.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Ofiţerii SIS vor avea întâlni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile în toate raioanele ţării

Ofiţerii SIS vor avea întâlni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile în toate raioanele ţării, pe parcursul lunii noiembrie 2017 – martie 2018. Printre principalele subiecte ce urmează a fi abordate figurează politica naţională de securitate, legislaţia în domeniu şi măsurile desfăşurate la nivel de ţară.

La fel, vor fi prezentate aspecte ale cooperării Serviciului de Informaţii şi Securitate cu autorităţile care desfășoară activitatea de prevenire şi combatere a terorismului.

În special, vor fi puse în discuţie prevederile noii Legi cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, intrată în vigoare la 20 octombrie curent, rolul şi locul autorităţilor publice locale şi a societăţii în prevenirea terorismului şi a manifestărilor violente de extremism.

Ofiţerii de informaţii vor puncta acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere, conform actului normativ.

La fel, se vor referi la rolul şi sarcinile de bază ale Consiliului teritorial antiterorist, organ local de gestionare a crizelor teroriste, compus din conducători ai consiliilor raionale, reprezentanţi teritoriali ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Inspectoratului General al Poliţiei al MAI şi al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Reprezentanţii autorităţilor publice locale vor fi informaţi despre riscurile şi pericolele teroriste la adresa securităţii naţionale şi regionale. Ofiţerii de informaţii vor aborda fenomenele relativ noi pentru Republica Moldova, cum ar fi mercenariatul şi promovarea ideologiilor radicale.

Totodată, în cadrul întâlnirilor, participanţilor le va fi prezentată broşura şi documentarul tematic despre Exerciţiul antiterorist internaţional ,,Strong Border -2017”, desfăşurat în luna mai, organizat de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova în cooperare cu omologii ucraineni.

În operaţiune au fost antrenate instituţiile sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

Până în prezent, ofiţerii SIS au avut vizite de informare în raioanele Cantemir, Cahul, Hînceşti, Leova,Taraclia şi UTA Găgăuzia.

Citește mai departe

Important

Operațiunea Antidrog: 183 de percheziții, 25 persoane reţinute şi 35 kg de droguri în valoare de 15 mil. lei ridicate

Oamenii legii au desfăşurat 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii.

Poliţiştii şi procurorii moldoveni au desfăşurat, pe parcursul a două săptămâni, 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii în cadrul operaţiunii Antidrog. Perchezițiile au vizat persoanele implicate în trafic de droguri în cantități deosebit de mari pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în cadrul operațiunii au fost reținute 25 de persoane, dintre care trei sunt femei, cu vârsta cuprinsă între 19 și 47 de ani, aceștia având rolul de organizatori și intermediari la comercializarea drogurilor.

Totodată, în cadrul operațiunii, polițiștii au ridicat peste 35 kg de droguri de diferite tipuri: peste 4 kg de droguri sintetice (PVP), peste 10 kilograme de marijuana, 10 litri de opium acetilat sau produse derivate, 3 litri de precursori, 650 de pastile Ecstasy, 6 kilograme de plante de mac, peste 2 kilograme de produse etnobotanice, mai multe doze cu conținut al substanțelor psihotrope, heroină, o seră cu plante de cânepă, plante uscate de cânepă pregătite pentru prelucrare.

Valoarea totală a drogurilor sechestrate se estimează la 15 000 000 lei.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor, forțele de ordine au depistat și ridicat 4 arme de foc (pistoale) și peste 250 de cartușe de luptă, cartușe oarbe, o grenadă, stații radio, echipament de camuflare și deghizare.

Dacă suspecții vor fi găsiți vinovați ei riscă  închisoare de la 7 la 15 ani

Citește mai departe

Social

Medicii cu diplomă obținută în Republica Moldova vor putea profesa în România

Medicii care au obținut diploma de studii în Republica Moldova vor putea profesa în România. Normele privind recunoașterea diplomelor, a certificatelor și a titlurilor de medic specialist, eliberate de un alt stat terț au fost publicate recent în Monitorul Oficial al României, scrie e-sanatate.md.

Totuși, există câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea practica medicina pe teritoriul României.

Formarea de medic specialist a persoanei care solicită recunoașterea trebuie să se fi „efectuat în condiții de studiu și practică medicală care asigură competența profesională a acestuia cel puțin similară cu competența profesională a medicilor pe plan national”, se menționează în documentul publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, titlurile oficiale de calificare ca medic specialist trebuie să fie eliberate de autoritatea desemnată în temeiul actelor normative în vigoare în statul pe teritoriul căruia a avut loc formarea, în cazul nostru USMF Nicolae Testemițanu și Ministerul Sănătății.

Solicitările de recunoaștere a diplomelor urmează să fie depuse către o comisie mixtă care va fi aprobată prin ordinul Ministerul Sănătății. Membrii comisiilor vor fi desemnați de comisiile de specialitate, iar un membru va veni de la Colegiul Medicilor.

Autoritățile române se obligă să soluționeze cererea de recunoaștere în maxim 90 de zile de la data înregistrării dosarului complet.

Mai multe detalii puteţi citi AICI.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social1 minut în urmă

Măsuri prin care se pot economisi cel puţin 20% din costurile la factura de energie termică şi electrică

O familie care locuieşte în capitală poate cheltui lunar circa 1000 - 1500 și chiar 2000 de lei la factura...

Reportaje9 minute în urmă

Istoria moliei, spre Rusia cu dragoste

Pornind din China, a cucerit întreg continentul asiatic și european. La noi în țară a ajuns pentru prima dată în...

Social21 de minute în urmă

Ofiţerii SIS vor avea întâlni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile în toate raioanele ţării

Ofiţerii SIS vor avea întâlni cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi societăţii civile în toate raioanele ţării, pe parcursul lunii...

Important29 de minute în urmă

Operațiunea Antidrog: 183 de percheziții, 25 persoane reţinute şi 35 kg de droguri în valoare de 15 mil. lei ridicate

Oamenii legii au desfăşurat 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii.

Externe1 oră în urmă

Linia de succesiune. Cine va prelua conducerea Casei Regale a României

Casa Regală prezintă joi linia de succesiune, pe fondul agravării stării de sănătate de Regelui Mihai şi al scandalului provocat...

Social1 oră în urmă

Medicii cu diplomă obținută în Republica Moldova vor putea profesa în România

Medicii care au obținut diploma de studii în Republica Moldova vor putea profesa în România. Normele privind recunoașterea diplomelor, a certificatelor...

Social1 oră în urmă

Întrevedere moldo-română la Ministerul Apărării

Cooperarea bilaterală în domeniul Apărării şi perspectivele de dezvoltare a dialogului moldo-român pe segmentul militar, precum şi în cadrul organizaţiilor...

Advertisement

Opinii