Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru că dorim ca mărturiile celor care au devenit mame și au simțit pe propria piele calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în domeniul medicinei prenatale să nu fie uitate, vom publica periodic câteva mărturii ale acestora.

Adriana B.: „M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge”

Reclamație: Indiferență, incompetență, condiții de spitalizare deplorabile

Am ajuns la CMC de urgență, pentru că aveam contracții la 32 de săptămâni. Nu am ajuns cu salvarea, pentru că am făcut accident. Modul în care mergea omul la volan prevedea situația respectivă. M-au ținut la internare pe un scaun, deși urma să se intervină cât mai devreme, pentru a încerca să liniștească uterul. Am stat două ore până când a venit un medic să confirme ceea ce era evident. După două ore, mi-au pus perfuzii să oprească dilatația, evident că deja era prea târziu. Am cerut să vină soțul meu, la care mi s-a răspuns: „Ce am eu nevoie acum de bărbat? El și-a făcut treaba!”. Am cerut epidurală și mi-au spus că nu au anestezist… După o săptămână am făcut hemoragie pentru că o parte din placentă nu s-a eliminat.

M-au îmbrăcat în halat, mi-am luat papucii de casă și, prin nămeți, am mers în altă clădire să mă consulte. Lăsam urme de sânge prin zăpadă. Ajunsă acolo, asistentele au fost întrebate de ce m-au adus la ora asta, nu puteam să aștept până dimineață? Medicul de gardă mi-a făcut un chiuretaj pe viu, vizibil deranjată și enervată că i-am stricat somnul. M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge, într-un salon pe un pat care avea doar un cearșaf. Halatul meu era plin de sânge, eu – murdară, șocată, speriată, singură. Ca să mă spăl am găsit numai o budă infectă la care m-am spălat cu apă rece ca gheața, nu aveau apă caldă. Am revenit în același pat murdar, pe același halat plin de sânge. Și acum îmi amintesc cât de rușine îmi era, cât de fragilă și nesemnificativă mă simțeam. Abia dimineața când s-a schimbat tura, a venit șefa secției și s-a intervenit. Au venit să se uite la mine. Mi-au făcut anestezie generală și au oprit hemoragia. Eram deja aproape plecată… S-a întâmplat în decembrie 2009, dar de atunci văd că nu prea s-au schimbat lucrurile și asta e foarte grav.

Aurelia C.: „Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri”

Reclamație: Corupție, indiferență

Am avut parte de o naștere provocată, la 21 de săptămâni. Am luat opt pastille, deși în cazul fetei de 19 ani care a născut în veceu medicii își fac cruce că nu știu de ce opt și nu două așa cum scrie în prospect. Nici eu nu am fost asistată, am născut singură în salon. Nu a fost nici asistenta, și nici medicul să mă vadă. Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… Numai după ce am dat bani s-au calmat spiritele. S-a întâmplat la Spitalul nr.1 din Chișinău.

Victoria F.: „Mi-a făcut curățare cu instrumente folosite”

Reclamație: Malpraxis, lipsa cadrelor medicale

Însărcinată fiind, noaptea am văzut o pată roz. La orele 7 dimineața, eram deja la secția Ginecologie a spitalului din Hâncești, dar medicul nu era încă la lucru. Eu insistam să se facă ceva, mai ales că mai erau două doamne care trebuiau să nască și o femeie în așteptare de cezariană. Între timp am fost la USG, unde au zis că totul e bine, am un hematom și doar trebuie să stau culcată. Mergând în sus și în jos pe scări s-au pornit contracțiile, medicul tot nu era. După vreo patru ore, am născut. În acel moment era reparație în spital și erau împreună secția Ginecologie și ORL. Am scos capul și erau bărbați pe coridor. Am strigat să cheme pe vreo soră medicală. A venit o doamnă care spăla podelele și mi-a zis să pun așa fătul pe chiloți și să ridic pantalonii cât pot și să merg în salon. Am mai așteptat medicul cam o oră. A venit enervat și m-a trimis în sala de pansamente. Eu îi povesteam că la USG mi-a zis că e bine, că trebuie urgent să-mi puie o perfuzie și era sa fie tot bine. El cere enervat  instrumentele. Surorile medicale nu le aveau dezinfectate. El enervat zice „lasă că am” (atunci nu mi-am dat seama că, totuși, până la urmă, mi-a făcut curățare cu instrumente folosite). M-a curățit pe viu, nici o anestezie nu mi-a pus, m-a durut strașnic. După un timp, am încercat din nou să rămân însărcinată și făcând niște analize mi s-a depistat o infecție. Doamnele de la Centrul Diagnostic când mi-au dat rezultatele au zis: „Te-ai săturat de îmblat și amu vrei copii”. Eu și soțul suntem fideli, iar instrumentele atunci nu fuseseră dezinfectate… S-a întâmplat în iulie 2012, la Hâncești. Medicul șef al secției Ginecologie era L.T.

Citește și:
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.