Connect with us

Diverse

Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Publicat

pe

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru că dorim ca mărturiile celor care au devenit mame și au simțit pe propria piele calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în domeniul medicinei prenatale să nu fie uitate, vom publica periodic câteva mărturii ale acestora.

Adriana B.: „M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge”

Reclamă: Indiferență, incompetență, condiții de spitalizare deplorabile

Am ajuns la CMC de urgență, pentru că aveam contracții la 32 de săptămâni. Nu am ajuns cu salvarea, pentru că am făcut accident. Modul în care mergea omul la volan prevedea situația respectivă. M-au ținut la internare pe un scaun, deși urma să se intervină cât mai devreme, pentru a încerca să liniștească uterul. Am stat două ore până când a venit un medic să confirme ceea ce era evident. După două ore, mi-au pus perfuzii să oprească dilatația, evident că deja era prea târziu. Am cerut să vină soțul meu, la care mi s-a răspuns: „Ce am eu nevoie acum de bărbat? El și-a făcut treaba!”. Am cerut epidurală și mi-au spus că nu au anestezist… După o săptămână am făcut hemoragie pentru că o parte din placentă nu s-a eliminat.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)”

M-au îmbrăcat în halat, mi-am luat papucii de casă și, prin nămeți, am mers în altă clădire să mă consulte. Lăsam urme de sânge prin zăpadă. Ajunsă acolo, asistentele au fost întrebate de ce m-au adus la ora asta, nu puteam să aștept până dimineață? Medicul de gardă mi-a făcut un chiuretaj pe viu, vizibil deranjată și enervată că i-am stricat somnul. M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge, într-un salon pe un pat care avea doar un cearșaf. Halatul meu era plin de sânge, eu – murdară, șocată, speriată, singură. Ca să mă spăl am găsit numai o budă infectă la care m-am spălat cu apă rece ca gheața, nu aveau apă caldă. Am revenit în același pat murdar, pe același halat plin de sânge. Și acum îmi amintesc cât de rușine îmi era, cât de fragilă și nesemnificativă mă simțeam. Abia dimineața când s-a schimbat tura, a venit șefa secției și s-a intervenit. Au venit să se uite la mine. Mi-au făcut anestezie generală și au oprit hemoragia. Eram deja aproape plecată… S-a întâmplat în decembrie 2009, dar de atunci văd că nu prea s-au schimbat lucrurile și asta e foarte grav.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)”

Aurelia C.: „Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri”

Reclamă: Corupție, indiferență

Am avut parte de o naștere provocată, la 21 de săptămâni. Am luat opt pastille, deși în cazul fetei de 19 ani care a născut în veceu medicii își fac cruce că nu știu de ce opt și nu două așa cum scrie în prospect. Nici eu nu am fost asistată, am născut singură în salon. Nu a fost nici asistenta, și nici medicul să mă vadă. Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… Numai după ce am dat bani s-au calmat spiritele. S-a întâmplat la Spitalul nr.1 din Chișinău.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)”

Victoria F.: „Mi-a făcut curățare cu instrumente folosite”

Reclamă: Malpraxis, lipsa cadrelor medicale

Însărcinată fiind, noaptea am văzut o pată roz. La orele 7 dimineața, eram deja la secția Ginecologie a spitalului din Hâncești, dar medicul nu era încă la lucru. Eu insistam să se facă ceva, mai ales că mai erau două doamne care trebuiau să nască și o femeie în așteptare de cezariană. Între timp am fost la USG, unde au zis că totul e bine, am un hematom și doar trebuie să stau culcată. Mergând în sus și în jos pe scări s-au pornit contracțiile, medicul tot nu era. După vreo patru ore, am născut. În acel moment era reparație în spital și erau împreună secția Ginecologie și ORL. Am scos capul și erau bărbați pe coridor. Am strigat să cheme pe vreo soră medicală. A venit o doamnă care spăla podelele și mi-a zis să pun așa fătul pe chiloți și să ridic pantalonii cât pot și să merg în salon. Am mai așteptat medicul cam o oră. A venit enervat și m-a trimis în sala de pansamente. Eu îi povesteam că la USG mi-a zis că e bine, că trebuie urgent să-mi puie o perfuzie și era sa fie tot bine. El cere enervat  instrumentele. Surorile medicale nu le aveau dezinfectate. El enervat zice „lasă că am” (atunci nu mi-am dat seama că, totuși, până la urmă, mi-a făcut curățare cu instrumente folosite). M-a curățit pe viu, nici o anestezie nu mi-a pus, m-a durut strașnic. După un timp, am încercat din nou să rămân însărcinată și făcând niște analize mi s-a depistat o infecție. Doamnele de la Centrul Diagnostic când mi-au dat rezultatele au zis: „Te-ai săturat de îmblat și amu vrei copii”. Eu și soțul suntem fideli, iar instrumentele atunci nu fuseseră dezinfectate… S-a întâmplat în iulie 2012, la Hâncești. Medicul șef al secției Ginecologie era L.T.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (III)”

Dacă și dvs. sunteți solidar/ă cu victimele sistemului medical din R. Moldova, vă rugăm să semnați petiția „Vrem un plan de acțiuni complex pentru îmbunătățirea serviciilor medicale perinatale”.

Diverse

Interes german pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești

Publicat

pe

De către

Posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale, au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu Dieter Posch, membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Oficialii au remarcat că potențialul Aeroportului Internațional Mărculești va putea fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană sa arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori, în mod special pe subiecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii de afaceri și sporirea capacității economice a țării.

În context, Pavel Filip s-a referit la eforturile întreprinse de Executiv pentru îmbunătățirea climatului investițional și simplificarea relației dintre mediul de afaceri și stat.

În altă ordine de idei, părțile  au menționat importanța colaborării în domeniul științific, pe segmentul transferului de cunoștințe și a schimbului de experiență dintre profesorii din Republica Moldova și Germania.

În special, a fost apreciat aportul părții germane la dotarea Colegiului de Inginerie din oraşul Străşeni, unde, după modelul de instruire duală, vor fi pregătite cadre calificate pentru companiile din țara noastră, preponderent în sectorul automotive.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În 2017 Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei.

Citește mai departe

Diverse

Filip dă asigurări că “Moldova va primi în acest an două tranșee din ajutorul de 100 de milioane de la UE”

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va primi în acest an două tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune Prime.

“Sunt absolut încrezător că vom primi și prima tranșă. M-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Discuțiile au fost destul de serioase fiindcă aceștia sunt bani”, a declarat şeful Guvernului.

“Eu particip deja la a III-a reuniune și m-am simțit ca la o discuție între prieteni, or prietenii nu vorbesc întotdeauna numai de bine. Au fost remarcate progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova cu referire la Agenda de Reforme, care a fost implementată, cu referire la relațiile noastre cu Fondul Monetar Internațional și implementarea programului pe care-l avem cu acesta. Progresele pe care le-am înregistrat și pe celelalte dimensiuni, care mai sunt încă problematice, vorbim aici despre justiție, frauda bancară, discuțiile în jurul codului electoral”, a precizat premierul.

Citește mai departe

Diverse

Ziua Victoriei și Ziua Europei în același loc. Programul activităților organizate de PD

Publicat

pe

De către

O serie de activități pentru toate vârstele vor fi organizate, în centrul Chișinăului, de 9 mai, de către Partidul Democrat din Moldova. Locuitorii și oaspeții Capitalei sunt invitați să marcheze Ziua Victoriei și Ziua Europei, se arată într-un spot video lansat de partid.

Astfel, de la ora 10, în scuarul Catedralei, cei prezenți vor fi serviți cu terci ostășesc, vor asculta fanfara și vor admira antrenamentele câinilor salvatorilor. Copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt.

Programul va continua cu o paradă a tradițiilor și a cântecelor populare, iar oamenii veniți în centrul orașului vor fi invitați la o horă mare a prieteniei și a păcii. Ulterior, maestrul Doga va veni cu surprize pentru iubitorii de muzică.

Seara va fi organizat un concert grandios, cu participarea artiștilor renumiți din țară și străinătate, Începând cu ora 19.00, pe scenă vor urca Irina Rimes, Delia, formația ”Blue” și Thomas Anders – solistul trupei Modern Talking. Organizatorii promit că vor fi și invitați-surpriză.

Citește mai departe