Connect with us

Diverse

Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Publicat

pe

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru că dorim ca mărturiile celor care au devenit mame și au simțit pe propria piele calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în domeniul medicinei prenatale să nu fie uitate, vom publica periodic câteva mărturii ale acestora.

Adriana B.: „M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge”

Reclamă: Indiferență, incompetență, condiții de spitalizare deplorabile

Am ajuns la CMC de urgență, pentru că aveam contracții la 32 de săptămâni. Nu am ajuns cu salvarea, pentru că am făcut accident. Modul în care mergea omul la volan prevedea situația respectivă. M-au ținut la internare pe un scaun, deși urma să se intervină cât mai devreme, pentru a încerca să liniștească uterul. Am stat două ore până când a venit un medic să confirme ceea ce era evident. După două ore, mi-au pus perfuzii să oprească dilatația, evident că deja era prea târziu. Am cerut să vină soțul meu, la care mi s-a răspuns: „Ce am eu nevoie acum de bărbat? El și-a făcut treaba!”. Am cerut epidurală și mi-au spus că nu au anestezist… După o săptămână am făcut hemoragie pentru că o parte din placentă nu s-a eliminat.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)”

M-au îmbrăcat în halat, mi-am luat papucii de casă și, prin nămeți, am mers în altă clădire să mă consulte. Lăsam urme de sânge prin zăpadă. Ajunsă acolo, asistentele au fost întrebate de ce m-au adus la ora asta, nu puteam să aștept până dimineață? Medicul de gardă mi-a făcut un chiuretaj pe viu, vizibil deranjată și enervată că i-am stricat somnul. M-a lăsat acolo într-o baltă de sânge, într-un salon pe un pat care avea doar un cearșaf. Halatul meu era plin de sânge, eu – murdară, șocată, speriată, singură. Ca să mă spăl am găsit numai o budă infectă la care m-am spălat cu apă rece ca gheața, nu aveau apă caldă. Am revenit în același pat murdar, pe același halat plin de sânge. Și acum îmi amintesc cât de rușine îmi era, cât de fragilă și nesemnificativă mă simțeam. Abia dimineața când s-a schimbat tura, a venit șefa secției și s-a intervenit. Au venit să se uite la mine. Mi-au făcut anestezie generală și au oprit hemoragia. Eram deja aproape plecată… S-a întâmplat în decembrie 2009, dar de atunci văd că nu prea s-au schimbat lucrurile și asta e foarte grav.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)”

Aurelia C.: „Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri”

Reclamă: Corupție, indiferență

Am avut parte de o naștere provocată, la 21 de săptămâni. Am luat opt pastille, deși în cazul fetei de 19 ani care a născut în veceu medicii își fac cruce că nu știu de ce opt și nu două așa cum scrie în prospect. Nici eu nu am fost asistată, am născut singură în salon. Nu a fost nici asistenta, și nici medicul să mă vadă. Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… Numai după ce am dat bani s-au calmat spiritele. S-a întâmplat la Spitalul nr.1 din Chișinău.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)”

Victoria F.: „Mi-a făcut curățare cu instrumente folosite”

Reclamă: Malpraxis, lipsa cadrelor medicale

Însărcinată fiind, noaptea am văzut o pată roz. La orele 7 dimineața, eram deja la secția Ginecologie a spitalului din Hâncești, dar medicul nu era încă la lucru. Eu insistam să se facă ceva, mai ales că mai erau două doamne care trebuiau să nască și o femeie în așteptare de cezariană. Între timp am fost la USG, unde au zis că totul e bine, am un hematom și doar trebuie să stau culcată. Mergând în sus și în jos pe scări s-au pornit contracțiile, medicul tot nu era. După vreo patru ore, am născut. În acel moment era reparație în spital și erau împreună secția Ginecologie și ORL. Am scos capul și erau bărbați pe coridor. Am strigat să cheme pe vreo soră medicală. A venit o doamnă care spăla podelele și mi-a zis să pun așa fătul pe chiloți și să ridic pantalonii cât pot și să merg în salon. Am mai așteptat medicul cam o oră. A venit enervat și m-a trimis în sala de pansamente. Eu îi povesteam că la USG mi-a zis că e bine, că trebuie urgent să-mi puie o perfuzie și era sa fie tot bine. El cere enervat  instrumentele. Surorile medicale nu le aveau dezinfectate. El enervat zice „lasă că am” (atunci nu mi-am dat seama că, totuși, până la urmă, mi-a făcut curățare cu instrumente folosite). M-a curățit pe viu, nici o anestezie nu mi-a pus, m-a durut strașnic. După un timp, am încercat din nou să rămân însărcinată și făcând niște analize mi s-a depistat o infecție. Doamnele de la Centrul Diagnostic când mi-au dat rezultatele au zis: „Te-ai săturat de îmblat și amu vrei copii”. Eu și soțul suntem fideli, iar instrumentele atunci nu fuseseră dezinfectate… S-a întâmplat în iulie 2012, la Hâncești. Medicul șef al secției Ginecologie era L.T.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (III)”

Dacă și dvs. sunteți solidar/ă cu victimele sistemului medical din R. Moldova, vă rugăm să semnați petiția „Vrem un plan de acțiuni complex pentru îmbunătățirea serviciilor medicale perinatale”.

Cultură

Curiozități și ciudățenii din cultura și tradiția fotografică din secolul XIX

Publicat

pe

De către

Odată cu apariția dagherotipiei și a fotografiei în sec. XIX, au apărut și niște obiceiuri – pe atunci mai mult decât acceptate, dar care azi par cel puțin ciudate. Vorbim despre faptul că, acum câteva secole, fotografierea oamenilor decedați era o practică obișnuită.

La început, serviciile fotografilor erau scumpe și mulți dintre cei cu venituri mai modeste nu-și permiteau o fotografie pe parcursul vieții. Însă atunci când cineva din familie se stingea din viață, foloseau acest prilej pentru a face o fotografie în amintirea celui decedat. Totodată, alături de răposat se fotografiau toți, ca să nu mai cheltuie banii pentru alte fotografii.

Aceste fotografii reprezentau niște suvenire sentimentale în amintirea răposatului. Cele mai populare fotografii erau cele ale copiilor decedați și ale nou-născuților, deoarece rata mortalității infantile în vremurile epocii victoriene era destul de înaltă (n.red.: epoca domniei reginei Victoria ale Marii Britanii, 1837-1901). Aceste imagini erau uneori singura amintire pentru membrii familiei. Unde mai pui că era destul de greu să ții copiii vii în fața dagherotipului, care făcea fotografia destul de încet

Enlarge

0_e6089_646ba88b_L
dagherotip cu copii

Apogeul popularității fotografierii defuncților a fost atins la sfârșitul secolului XIX, apoi interesul s-a diminuat, fiind înlocuit cu popularitatea fotografiilor instante. Cu toate acestea, și în secolul XX se putea întâlni această tradiție. Fotografia post-mortem arăta fața răposatului în prim-plan sau corpul în întregime, uneori apărea și în sicriu. De obicei însă, răposatul era fotografiat în așa fel, încât să se creeze iluzia unui somn adânc sau în poza nestingherită a unui om viu.

Enlarge

0_6db0e_30f53ee9_L
Poză de familie alături de răposat

Copiii erau așezați în cărucior, pe scăunele sau pe canapea, înconjurați de jucăriile preferate. O altă tradiție era să se fotografieze toată familia sau rudele apropiate. Aceste fotografii erau făcute atât în casa celui decedat, cât și în atelierul fotografului.
În pozele mai târzii, cei decedați erau deseori fotografiați în sicrie, având alături toată familia, rudele și prietenii care participau la înmormântare. Tradiția de a face asemenea poze se mai păstrează și astăzi în unele țări din Europa de Est și în țările catolice ale Americii Latine.

Pentru fixarea persoanelor decedate, în atelierele de fotografie erau diferite stative și accesorii.

Citește mai departe

Cultură

Revista presei străine / Kenya a legalizat filmele despre LGBT, în Iran au fost omorâți 24 civili, iar Theresa May pune ultimatumuri

Publicat

pe

De către

1.

Un judecător kenyan a suspendat temporar (pe perioada unei săptămâni) interdicția din statul său privind producția filmelor ce „promovează relațiile homosexuale”. Acest lucru s-a întâmplat în favoarea unui film care descrie o relație dintre două lesbiene. Astfel, judecătorul a făcut pelicula eligibilă pentru a fi înscrisă în competiția pentru premiile Oscar pentru producții străine, bucurând producătorii de film, dar mascând în acest fel cenzura din Kenya, transmite Reuters.

Filmul este întitulat „Rafiki” (din Swahili- „Prietene”) și descrie relația dintre două tinere femei, care locuiesc în același cartier din Nairobi. Timp de o săptămână, filmul va putea fi vizionat doar de maturii doritori.

Fragment din filmul „Rafiki” (sursa foto: Reuters)

2.

Cel puțin 24 persoane au fost ucise și peste 50 de persoane sunt rănite după ce bărbați înarmați neidentificați au deschis astăzi focul în timpul unei parade militare din orașul iranian Ahvaz, transmite AFP. Autoritățile iraniene transmit că una dintre victime a fost un jurnalist, iar altele opt au fost militari.

Cei patru atacatori au declanșat actul de terorism, la ora 9 locală, în cadrul unei parade militare organizate pentru a comemora ănceputul conflictului devastator dintre Iran și Irak din perioada 1980-1988.

(sursa foto: AFP)

3.

Theresa May a avertizat că negocierile cu referire la Brexit se află într-un impas și că nu va exista niciun progres înainte ca UE să-și trateze serios propunerile. Ea a acuzat liderii UE că au arătat Regatului Unit o lipsă de respect după ce i-ar fi respins planul fără vreo alternativă sau explicație.

Dacă 29 martie 2019, ziua când a fost stabilită ieșire Regatului Unit din UE, este tot mai aproape, la ce vor duce aceste tentative eșuate de a ajunge la o înțelegere și ce se mai poate întâmpla în procesul Brexit, se întreabă BBC.

Citește mai departe

Diverse

Cooperare moldo-germană. Un traficant de droguri a fost reținut

Publicat

pe

De către

Publicația Thueringer allgemeine relatează despre prinderea unui deținut evadat dintr-o pușcărie din landul german Thuringia, condamnat pentru trafic de droguri.

Acesta s-a ascuns în regiunea transnistreană din țara noastră, însă a fost depistat de poliția germană și reținut cu largul concurs al colegilor din Moldova. În prezent, acesta își ispășește pedeapsa într-o închisoare din localitatea Tonna.

În urma acestui caz, Poliția Criminală din Thuringia a decis să înființeze o echipă comună de anchetă cu omologii moldoveni. Iniţiativa aparţine şefului adjunct al instituției, Heiko Schmidt, care a luat legătura cu șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției din Moldova, Gheorghe Cavcaliuc.

«Colegul meu a remarcat profesionalismul și suportul puternic al polițiștilor noștri, la identificarea și reținerea unui infractor, care a comis în Germania crime deosebit de grave. După ce a fost reținut, acesta a reușit să evadeze din penitenciar. Iar cu suportul nostru, infractorul a fost reținut și întors în penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa», a scris Gheorghe Cavcaliuc, într-o postare pe Facebook.

Echipa comună va fi înfiinţată săptămâna viitoare, la sediul autorității judiciare europene Eurojust din Haga.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com