Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru că dorim ca mărturiile celor care au devenit mame și au simțit pe propria piele calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în domeniul medicinei prenatale, vom publica zilnic câteva mărturii ale acestora.

Ana Z.: „Zi mulțumesc că nu-i animal”

Reclamație: malpraxis, incompetență, violență verbală

Prima sarcină am monitorizat-o la medicii din Anglia și totul a fost bine. La a doua sarcină eram în Republica Moldova, unde am întâlnit des o atitudine negativă din partea unor medici. Numai în unul dintre cazuri, la USG, l-am întrebat pe domnul C. dacă va fi fetiță sau băiat, la care acesta mi-a zis răspicat: „Of, voi, mamele… Zi mulțumesc că nu-i animal”. La această situație a asistat și fetița mea mai mare, situație care a avut asupra ei un impact emoțional negativ. Copilul s-a născut cu un hematom extern la cap. Când am întrebat ce s-a întâmplat, mi s-a spus expeditiv că „s-a lovit de căile nașterii”.
Eu bănuiesc însă că a fost lovit în cap cu obiectul metalic cu care au fost sparse apele. Se întâmpla în 2010, n-am putut demonstra nimic, dar îmi doresc măcar alte mame și copii să nu trăiască situații similare.

Elena G.: 28 de ore copilașul a stat fără ape

Reclamație: malpraxis, incompetență

Am născut la Spitalul Nr.1, la medicul N.E. Cam 28 de ore copilașul a stat fără ape, nu mi-au făcut cezariană. La naștere mi s-a rupt osul pubian stâng, fractura articulațiilor sacroliace, simfiz, etc. Personalul medical s-a comportat urât. Copilașului i-au fost puse vaccinuri fără acordul meu (unul nici nu este înregistrat), după care l-au internat în secția de reanimare. A fost falsificată semnătura mea.
După așa naștere, m-am învățat din nou a merge. Aproape 3 ani am mers cu bastonul, am făcut o mulțime de tratamente (RMN, concluzii medicale). Dosar penal nu a fost deschis nici până astăzi.

Angela B.: „Nu-ni ragi”

Reclamație: Incompetență, violență verbală

Cazul a avut loc în 2005. La 12 săptămâni, pentru a mă „pune la evidență”, m-am programat la L.C., medicul de familie de la Policlinica nr. 3. Prima întrebare care mi-a adresat-o: „Îți dau îndreptare la avort?” Menționez că era prima sarcină, aveam 25 de ani, eram căsătorită de 1,5 ani. Pe parcursul sarcinii, ignorare totală, nu reacționau nici la plângeri…
Când am mers să nasc, la secția de internare a Spitalului nr.1, moașa de gardă (păcat nu s-a prezentat pe nume, dar vocabularul select o caracterizează… Numai fraza „Nu-ni ragi, când te-ai f**ut nu ai zgherat, da amu ni-o fași aișea pi prințăsa?”, după care a urmat fraza către infirmieră „Fa Zină, ie-o pe asta și ridic-o în Patologie, să nu-ni moară la mine la smenă”. După naștere, „medicul de familie” nu s-a arătat timp de o lună și nu a făcut patronajul nou-născutului, însă în cartela copilului prima vizită este scrisă data de 8 august, a doua zi după ce am născut.

Citește și:
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (III)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)
Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (V)

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.