Connect with us

Externe

Mărțișor uman la Oradea pentru a marca Centenarul Unirii

Publicat

pe

De 1 martie, la Oradea, se va face un mărțișor uman pentru a marca Centenarul Unirii, oamenii fiind așteptați să vină îmbrăcaţi în costum popular. Astfel, orădenii sunt invitaţi în Piaţa Unirii, de la ora 17, pentru a lua parte la acest proiect.

Universitatea din Oradea, care organizează joi Festivalul mărţişorului, va face, în parteneriat cu Primăria Oradea, Ansamblul Datini din Bihor, Asociaţia Folclor fără Frontiere, mai multe asociaţii studenţeşti şi firma Select, un mărțișor uman, scrie presa de peste Prut.

Profesorul Carmen Vasile, unul dintre coordonatorii manifestării, a menționat că cei prezenți, trup lângă trup, vor transforma simbolul mărțișorului în numărul 100.

„Evenimentul are scopul de a marca Centenarul Unirii sub forma unui mărţişor, ocazie unică în viaţa fiecărui român”, se arată într-un comunicat al Universităţii.

Tinerii vor juca împreună Hora Mărţişorului şi vor umple Piaţa Unirii de voie bună. De asemenea, participanţii vor avea parte de surprize pregătite cu grijă și drag de studenții și cadrele didactice de la Universitatea din Oradea.

Doritorii sunt aşteptaţi în costume populare pentru a da culoare evenimentului, dar şi pentru a promova valorile şi tradiţiile româneşti.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Șofer, amendat pentru că a circulat cu… 696 de km/h. Ce a făcut când a primit amenda

Publicat

pe

De către

Un șofer din Belgia a fost prins în timp ce circula cu 696 de kilometri pe oră cu un autoturism Opel Astra, într-o zonă în care limita era de 50 de km/h. Amenda este evident o eroare, iar bărbatul a trimis-o înapoi poliției pentru a fi corectată.

Presa belgiană relatează că șoferul a fost amendat în orașul Hensies, în apropiere de granița cu Franța, pe un drum care avea limita de viteză impusă la 50 de kilometri pe oră.

Ulterior, în căsuța poștală, omul a primit o amendă care arăta că a atins 696 de kilometri pe oră, iar, după ”o revizuire”, pe amendă a fost notată viteza de 654 de km/h.

Tânărul șofer arată că el călătorea doar cu 10 kilometri peste limita legală, ceea ce, conform legii belgiene, înseamnă o amendă de 50 de euro.

Amenda a fost trimisă înapoi la autorități pentru a fi corectată, dar între timp a ajuns și pe Facebook, unde a fost distribuită de mai mult de 3,000 de ori.

Sursa : Libertatea

Citește mai departe

Externe

Statul american California a devenit cea de-a cincea economie a lumii. Economia statului a depășit-o pe cea a Marii Britanii

Publicat

pe

De către

Economia statului american California a depășit-o pe cea a Marii Britanii, devenind a cincea cea mai mare din lume, arată datele federale publicate vineri.

Deși are o populație de doar 40 de milioane de oameni, spre deosebire de Marea Britanie, unde trăiesc 65 de milioane, PIB-ul Califroniei este de 2.700 miliarde de dolari, depășindu-l pe cel britanic care, este de 2.600 miliarde, scrie The Guardian.

PIB-ul statului supranumit Golden State a avansat cu 127 de miliarde de dolari între 2016 și 2017, iar cel al britanicilor, exprimat în dolari, a scăzut ușor, parțial, din cauza fluctuațiilor valutare.

Economia Californiei este depășită doar de PIB-ul total al SUA, de China, Japonia și Germania.

Ultima oară când California a fost a cincea forță economică a lumii a fost în 2002. În 2012 a ajuns pe locul 10, mai ales din cauza crizei.

California acoperă 14% din economia americană, deși în interiorul statului trăiește 12% din populația totală.

Sursa: Libertatea.ro

Citește mai departe

Externe

Seimul Letoniei pregătește un proiect radical, care va limita propaganda Kremlinului

Publicat

pe

De către

Comisiile permanente ale Seimului (Parlamentul) Letoniei examinează un proiect de modificare a legislației auodiovizualului, care prevede că 90 la sută din conținutul televizinilor locale să fie în limbile din uniunea europeană.

În acest fel, deputații letoni doresc «limitarea propagandei Kremlinului» în această țară.

Proiectul a fst propus de mai ulți deputați din diferite fracțiuni parlamentare. «Este vital să elaborăm norme legale care să limiteze propaganda Kremlinului în țara noastră», adeclarat președintele Comisiei pentru securitatea statului, Inese Libinya – Egnere, citată de agenția DELPHI.

Citește mai departe