Marius Lazurca, despre ruperea hărții României Mari în Parlament: „Nu cred că putem să ne supărăm pe hărți”

„Nu cred că putem să ne supărăm pe nişte hărţi, cum nu ne putem supăra pe creioane sau radiere. Sunt obiecte nevinovate care sunt investite cu oarecare culpă politică de cei care le utilizează sau abuzează de ele”.

O afirmaţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul României la Chişinău Marius Lazurca în cadrul emisiunii Fabrika de la PublikaTV, după ce a fost rugat să comenteze gestul deputatului socialist Vlad Bătrâncea, care a rupt ieri în plenul Parlamentului o hartă istorică a României Mari.

Totodată, ambasadorul român a precizat că ceea ce s-a întâmplat ieri în Legislativul de la Chişinău nu are legătură cu România şi salută faptul că numele actual al ţării sale nu a fost rostit.

„Nu am sentimentul că ceea ce s-a întâmplat în Parlament priveşte România. Cred că vizează mai curând politica internă a Republicii Moldova. Cei care ar trebui să se simtă vizați ar trebui să fie cetățenii Moldovei și cetățenii români care văd într-un mod mai special Moldova”, a menţionat Marius Lazurca. Potrivit ambasadorului, ceea ce s-a întâmplat ieri „nu e un moment istoric, ci are legătură cu istoria” .

Marius Lazurca a menţionat că deşi unii deputaţi din Partidul Socialiştilor au aplaudat gestul deputatului Bătrâncea, totuşi ex-premierul Zinaida Greceanîi care era alături de deputat nu a urmat acest gest.” S-a abţinut să aplaude, ceea ce găsesc e un gest de înţelepciune şi moderaţie, care trebuie salutat”, a menţionat Marius Lazurca.

Reamintim că ieri deputatul socialist Vlad Bătrâncea a rupt, în mod demonstrativ, harta României Mari în plenul Parlamentului, în timpul dezbaterilor cu privire la ordinea de zi. Aceasta după ce a propus audierea Ministrului Educației, Corina Fusu, pentru a da explicații despre „propaganda românismului” în școlile din țară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.