Marele Premiu a revenit editurilor „Gunivas” şi ARC

Marţi, la Chişinău, a avut loc gala laureaţilor Salonului Internaţional de Carte. Evenimentul a fost anticipat de o conferinţă de presă, susţinută de Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale din R. Moldova (BNRM), instituţie ce găzduieşte această manifestare. Alexe Rău a precizat că ediţia din anul curent este consacrată împlinirii a 175 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Naţionale. Cu această ocazie, au fost lansate mai multe volume jubiliare, printre care almanahul „Imaginea R. Moldova în străinătate: Indice bibliografic”, „Basarabenii în lume”- o colecţie de materiale şi documente prezentate în polipticul cultural-istoric şi ştiinţific, vol. III-IV; albumul „Din comorile BNRM”, vol. I, revista „Magazin bibliologic” ş.a.

La ediţia recent încheiată, a constatat vorbitorul, au participat 83 de edituri din 16 ţări. Aici au fost expuse 4500 de titluri de carte, reviste şi CD-uri şi au fost lansate 103 volume. De asemenea, s-au organizat 14 conferinţe cultural-ştiinţifice, una dintre care – consacrată regretatului profesor universitar Ion Osadcenco. Până la 4 septembrie, Salonul a fost vizitat de 7.500 de cititori.

Momentul culminant l-a constituit decernarea premiilor. Astfel, Marele Premiu „Coresi” a fost acordat editurilor „Gunivas” şi ARC pentru „Dicţionarul explicativ ilustrat al limbii române”. Editura anului este considerată „Cartier”, iar tipografia anului – Întreprinderea editorial-poligrafică „Tipografia Centrală”. De premiul „Cartea anului” s-a învrednicit „Basarabia necunoscută” (vol. VII) de Iurie Colesnic, iar premiul „Ilie Gravorul” i-a revenit Editurii ARC, pentru colecţia „Maeştrii basarabeni ai secolului XX”.

Premii speciale ale juriului au fost oferite academicianului Mihai Cimpoi, scriitoriilor Adrian Dinu Rachieru, Rodica Iuncu, profesorului Constantin Ciopraga, primului preşedinte al RM Mircea Snegur ş.a. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.