Manifestarile de la Suceava separa Rominia de Republica Moldova

Presedintele Vladimir Voronin a refuzat sa participe la Festivitatile de comemorare a domnitorului Stefan cel Mare, de la Manastirea Putna. O decizie care a devenit evidenta la capatul unor negocieri privind conditiile in care liderul partidului comunistilor din Republica Moldova ar fi avut cale libera spre Moldova din dreapta Prutului.

Presedintia de la Chisinau nu a oferit deocamdata nici o informatie privind motivele pentru care Vladimir Voronin a preferat sa stea la Chisinau si sa ignore invitatia omologului sau de la Bucuresti, Ion Iliescu.

Informatiile au venit doar de la Bucuresti, mai mult amplificind misterul asupra acestei vizite anulate, decit spulberindu-l.

Negocieri sterile

Ministrul romin de Externe, Mircea Geoana, a declarat, joi, citat de Mediafax, ca nu s-a ajuns la un acord cu Republica Moldova pe tema semnarii unui document referitor la stabilitatea si integritatea acestui stat. Mircea Geoana si-a exprimat, totodata, regretul ca presedintele Voronin nu va fi alaturi de seful statului romin la ceremonia de la Putna.

Ministrul romin de externe a precizat ca a avut, joi, o ultima intilnire cu consilierul prezidential de la Chisinau, Sergiu Mocanu, care si-a incheiat vizita la Bucuresti si cu care nu s-a gasit o formula de compromis pe textul propus de Republica Moldova. Text la care a avut si Rominia "citeva sugestii".

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Presedintiei romine, nu a existat nici un fel de conditionare a prezentei la Putna a presedintelui Voronin de semnarea unei declaratii comune a celor doi presedinti.

Voronin n-are timp

Potrivit aceluiasi comunicat, vizita lui Vladimir Voronin la Putna nu este posibila din cauza deficitului de timp necesar pentru pregatiri. Cei doi presedinti, mai precizeaza comunicatul, au ales sa sarbatoreasca data de 2 iulie alaturi de cetatenii lor, iar in scurt timp dialogul va fi continuat.

Sergiu Mocanu, consilierul trimis de Vladimir Voronin la Bucuresti sa negocieze, dupa cum se considera la Chisinau, conditiile in care Vladimir Voronin ar accepta sa fie prezent la festivitati, a declarat ca in septembrie ar putea fi semnata o declaratie comuna privind relatiile de buna vecinatate intre cele doua tari, elaborata conform unor principii moderne, europene.

inca la sfirsitul lunii mai, un comunicat al presedintiei moldovene nota ca, in timpul unei intilniri la Mamaia, „presedintele Vladimir Voronin i-a propus presedintelui Ion Iliescu sa faca o declaratie de sprijin pentru moldoveni in efortul lor de edificare a unui stat independent si de utilizare a notiunii "limba moldoveneasca", ca element al identitatii nationale”.

Oficialii de la Bucuresti si Chisinau au evitat deocamdata sa precizeze daca aceasta propunere a liderului comunist se regaseste in textul declaratiei negociata de consilierul prezidential Mocanu la Bucuresti.

Ramine asadar intrebarea daca daca festivitatile de comemorare a domnitorului Stefan cel Mare au fost "un foarte bun prilej de a impulsiona dialogul dintre Bucuresti si Chisinau", asa cum noteaza comunicatele oficiale de presa, sau daca au fost o ocazie in plus de a constata uriase deosebiri de pozitie intr-un dialog care doar se mimeaza.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.