Connect with us

Social

Manifest pentru transformarea educației din Moldova

Publicat

pe

Proiectul care transformă educația din Moldova – TwentyTu – este susținut și de viitorii beneficiari ai acestuia. Elevii liceului „Mircea Eliade” din Chișinău au organizat un flash-mob prin care au vrut să atragă atenția asupra importanței educației în domeniile viitorului. Astfel, la sfârșitul ceremoniei de final de an, ei au manifestat stând în picioare timp de câteva minute, în forma cifrei „22”.

Ana-Maria, elevă: „TwentyTu mi se pare un proiect util și interesant, în special cursurile care vor fi predate. De exemplu, antreprenoriatul nu este studiat în școli, dar eu îmi doresc să cunosc mai multe despre educația financiară, cum să gestionez o afacere sau cum să o promovez. Faptul că aceste cursuri vor fi predate online sună și mai bine. De multe ori nu avem timp să frecventăm activități extracurriculare, dar aici, stând în fața unui computer va fi mult mai ușor să învăț.”

Alex, elev: „Eu sunt pasionat de matematică și oricât de surprinzător ar fi pentru colegii mei, această știință este chiar interesantă. Mi se pare genial să ai posibilitatea să rezolvi probleme de matematică într-un mod interactiv. Uneori fac asta de pe net, dar parcă mi-ar plăcea să fie structurat cumva într-un curs mai complex. Mă bucur că TwentyTu va oferi această posibilitate.”

TwentyTu  își propune să ofere gratuit cursuri extracurriculare pentru copii (7-12 ani) și adolescenți (13-19 ani) în 10 domenii ale viitorului, precum matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală), robotică, programare interactivă, aplicații mobile, inteligență artificială, inteligență emoțională, antreprenoriat, alfabetizare digitală, animație, realitate virtuală sau design grafic. Cursurile vor fi disponibile începând cu martie 2019.

Grigore Vasilachi, director, liceul „Mircea Eliade” din Chișinău: „Proiectul TwentyTu este un program important pentru transformarea educației din Moldova, care pune accent pe digitalizare și pe metodele interactive de predare a materiilor. Experiența ne-a demonstrat că elevii sunt mult mai curioși și deschiși să învețe materiile viitorului, dacă văd aplicabilitatea practică a disciplinelor studiate.”

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

500.000 euro este suma necesară pentru dezvoltarea cursurilor, a programului de studiu, dar și pentru instruirea pedagogilor. În acest sens, echipa Tekwill desfășoară în prezent o amplă campanie de colectare de fonduri. Cei care își doresc să contribuie la transformarea educației din Moldova o pot face pe www.twentytu.md.

Radu Marian, manager de proiect TwentyTu: „Prin intermediul proiectului TwentyTu vrem să le oferim cât mai multor copii, atât din mediul urban, cât și rural, oportunitatea de a învăța lucrurile și fenomenele care mișcă azi lumea înainte. Cursurile absolut gratuite vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității și logicii, cultivarea spiritului de echipă și spiritului antreprenorial. Îi invităm pe toți să ne unim eforturile, să investim în educație și să le oferim copiilor din țara noastră posibilitatea de a studia disciplinele viitorului!”

Despre TwentyTu

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Centrul de Excelență în IT Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Social

Un polițist de patrulare din Bălți prins în flagrant în timp ce primea 200 euro mită

Publicat

pe

De către

Un polițist de patrulare din Bălți a fost prins în flagrant delict de ofițerii şi procurorii anticorupție, în moment ce primea 200 de euro de la o persoană, căreia i-ar fi promis c-o scapă de răspundere pe un caz de accident rutier.

Potrivit denunțătorului, bănuitul i-ar fi dat asigurări că ar avea influență asupra ofițerului de urmărire penală, în procedura de examinare a căruia se află materialele pe faptul accidentului produs la finele lunii august 2018, și că-l poate determina să adopte o decizie finală favorabilă.

Pe circumstanțele denunțate, DGT Nord a CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar polițistul a fost prins în flagrant în preajma Teatrului „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, în timp ce primea 200 de euro, transmiși sub controlul CNA.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 150 000 de lei.

La moment, se întreprind acțiuni în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului și identificării persoanelor implicate.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Citește mai departe

Social

Atenție! Șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere

Publicat

pe

De către

Din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere. Aceasta după ce  legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie.

Astfel, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis, iar acestora li se va suspenda dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță. La moment conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.

Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, se introduce o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere”, iar șoferii vor putea obține un permis de conducere:

1) abia peste patru ani de la sentință definitivă;

2) după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică);

3) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

INP menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 accidente rutiere soldate cu 15 persoane decedate și 122 traumatizate, iar 3 459 conducători auto au fost documentați băuți la volan.

Citește mai departe

Social

Ce pedeapsă riscă șoferul camionului implicat în accidentul cu cortegiul prezidențial

Publicat

pe

De către

Șoferul care s-a aflat la volanul camionului implicat în accidentul din 9 septembrie cu cortegiul prezidențial a fost externat din spital, iar acum este cercetat în libertate pe cauza penală pornită în urma accidentului.

Potrivit TV8, acesta urmează a fi audiat în cauza penală inițiată pentru încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către o persoană care conduce mijlocul de transport.

„Dacă va fi găsit vinovat șoferul riscă amendă în mărime de până la 32500 lei, sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea dreptului de a conduce mijloace de transport de până la doi ani”, a declarat Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, pentru TV8.

Amintim că accidentul s-a produs, duminică, 9 septembrie, după ce un camion de model „Mercedes”, condus bărbatul de 40 de ani a intrat în depășire pe contrasens și a lovit frontal coloana oficială a președintelui Dodon.

Automobilul de model „Mercedes” al Serviciului Protecție și Pază de Stat a derapat de pe traseu și s-a inversat. Ulterior, camionul a tamponat unitatea de transport „VW Touareg” din coloana oficială, care a ajuns pe acostament. Șeful statului și mama sa se aflau în vehiculul care a fost lovit lateral de camion.

Momentul când mașina în care se afla Igor Dodon este lovită poate fi vizionat AICI.

Anterior, IGP a anunțat că a fost inițiat un proces penal pentru  stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com