Manevra cu bataie lunga a lui Urechean

Scena politica basarabeana s-a agitat din nou. Dupa controversatul vot al crestin-democratilor in favoarea realegerii presedintelui Voronin, primarul Chisinaului, Serafim Urechean, este cel ce suscita atentia opiniei publice.

Dupa alegerile parlamentare de la 6 martie, eram cu totii aproape convinsi ca Serafim Urechean va renunta la mandatul de deputat pentru a reveni la primaria capitalei. Luni, 18 aprilie, Urechean a dat peste cap aceste previziuni. Anuntind ca renunta la mandatul de primar, edilul sef al capitalei a parut sa confirme banuielile ca astfel doreste sa se protejeze, la adapostul imunitatii parlamentare, de iminenta unor invinuiri de coruptie, orchestrate de guvernarea comunista. in conferinta de presa la care a facut declaratia, insa, primarul a amintit ca fractiunea comunistilor detine suficiente mandate in Parlament pentru a-i suspenda imunitatea parlamentara „in 30 de secunde”. in acelasi context, Urechean a afirmat ca nu exclude participarea sa la alegerile pentru postul de primar al Chisinaului din anul 2007.

Aceasta din urma declaratie a stirnit controverse si i-a iritat pe multi. De ce sa renunti la mandatul de primar, ca peste doi ani sa candidezi din nou pentru acelasi post?! Urechean nu a fost foarte explicit in acest sens, rezumindu-se la evocarea aritmeticii comparate a voturilor cucerite in alegerile parlamentare, de circa 400.000, fata de 130.000, acumulate in alegerile locale pentru primaria Chisinaului. Aceasta diferenta l-ar fi determinat sa considere ca este mai oportun acum sa fie parlamentar si sa reprezinte interesele tuturor cetatenilor, nu doar ale chisinauenilor.

Ce se ascunde, de fapt, in spatele acestei decizii a lui Urechean? Pentru multi dintre alegatorii opozitiei, decizia celor trei formatiuni – Partidul Popular Crestin-Democrat, Partidul Democrat si Partidul Social-Liberal – de a vota pentru realegerea unui presedinte comunist, a insemnat o adevarata tradare si simpatiile lor s-au indreptat pe moment catre Serafim Urechean, singurul care nu a participat la alegerea lui Voronin. Liderul Aliantei „Moldova Noastra” doreste, dupa toate probabilitatile, sa speculeze acest moment pentru a-si pune in valoare postura de politician, caci i s-a imputat de mai multe ori ca este doar un bun administrator. Poate chiar tinteste ceva mai departe, vazindu-se un lider national al opozitiei. O victorie in alegerile locale din 2007 i-ar consolida acest statut, propulsindu-l printre principalii candidati la presedintia republicii, la scrutinul din 2009.

O perspectiva care, insa, nu ii va incinta deloc nici pe comunisti, nici pe unii lideri ai opozitiei. Stim ca Voronin si-a dorit dintotdeauna si cu multa incrincenare sa extinda controlul partidului sau asupra Chisinaului. Au trecut mai bine de doi ani de la alegerile locale din 2003, dar „Moldova 1” cultiva in continuare spritul razboinic al campaniei electorale de atunci, atacurile la adresa primarului fiind o constanta a tuturor buletinelor de stiri. Nici lui Iurie Rosca nu pare sa-i surida ideea de a-l lasa pe Urechean sa se bucure de prestigiul de unic lider al opozitiei si este de asteptat ca el se va mobiliza pentru a-si discredita rivalul (a doua zi dupa declaratia lui Urechean, „Flux” titra pe prima pagina: „Serafim Urechean a optat pentru imunitatea parlamentara”). Voronin, la rindul lui, a demonstrat ca este dispus sa recurga la orice mijloace impotriva ex-primarului si nu poate fi exclusa nici varianta suspendarii imunitatii parlamentare a liderului AMN pentru a-l deferi justitiei. Ar putea fi, insa, o miscare ce ar accentua aura de opozitionar si luptator cu regimul comunist al lui Urechean.

Domnul Serafim Urechean a initiat o combinatie sofisticata pe tabla de sah a politicii basarabene, care, insa, ar putea sa-i depaseasca posibilitatile. Avind aparenta unei capitulari, ea ascunde mai curind o declaratie de razboi. Este adevarat ca in acest moment el reprezinta pentru multi basarabeni singura opozitie reala din Republica Moldova. Dar prestatia relativ slaba a primarului in campania electorala recent incheiata, precum si faptul ca numele sau este asociat unor afaceri de coruptie, pe de o parte, si unor relatii dubioase cu Moscova si liderii separatisti de la Tiraspol, pe de alta parte, nu contribuie la buna sa imagine. Nu este avantajat, se pare, nici de atitudinea cancelariilor europene, care este in general una rece. Asa sau altfel, pentru democratia din Republica Moldova este vital acum sa fie restabilit echilibrul politic, grav perturbat dupa ce formatiunile lui Rosca, Serebrian si Diacov au pactizat cu comunistii pentru votul de la 4 aprilie.

Mai intii, insa, va trebui sa vedem care va fi destinul postului de primar al capitalei pentru viitorii doi ani, pina la localele din 2007. in urmatoarele doua luni, vom sti care din cele doua solutii prevazute de Constitutie vor fi agreate: ori alegerile anticipate, ori interimatul lui Mihai Furtuna, viceprimarul numit in aceasta functie de Serafim Urechean. // Constantin Cheianu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.