Majorarea pretului la carburanti ar putea paraliza sectorul agricol

Pericolul cel mai mare pentru Republica Moldova, in timpul apropiat, este inchiderea la reconstructie a rafinariei din Odesa, deoarece 25-30 la suta din produsele petroliere sunt importate de aici, sustine presedintele Uniunii “Importcompetrol”, Valentin Bodisteanu.

Potrivit lui Bodisteanu, “majorarea preturilor la benzina si motorina este cauzata de jocul de vanzare-cumparare a titeilui dintre SUA si Rusia, in urma caruia se castiga milioane de dolari. Aceste doua tari dicteaza si pretul la produsele petroliere, deoarece ele impart piata de titei si de aici se naste deficitul. Cat o sa mai dureze aceasta joaca nu se stie, dar pretul va continua sa se majoreze pe parcusul acestui an”, a mai prognozat Bodisteanu.

“Am propus de multe ori Guvernului Moldovei sa gasim o solutie optima pentru amelioarea situatiei respective, care ii afecteaza, in special, pe producatorii agricoli. Dar, niciodata nu am fost acceptati. Ne straduim cu firmele importatoare mari de produse petroliere sa gasim o solutie pentru agricultura, mai ales ca suntem in perioada recoltarii”, a mai spus Bodisteanu.

Totodata, el a estimat ca, pe parcusul urmatoarelor 15 zile, pretul la produsele petroliere ar putea sa scada cu 5 la suta.

La randul sau, expertul IDIS “Viitorul”, Dan Lavric, sustine ca pretul petrolului va continua sa creasca, astfel ca, pana la sfarsitul anului curent, un litru de benzina va ajunge la 10-11 lei.

In opinia lui Igor Vatamaniuc, expert la “UniAgroProtect”, Guvernul este dator sa gaseasca solutii concrete pentru rezolvarea probelemei carburantilor. Statul trebuie sa subventioneze producatorii agricoli cu o parte din carburanti – 100 litri la hectar intr-un sezon agricol – si sa ramburseze accizele la carburanti – 500 lei la tona. "In caz contrar, vom fi nevoiti sa recurgem la niste actiuni, chiar pichetari, pentru a stimula statul sa intreprinda solutii concrete de ajutorare a sectorului agricol in aceasta situatie”, a declarat Vatamaniuc.

Importatorii de produse petroliere din Republica Moldova au majorat de luni, 11 iulie, pretul la benzina cu 10 la suta si la motorina cu 9%. Astfel, un litru de benzina costa 9,30 lei, iar un litru de motorina – 9 lei.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.