Connect with us

Economie

Majorare cu 10%, de la 1 ianuarie, pentru 120 de mii de bugetari

Publicat

pe

De la 1 ianuarie, salariile de funcție pentru 120 de mii de angajați bugetari au fost majorate cu 10 la sută. Decizia a fost aprobată în toamnă de Guvern și Parlament. Pentru cadre didactice, creșterea salarială a fost aplicată retroactiv, de la 1 septembrie.

Astfel, în funcție de categoria de salarizare, lefurile bugetare vor crește cu 100-200 de lei. Salariul minim este de acum 1100 de lei.

De majorare beneficiază peste 120 mii de angajați din instituțiile de cultură și artă, medico-sanitare și asistență socială, cultură fizică și sport, sfera științei și inovării. De asemenea, au crescut și salariile militarilor, polițiștilor și ale altor angajați din structurile apărării naționale, securității statului și ordinii publice.

Pentru această majorare este nevoie de 337 de milioane de lei.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Termenul contractului de arendă a terenurilor agricole ar putea crește de la trei la cinci ani

Publicat

pe

De către

Termenul contractului de arendă a terenurilor agricole va crește de la trei la cinci ani. Parlamentul a votat, la ultima ședință a sesiunii de toamnă, modificări ale legislației în acest sens, în prima lectură.

Noile modificări prevăd că contractul de arendă a terenurilor şi a altor bunuri agricole încheiat pe un termen mai mare de 5 ani se înregistrează la organ cadastral teritorial.

În prezent, dreptul de folosinţă sau arendă asupra bunului imobil pe un termen mai mare de 3 ani este supus înregistrării obligatorii.

Totodată, în proiect este prevăzut că contractul de arendă a terenurilor şi a altor bunuri agricole încheiat pe un termen de până la 5 ani inclusiv se înregistrează la primăria localităţii în a cărei rază teritorială se află terenurile şi alte bunuri agricole.

În cazul în care un arendaş încheie contracte de arendă cu mai mulţi arendatori, la iniţiativa autorităţii administraţiei publice locale, primirea cererilor de înregistrare a contractelor de arendă în registrul bunurilor imobile se efectuează de către registratorul organului cadastral teritorial pe teritoriul localităţii.

Înregistrarea benevolă la organul cadastral teritorial a contractului de arendă încheiat pe un termen de până la 5 ani îl scuteşte pe arendaş de obligaţia de a-l înregistra la primărie.

Modificările urmează a fi votate în lectură finală.

Citește mai departe

Economie

Veste bună! În 256 de localitați din nordul țării energia electrică se va ieftini cu 13 bani

Publicat

pe

De către

În 256 de localitați din nordul țării, energia electrică se va ieftini cu 13 bani de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei decizii a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Decizia survine după ce ANRE a dispus fuzionarea SA „RED Nord” și „RED Nord-Vest” într-o singură instituție, care va furniza energia electrică în regiunea dată.

Prin urmare, aproximativ 185.000 de consumatori deserviţi anterior de RED Nord-Vest vor beneficia de anul viitor de tarife mai mici.

Astfel, consumatorii finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de joasă tensiune (0,4 kV) vor achita 212 bani pentru un kWh, comparativ cu 225 bani pentru un kWh, cât este în prezent.

Altfel spus populaţia din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu 5,8% mai mic.

Citește mai departe

Economie

Andrian Candu: Vom cere un procuror special pe cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare

Publicat

pe

De către

Frauda bancară va fi recuperată de către o echipă mixtă formată din mai multe instituţii din ţară, dar şi de peste hotarele ţării. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei ediţii speciale la Moldova 1.

Potrivit speakerului, echipa urmează a fi condusă de către un procuror detaşat special pe acest caz.

„Vom face o apelare către procurorul general pentru a fi nominalizat un procuror special pe cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare, care împreună cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, inclusiv Kroll și alte agenții, să începe din recuperarea bunurilor infracționale de peste hotare”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit lui, acest procuror special urmează să colaboreze cu Agenția de recuperare a bunurilor infracționale, cu compania Kroll și chiar cu FBI-ul american.

În context, Andrian Candu a spus că o misiune Kroll va veni la Chișinău la mijlocul lunii ianuarie, iar în cadrul întrevederilor cu membrii acesteia va avea loc o discuție suplimentară, pentru a definitiva strategia de recuperare a bunurilor fraudate aflate peste hotare.

„Noi ne propunem să colectăm în câțiva ani absolut tot și toți cei care au vina lor și au participat fraudă să fie trași la răspundere. Deja sunt dosare foarte multe dosare complexe cu nume și renume în justiția moldovenească. Să fie duse la capăt condamnările, iar statul să recupereze cât mai repede din fraudă”, a declarat Andrian Candu.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Economie1 minut în urmă

Majorare cu 10%, de la 1 ianuarie, pentru 120 de mii de bugetari

De la 1 ianuarie, salariile de funcție pentru 120 de mii de angajați bugetari au fost majorate cu 10 la...

Economie35 de minute în urmă

Termenul contractului de arendă a terenurilor agricole ar putea crește de la trei la cinci ani

Termenul contractului de arendă a terenurilor agricole va crește de la trei la cinci ani. Parlamentul a votat, la ultima...

Social54 de minute în urmă

Două accidente fatale pe traseele din țară. A fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru descarcerare

Salvatorii au fost alertați pe parcursul zilei de ieri pentru a interveni la descarcerarea mai multor persoane care au avut...

Diverse1 oră în urmă

Viceprimarul orașului Bălți Igor Șeremet și-a anunțat demisia// VIDEO

Primarul interimar al municipiului Bălți, Igor Șeremet, a demisionat din funcție, în această dimineață. El a invocat presiuni din partea...

Externe3 ore în urmă

Un bărbat, suspectat că a ucis într-un parc o tânără din Republica Moldova, arestat la Londra

Un bărbat în vârstă de 31 de ani a fost arestat la Londra, fiind suspectat de ucidere Iulianei Tudos, o...

Externe15 ore în urmă

Un brad de Crăciun a luat foc într-o piață. Reacția mulțimii// VIDEO

Un brad de Crăciun cu o înălţime de peste 20 de metri, amplasat în centrul oraşului Iujno-Sahalinsk din Rusia, a...

Social18 ore în urmă

Două mașini s-au ciocnit lângă satul Hijdieni, Glodeni. Șapte persoane au fost rănite, dintre care una a fost descarcerată

Două mașini s-au ciocnit astăzi lângă satul Hijdieni, Glodeni. Impactul a fost unul violent, iar șapte persoane au fost rănite....

Advertisement

Opinii