Lidera PAS Maia Sandu a anunţat astăzi că solicita UE să convingă guvernarea de la Chişinău să renunțe la schimbarea sistemului electoral, după ce vineri vineri Comisia de la Veneția a evaluat critic proiectul de modificare a acestui sistem.

Vom solicita UE să ne ajute să convingem guvernarea să nu schimbe sistemul electoral în modul cum vrea s-o facă, pentru că acest lucru este în detrimentul procesului democratic, iar aceasta înseamnă în detrimentul cetăţenilor RM”, a menţionat Maia Sandu la o conferinţă de presă.

Președinta PAS Maia Sandu a anunțat că săptămâna viitoare va merge la Bruxelles, unde va participa la summit-ul Partidului Popular European, iar acolo va avea întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului European, Consiliului Europei și ai Comisia Europene și va solicita sprijinul acestor instituții pentru apărarea procesului democratic din RM.

Referindu-se la avizul Comisiei de la Veneţia, Maia Sandu a spus:” Un lucru este foarte clar: Comisia de la Veneția are o opinie critică în raport cu acest proiect de lege, iar aceasta înseamnă că proiectul promovat de  Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor nu respectă standardele și principiile minime de schimbare a sistemului electoral”.

Potrivit ei, în cazul în care, totuşi, guvernarea va adopta acest proiect vor exista consecințe negative pentru relația cu partenerii externi, iar „în această situație guvernarea trebuie să-și asume derapajul de la cursul european”.


.