Connect with us

Politică

Maia Sandu: Vom solicita UE să convingă guvernarea să nu schimbe sistemul electoral

Publicat

pe

Lidera PAS Maia Sandu a anunţat astăzi că solicita UE să convingă guvernarea de la Chişinău să renunțe la schimbarea sistemului electoral, după ce vineri vineri Comisia de la Veneția a evaluat critic proiectul de modificare a acestui sistem.

Vom solicita UE să ne ajute să convingem guvernarea să nu schimbe sistemul electoral în modul cum vrea s-o facă, pentru că acest lucru este în detrimentul procesului democratic, iar aceasta înseamnă în detrimentul cetăţenilor RM”, a menţionat Maia Sandu la o conferinţă de presă.

Președinta PAS Maia Sandu a anunțat că săptămâna viitoare va merge la Bruxelles, unde va participa la summit-ul Partidului Popular European, iar acolo va avea întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului European, Consiliului Europei și ai Comisia Europene și va solicita sprijinul acestor instituții pentru apărarea procesului democratic din RM.

Referindu-se la avizul Comisiei de la Veneţia, Maia Sandu a spus:” Un lucru este foarte clar: Comisia de la Veneția are o opinie critică în raport cu acest proiect de lege, iar aceasta înseamnă că proiectul promovat de  Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor nu respectă standardele și principiile minime de schimbare a sistemului electoral”.

Potrivit ei, în cazul în care, totuşi, guvernarea va adopta acest proiect vor exista consecințe negative pentru relația cu partenerii externi, iar „în această situație guvernarea trebuie să-și asume derapajul de la cursul european”.


.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Platforma DA îndeamnă la proteste masive

Publicat

pe

De către

Platforma Demnitate și Adevăr îndeamnă societatea civilă şi cetăţenii să reia protestele în stradă pentru a determina guvernarea să publice raportul Kroll 2 complet, in special capitolele privind beneficiarii reali ai fraudelor bancare din 2014.

Potrivit formațiunii, sinteza Raportului Kroll 2, publicată recent de BNM, înşeală aşteptările cetăţenilor, prin faptul că au fost omise fazele privind beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar.

„Guvernarea vrea să uităm de furtul miliardului”, a declarat astăzi liderul PDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, această  sinteză selectivă nu face decât să întărească doar câteva concluzii importante făcute şi în primul raportul Kroll, inclusiv faptul că jaful secolului ar fi fost protejat şi stimulat la cel mai înalt nivel de stat.

„Având în vedere că cei de la Kroll sunt plătiţi din banii populaţiei, societatea este în drept să ceară de la această guvernare publicarea informaţiilor despre beneficiarii reali şi tragerea la răspundere a tuturor demnitarilor de stat care au coordonat, organizat şi au închis ochii la acest jaf fără precedent”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Secretarul Platformei DA, Chiril Moţpan, a spus că protestele de durată ar demonstra atât guvernării, cât şi partenerilor externi că cetăţenii nu acceptă cea ce se întâmplă.

Citește mai departe

Politică

Rusia trimite în Moldova un nou ambasador! Cine va fi acesta

Publicat

pe

De către

Rusia va trimite, la începutul anului viitor, în Republica Moldova un nou ambasador, transmite kommersant.ru. Potrivit sursei citate, noul ambasador rus în țara noastră va deveni Oleg Vasnețov, care în ultimii opt ani a ocupat funcții de răspundere în aparatul central în cadrul Ministerului de Externe de la Moscova.

Acesta îl va înlocui pe Farit Muhametșin, care va împlini în ianuarie vârsta de 71 de ani.

“Rotația personalului, deși este planificată, se va întâmpla în contextul deteriorării fără precedent a relațiilor dintre cele două țări și a perspectivelor de retragere a Republicii Moldova de la CSI”, scrie publicația rusă.

Oleg Vasnețov acum ocupă funcția de șef al departamentului pentru relațiile cu subiecții federației, parlamentului și asociațiilor publice din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Potrivit biografiei de pe site-ul Ministerului rus de Externe, Oleg Vasnețov a absolvit MGIMO în 1975, iar în 1984 – Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al URSS.

În  Ministerul Afacerilor Externe lucrează din 1975, vorbind franceză, engleză, bulgară.

Din 1988 până în 1993 a fost atașat de cultură la ambasada URSS și apoi al Rusiei în Bulgaria. Din 1996 până în 2000 a lucrat ca consilier la Ambasada Rusiei în Franța.

În perioada 2000-2003 a fost director adjunct al departamentului pentru relații culturale UNESCO, apoi (în 2003-2008) – ambasador în Republica Democrată Congo, după care s-a întors la lucru în aparatul central al Ministerului Afacerilor Externe.

Din 2009, a ocupat funcția de director adjunct al departamentului pentru relații cu subiecții federației, parlament și asociații obștești, iar în martie 2011 a condus acest departament.

În Moldova, Oleg Vasnețov îl va înlocui pe ambasadorul Farit Muhametșin, care conduce ambasada pe 5 aprilie 2012.

Citește mai departe

Politică

Patriarhul Chiril va efectua o vizită pastorală în Moldova în luna septembrie 2018

Publicat

pe

De către

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril a primit invitația președintelui Igor Dodon de a efectua o vizită pastorală în Moldova şi de a participa la Congresul Mondial al Familiilor, care va avea loc la Chişinău, în luna septembrie, 2018.

Anunțul a fost făcut de șeful statului pe pagina sa de Facebook, după o întrevedere cu înaltul ierarh.

“În cadrul aflării în Moldova am convenit ca Patriarhul Chiril să viziteze și alte regiuni ale țării, inclusiv Găgăuzia și regiunea transnistreană”, a adăugat președintele Dodon.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii care a avut loc la reşedinţa patriarhală de la Mănăstirea Sfântul Daniil (Danilov) din Moscova, s-a discutat despre necesitatea protejării şi consolidării valorilor familiei tradiţionale în ţările lumii ortodoxe.

“Este un imperativ de importanţă majoră în condiţiile în care valorile creştine sunt supuse deprecierii. Am specificat că, în prezent, Moldova este un avanpost al lumii ortodoxe, o avangardă a luptei pentru valorile creştine. Biserica Ortodoxă este instituția cu cea mai mare autoritate în societatea moldovenească”, a relatat șeful statului.

Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru de două zile la Moscova unde va participa la intâlnirea neformala a liderilor statelor CSI. Șeful statului participă la acest eveniment la invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Diverse10 ore în urmă

Procuratura verifică denunțul liberalilor împotriva primarului interimar Silvia Radu

Procuratura municipiului a pornit un proces penal în urma denunțului făcut de PL în cazul primarului general interimar, Silvia Radu....

Diverse10 ore în urmă

Străzile din Bălți, sufocate de gunoi. Fondatorul companiei de salubritate anunță că a fost forțat să plece

Orașul Bălți este, din nou, sufocat de gunoi. Compania Salubrity Solutions, care era responsabilă de evacuarea deșeurilor, s-a retras de...

Social11 ore în urmă

Poliția de Frontieră: Cetățenii români sunt cei care au primit cel mai des refuz de a intra în Republica Moldova

Cetățenii români sunt cei care au primit cel mai des refuz de a intra în țară din partea autorităților moldovenești,...

Social13 ore în urmă

INTERPOL a refuzat solicitarea Rusiei de a-l anunța în căutare pe Vlad Plahotniuc

Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, cu sediul la Lyon, a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l...

Social14 ore în urmă

Primăria Chișinău va anunţa concurs pentru ocuparea a opt funcţii vacante de şefi de direcţie

Primarul general interimar al Chişinăului, Silvia Radu, a declarat astăzi că în perioada imediat următoare administraţia publică locală va anunţa...

Social14 ore în urmă

Igor Dodon a acordat „Ordinul Republicii” Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Președintele Igor Dodon a acordat cea mai înaltă distincţie de stat „Ordinul Republicii” Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” cu prilejul împlinirii a 200...

Opinii15 ore în urmă

Acordul de Liber Schimb a scăpat de la colaps economia enclavei transnistrene

Companiile din regiunea stângă a Nistrului exportă 40% din mărfuri și produse în statele din UE, iar pretinsele autorități de...

Advertisement

Opinii