Maia Sandu: Sînt dispusă să consider participarea în alegerile prezidențiale/ INTERVIU

 Ex-ministrul Educației, Maia Sandu, despre rezultatele Barometrului de Opinie, intenția de a reveni în viața politică, reformele sau lipsa lor de la Ministerul pe care l-a condus, dar și alte subiecte într-un interviu oferit pentru Moldova.ORG.

Ultimul Barometru de Opinie arată că moldovenii doresc prezența dumneavoastră în viața politică. Vă gândiți la o revenire?

Barometrul indică un deficit mare de politicieni credibili, în special pentru alegătorii care vor să trăiască într-o societate democratică. Sînt onorată să descopăr că un număr relativ mare de oameni are încredere în mine și vreau să reiterez că într-o formă sau alta o să încerc să contribui la procesul de transformare pentru ca împreună să reușim să contruim o țară prosperă și democratică.

Ați avut discuții cu PLDM despre funcția de prim-ministru?

Am fost abordată de unele persoane din PLDM la acest subiect. Răspunsul meu a fost că eu nu cred că partidele cu care se încearcă să se formeze o coaliție de guvernare și care au eșuat până acum să facă schimbări simțitoare au intenții veritabile de a destrăma sistemul nociv pe care l-au construit și de a începe să realizeze ceea ce promit electoratului de ani buni.

Ați declarat anterior că dacă va fi modificată Constituția, veți candida la funcția de președinte. Mai este valabilă declarația?

Da, în continuare sînt dispusă să consider participarea în alegerile prezidențiale, dacă se va ajunge la alegerea prin vot direct a președintelui.

Cât de real e ca Republica Moldova să aibă un guvern tehnocrat. Ar funcționa?

Există argumente pro și contra unui guvern tehnocrat. Pe de o parte, într-un guvern tehnocrat pot fi adunați profesioniști care altfel nu prea au șanse să fie desemnați de partidele parlamentare.

Pe de altă parte, un asemenea guvern nu va putea obține sprijin politic pentru reforme în Parlament. Dar dacă stăm să analizăm câte reforme au fost promovate în ultimii ani, ne convingem că suportul politic din partea actualei clase politice pentru acestea lipsește oricum.

În această situație, acum un guvern tehnocrat ar fi mai puțin nociv pentru țară decât unul politic. Acesta, chiar dacă nu va putea urni carul din loc în domenii importante ca reforma justiției și combaterea corupției, ar putea totuși să facă ordine în mai multe sectoare care se află în subordinea executivului și să asigure mai multă transparență in procesul de guvernare, astfel încît să nu mai fie posibile acte de corupție de tipul celora la care am asistat în trecut, organizate cu concursul instituțiilor statului. Este foarte clar însă că partidele parlamentare nu-și doresc așa ceva și nu vor susține un guvern tehnocrat.

Tot mai mult se vorbește despre expresia “stat capturat”. Dvs ce credeți, este Republica Moldova un stat capturat?

În situația în care avem exemple clare când anumite instituții ale statului acționează în interesul unei persoane sau al unui grup restrâns de persoane, în detrimentul cetățenilor, uneori punând în pericol însăși existența statului, putem afirma că Republica Moldova este un stat capturat.

Fac față autoritățile noastre dosarului “miliardului”. De cine depinde soluționarea fericită a acestui caz?

Instituțiile responsabile de investigarea și sancționarea persoanelor implicate în furtul miliardului încearcă să prezinte un anumit progres pe acest dosar. Am fost martorii câtorva arestări pe acest caz.

Problema este că suma pentru care procurorii insistă că au dovezi despre beneficiari este mică comparativ cu suma totală a banilor dispăruți din cele trei bănci. Eu nu cred că în situația actuală instituțiile statului vor clarifica lucrurile pînă la capăt.

Mi se pare cu totul bizară situația cînd Procuratura Generală lasă la libertate o persoană care spune deschis că a scos, în mod illicit, sute de milioane de dolari dintr-o bancă comercială pentru a mitui un politician. Ce să înțeleagă alți oameni de afaceri? Că ei pot proceda la fel? Că pot jefui statul pentru a mitui politicieni fără să riște nimic? Cum să crezi într-o investigare corectă a cazului de către o instituție care a spus că a știut că furtul se întîmplă, dar nu a intervenit atunci cînd încă se mai putea salva ceva? Pentru soluționarea cazului, procesul trebuie condus de alți oameni decăt cei care se află astăzi în aceste instituții. Oameni integri din afara sistemului, buni profesioniști, care vor, pe buna dreptate, să facă lumină.

Care sunt pașii de reabilitare pe care ar trebui să-i urmeze statul nostru pentru a recâștiga încrederea UE, dar și altor parteneri internaționali?

Partenerii de dezvoltare ai Moldovei își doresc la Chișinău o guvernare care se bucură de încredere din partea cetățenilor. Astfel trebuie pusă problema acum. Partea bună este că lucrurile pe care le așteaptă pertenerii externi pentru a ne sprijini în continuare coincid, în mare parte, cu așteptările cetățenilor: măsuri credibile de investigare a furtului în cele trei bănci și de securizare a întregului sistem financiar, reforma justiției, realizarea reformelor structurale în alte domenii, în conformitate cu Acordul de Asociere, revizuirea modului in care sînt cheltuiți banii publici, adică impozitele oamenilor.

Anterior ați anunțat că veți lansa o organizație neguvernamentală pentru a vă implica în viața publică. La ce etapă sunteți cu acest proiect?

Lucrez împreună cu cîțiva colegi la acest proiect și sper că în luna ianuarie a anului viitor vom putea lansa primele activități.

Urmăriți activitatea Ministerului Educației? În ce măsură sunt continuate reformele pe care le-ați început?

Nu pot să nu urmăresc activitatea Ministerului Educației și mi-aș dori să pot să susțin această instituție în continuare pentru că educația, după mine, trebuie să fie prioritatea numărul unu a societății noastre. Din păcate, singurul lucru pe care l-a făcut noua conducere a ministerului a fost să elimine din instituție cei mai buni profesioniști, care pot și vor să schimbe lucrurile spre bine. Mai mult, ei au reușit în timp record să repună în funcții cheie oameni care, de-a lungul timpului, au comis abuzuri. Aceasta înseamnă că revenirea la situația pre-reforme în sistemul educațional se va întîmpla mai repede decît ne așteptăm, dacă nu va fi schimbată conducerea actuală a ministerului în viitorul apropiat.

Cum a fost 2015 pentru dumneavoastră și ce așteptați de la anul care vine?

Pentru mine acest an a fost ca pentru majoritatea oamenilor din Moldova care și-au văzut speranța într-o viață mai bună dată de pământ. Și asteptările, prin urmare, sînt ca ale tuturor: să ieșim din această mocirlă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.