Maia Sandu, gata să candideze la funcția de președinte! Află în ce condiţii

Maia Sandu, fostul ministru al Educației, ssusţine că ar putea să candideze la funcția de șef al statului, în cazul în care alegerea ar fi făcută direct de către popor. În acelaşi timp, ex-ministrul Educaţiei a precizat că nu este gata să se lanseze într-un proces de constituire a propriului partid politic, principala problemă fiind lipsa banilor.

„Ceea ce aș putea eu să fac, și este mai fezabil, dacă președintele țării s-ar vota în mod direct, m-aș gândi în modul cel mai serios să candidez” a declarat ieri seara la TV7 Maia Sandu.

Ea a explicat că în cazul în care ar candida la funcţia de şef al statului, totul „ar depinde de propria-i persoană”. „O campanie pentru preşedinţie presupune bani, dar poţi s-o faci şi cu 20 mii de lei, dacă nu ai mai mult. Sau poţi s-o faci şi cu 2 milioane de lei, depinde de ceea ce îţi poţi să-ţi permiţi. Şi dacă ai şanse poţi să treci şi cu 20 mii de lei”, a menţionat Maia Sandu.

Potrivit ei,  preşedintele „ar putea deveni o voce de avertizare a politicienilor, atunci când lucrurile nu merg bine în ţară”. „Avem nevoie de un preşedinte mai vocal în condiţiile în care ne aflăm noi. Mie îmi place mult actualul preşedinte al României şi este foarte potrivit pentru situaţia actuală din ţara vecină, dar noi ne aflăm într-o situaţie în care cred că avem nevoie de un preşedinte mai certăreţ, dacă pot să spun aşa”, a menţionat Maia Sandu.

În acelaşi timp, fiind întrebată de perspectivele constituirii propriului partid, Maia Sand a recunoscut că s-a gândit la această idee, dar că a ajuns la concluzia că în Republica Moldova nu poți face un partid politic dacă nu ai foarte mulți bani.

„Pentru moment am ajuns la concluzia ca în această țară nu poți să faci un partid politic,dacă nu ești foarte bogat. Oameni ca mine și cei cu care am discutat nu sunt oameni cu avere. Aceasta este cea mai mare piedică”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit ei, chiar în cazul în care s-ar găsi şi finanţatori ai eventualului său partid, este necesar ca sursele de finanțare să fie foarte sigure și legale.

„Trebuie să fim siguri că acești bani sunt curați. Până astăzi nu am identificat o modalitate legală de a finanța un partid politic”, a adăugat Maia Sandu.

Moldova.ORG reaminteşte că Maia Sandu a exercitat funcția de ministru al educației al Republicii Moldova între 24 iulie 2012[ și 30 iulie 2015.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.