Connect with us

Politică

Maia Sandu a contestat în instanţă refuzul procurorilor de a intenta urmărirea penală pe numele lui Vlad Plahotniuc

Publicat

pe

Președintele PAS Maia Sand a contestat ordonanța procurorului de a refuza intentarea urmăririi penale pe numele lui Vladimir Plahotniuc, pentru uzurparea puterii de stat.

„În plângerea formulată, s-a evidențiat caracterul părtinitor și neobiectiv al activității procurorului în examinarea denunțului penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Or, procurorul a audiat doar persoanele apropiate și colegii de partid ai celui în raport cu care s-a formulat denunțul și nu a audiat pe nimeni care ar fi putut să dea declarații împotriva acestuia. În plus, procurorul nu l-a audiat pe însuși Vladimir Plahotniuc, ceea ce, la fel, ridică probleme de credibilitate față de modul în care a fost examinat denunțul penal”, se menționează într-un comunicat PAS.

Formaţiunea a declarat că chiar dacă atât organele procuraturii, cât și justiția “îi sunt subordonate lui Vladimir Plahotniuc”, consideră necesară exercitarea în continuare a presiunii pe instituțiile de stat care, conform legii, trebuie să fie independente și să acționeze în interes public.

Amintim că pe 21 septembrie Maia Sandu a depus un denunț la Procuratura Generală împotriva liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe care l-a acuzat de uzurpare a puterii în stat.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a declarat că refuză pornirea urmăririi penale în baza denunțului depus.din „lipsa faptului infracțiunii”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Republica Moldova a obținut statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice

Publicat

pe

De către

“Republica Moldova este prima țară care a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică”, a anunțat astăzi președintele Igor Dodon. Decizia a fost luată astăzi, 14 mai, în cadrul întrunirii în format restrâns a reprezentanților a Consiliului Suprem Economic Eurasiatic.

Potrivit lui Dodon, statutul a fost acordat la propunerea președintelui rus, Vladimir Putin și a fost susținută unanim de liderii țărilor membre ale UEE.

“După anunțarea acestei decizii, am ținut un discurs la ședința Consiliului eurasiatic economic suprem și le-am mulțumit șefilor statelor-partenere pentru încredere. Totodată, am subliniat că cooperarea și mai strânsă a Moldovei cu Uniunea Economică Eurasiatică este solicitarea majorității cetățenilor noștri și drept interes național obiectiv”, a declarat Igor Dodon.

Oficialul a declarat că obținerea statutului de observator va permite Chișinăului să colaboreze cu mai mult succes cu țările UEE în domeniul comerțului, agriculturii, industriei, IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice.

“În final, mi-am exprimat siguranța că în realitatea de azi doar dialogul și cooperarea economică reciproc avantajoasă, politica externă echilibrată poate asigura dezvoltarea stabilă și menținerea statalității a Republicii Moldova”, a adăugat el.

Precizăm că preşedintele Igor Dodon a anunţat la 22 martie 2017 că a decis iniţierea procedurii de acordare Republicii Moldova a statutului de stat-observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. Atunci șeful statului a precizat că deja a semnat o scrisoare în acest sens către președintele Consiliului Economic Suprem Eurasiatic.

Ulterior, șeful Legislativului Andrian Candu a declarat că acordarea Republicii Moldova a statutului de stat-observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice are un caracter mai mult simbolic, precizând pentru presă că orice acord internațional, ca să producă efecte juridice, trebuie să treacă prin procedura de ratificare în Parlament.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu îndeamnă alegătorii să-l voteze pe Andrei Năstase: Să votăm un candidat care are șanse reale să-i învingă pe oligarhi

Publicat

pe

De către

Președinta PAS Maia Sandu a îndemnat astăzi alegătorii să-l voteze pe Andrei Năstase, candidatul PPDA-PAS la funcția de primar de Chișinău, declarând că în caz contrar există riscul ca șefia Chișinăului să ajungă în mâinile a doi bandiți, Plahotniuc și Dodon prin oamenii lor Silvia Radu și Ion Ceban”.

”Suntem în mare pericol, există riscul ca șefia Chișinăului să ajungă în mâinile a doi bandiți, Plahotniuc și Dodon prin oamenii lor Silvia Radu și Ion Ceban. Dacă acest scenariu sumbru se va realiza dezastrul din Chișinău va fi de neoprit”, a declarat Maia Sandu într-o transmisiune Live pe Facebook.

Potrivit ei, chiar dacă mulți dintre locuitorii capitalei au un candidat preferat, pe care l-ar vrea în fruntea Chișinăului, există un mare risc ca votul acestora să se piardă, iar în turul II să ajungă doi candidați nedoriți. În această situație, singurul mod prin care se poate să se evite acest lucru, ar fi susținerea unui candidat care are șanse reale să îi învingă pe oligarhi și poate să le strice planurile acestora, pe Andrei Năstase.

Știm că mulți dintre dumneavoastră aveți un candidat preferat, un om pe care a-ți vrea să-l vedeți în fruntea Chișinăului sau încă unii nu au decis pentru cine vor să voteze, înțelegem acest lucru, dar în situația creată există un mare risc ca votul dumneavoastră să se piardă, iar în turul II să ajungă doi candidați pe care nu ni-l dorim și care nu ne reprezintă, indiferent de opțiunile și viziunile fiecăruia trebuie să facem tot posibilul ca acest scenariu să nu se întâmple.

Iar singurul mod prin care putem să facem acest lucru este să votăm pentru un candidat care are șanse reale să îi învingă pe oligarhi și poate să le strice planurile acestora, pe Andrei Năstase”, a declarat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe

Politică

Zdg: Ion Ceban a primit în dar un apartament de aproape un milion de lei

Publicat

pe

De către

Ziarul de Gardă scrie că Ceban a fost unul din sponsorii importanți ai lui Igor Dodon, în campania pentru alegerile prezidențiale, însă proveniența banilor donați este incertă.

”În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, familia Ceban a fost al doilea cel mai prolific donator pentru Igor Dodon. Ion Ceban a contribuit cu 50 mii de lei la campania electorală a şefului său de partid. Mama lui Ion Ceban, Eugenia Ceban, care este şi ea consilier municipal în capitală, a contribuit cu 58 de mii de lei la campania lui Igor Dodon. În aceste condiţii, cu 108 mii de lei donaţi, familia Ceban a fost al doilea cel mai important sponsor al candidatului Dodon”, notează Ziarul de Gardă.

Sursa citată se referă și la apartamentul de aproape un milion de lei, pe care Ion Ceban declară că l-ar fi primit în dar.

”Ion Ceban, care până anul trecut nu a declarat în actele de avere vreun imobil, s-a ales în 2016 cu un apartament de 230 m.p. (!). Ceban a primit apartamentul printr-un act de donație la 16 noiembrie 2016, la trei zile după cel de-al doilea scrutin electoral prezidențial, în care învingător a ieșit Igor Dodon. Imobilul primit în dar de Ceban are o valoare cadastrală de 991 775 de lei”, scrie ziarul citat.

În articolul publicat de ZdG se face trimitere și la alte proprietăți ale lui Ion Ceban. ”Familia Ceban deține două terenuri, unul intravilan și altul extravilan, obținute în 2006 și, respectiv, 2012, pentru care a plătit 160 407 lei. Prin procură, Ion Ceban conduce din 2012 o Toyota Prius, fabricată în 2005”, conchide Ziarul de Gardă.

Citește mai departe