Connect with us

Politică

Mai multi membri ai PSD si PPCD au trecut in tabara PL

Mai multi membri ai Partidului Social Democrat din Moldova si ai Partidului Popular Crestin-Democrat, au parasit formatiunile si au anuntat ca se inscriu in randurile Partidului Liberal

Publicat

pe

Mai multi membri ai Partidului Social Democrat din Moldova si ai Partidului Popular Crestin-Democrat, au parasit formatiunile si au anuntat ca se inscriu in randurile Partidului Liberal.

Intr-un comunicat al PL, se mentioneaza ca decizia fostilor membri PSD si PPCD a fost determinata de politica promovata de liderii celor doua formatiuni.

Toti membrii PSD din Floreni, r-nul Anenii Noi, au decis sa paraseasca aceasta formatiune politica si sa adere la PL. 12 semnatari ai unei declaratii in acest sens, depusa la sediul PL, anunta ca alierea PSD cu Partidul Comunistilor in Consiliul Municipal Chisinau si distrugerea coalitiei democratice de catre secretarul general al PSD, Eduard Musuc, reprezinta un act de tradare a principiilor si aspiratiilor democratice, pentru care toti membrii PSD au muncit ani in sir.

De asemenea, primarul satului Burlanesti, r-nul Edinet, Alexei Gheras a anuntat ca isi retrage calitatea de membru al PSD. Si membrii PSD din Drochia au parasit partidul si au aderat in bloc la PL.

In acelasi timp, mai multi membri ai filialei PPCD din Ungheni, fiind in dezacord cu politica practicata de liderul formatiunii, Iurie Rosca, au trecut la filiala PL din acest raion, iar Vasile Bogatu, fostul presedinte al PPCD din Drochia s-a inscris si el in randurile PL.

Amintim ca la inceputul lunii iunie curent, fractiunile Partidului Liberal (PL), a Partidului Alianta “Moldova Noastra” (AMN) si a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au facut o delcratie prin care acuza tradarea coalitiei democratice din Consiliul Municipal Chisinau (CMC) de catre Partidul Social Democrat (PSD).

Cele trei formatiuni politice au declarat ca PSD a trecut fatis in tabara Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si a Partidului Umanist din Moldova (PUM).//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Important! ONU a aprobat rezoluția care prevede retragerea armatei ruse din Moldova

Publicat

pe

De către

Adunarea Generală a ONU aprobat astăzi rezoluţia depusă de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În favoarea acestuia au votat 64 de state, 14 au fost împotrivă, iar 83 s-au abținut.
În textul proiectului de rezoluţie sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Documentul precizează că, potrivit Constituţiei, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare reafirmă necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.

Alături de Republica Moldova, proiectul de rezoluţie depus de țara noastră a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada.

Citește mai departe

Politică

Decizia motivată a Curții de Apel prin care s-a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor

Publicat

pe

De către

Curtea de Apel a prezentat decizia motivată de menținere a hotărârii Judecătoriei Chișinău cu privire la invalidarea alegerilor din 3 iunie.

Astfel, în decizia Curții de Apel se arată că în cauza deferită justiției s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Curtea a reținut că, în cursul judecății cauzei, Andrei Năstase a confirmat că este sigur că la îndemnul său au ieșit o mulțime de alegători la vot și pentru aceasta le este recunoscător.

Concomitent, în opinia CA, și îndemnul concurentului Ion Ceban din 3 iunie este de natură să influențeze rezultatele alegerilor, or acesta a folosit aceleași slogane pe care le-a folosit și în campania electorală.

 În acest context, fondul just a stabilit că însăși în definiția noțiunii de agitație electorală, legiuitorul a stabilit expres că  acțiunea respectivă are un singur scop și anume scopul de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat. Prin urmare, instanța de fond corect a conchis că asemenea încălcare  este de natură să afecteze și să influențeze rezultatele alegerilor, se arată în decizie.

Primarul ales Andrei Năstase a declarat că va contesta această hotărâre la CSJ. Totodată, Andrei Năstase a solicitat un proces public, transparent, cu participarea presei și nu o declarare nocturnă, pe ascuns a inadmisibilității recursului său.

„Pentru că recursul nostru e foarte întemeiat, iar hotărârile luate de Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel sunt ilegale, arbitrare și politic comandate”, a mai spus Andrei Năstase.

Curtea de Apel a menținut ieri decizia Judecătoriei Chișinău de invalidare a alegerilor din capitală. Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii,

Curtea de Apel – hotărâre

Citește mai departe

Politică

Adunarea Generală ONU va examina astăzi rezoluția Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Astăzi Adunarea Generală ONU va examina proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova ”Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Documentul va fi prezentat comunității internaționale de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Reuniunea ONU, în care va fi supusă dezbaterilor rezoluția Republicii Moldova, va începe aproximativ la 17.00 -17.30, ora Moldovei, și poate fi urmărită http://webtv.un.org.

Prezentarea Rezoluției cu privire la ”Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” reprezintă o premieră diplomatică în istoria Republicii Moldova.

Este important de menţionat faptul că autorităţile moldoveneşti instită asupra retragerii necondiţionate şi complete a grupului operativ al trupelor ruse în virtutea aflării ilegale a acestora pe terotoriul R. Moldova, dar nu şi a contigentului rotativ care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control dislocat în raioanele de est ale R. Moldova în baza prevederilor acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992”.

Este vorba de cei 1500-1700 de military ruși, dar și peste 21 mii de tone de armament rusesc de la Kobasna.

Citește mai departe