Connect with us

Politică

Mai multi membri ai PSD si PPCD au trecut in tabara PL

Mai multi membri ai Partidului Social Democrat din Moldova si ai Partidului Popular Crestin-Democrat, au parasit formatiunile si au anuntat ca se inscriu in randurile Partidului Liberal

Publicat

pe

Mai multi membri ai Partidului Social Democrat din Moldova si ai Partidului Popular Crestin-Democrat, au parasit formatiunile si au anuntat ca se inscriu in randurile Partidului Liberal.

Intr-un comunicat al PL, se mentioneaza ca decizia fostilor membri PSD si PPCD a fost determinata de politica promovata de liderii celor doua formatiuni.

Toti membrii PSD din Floreni, r-nul Anenii Noi, au decis sa paraseasca aceasta formatiune politica si sa adere la PL. 12 semnatari ai unei declaratii in acest sens, depusa la sediul PL, anunta ca alierea PSD cu Partidul Comunistilor in Consiliul Municipal Chisinau si distrugerea coalitiei democratice de catre secretarul general al PSD, Eduard Musuc, reprezinta un act de tradare a principiilor si aspiratiilor democratice, pentru care toti membrii PSD au muncit ani in sir.

De asemenea, primarul satului Burlanesti, r-nul Edinet, Alexei Gheras a anuntat ca isi retrage calitatea de membru al PSD. Si membrii PSD din Drochia au parasit partidul si au aderat in bloc la PL.

In acelasi timp, mai multi membri ai filialei PPCD din Ungheni, fiind in dezacord cu politica practicata de liderul formatiunii, Iurie Rosca, au trecut la filiala PL din acest raion, iar Vasile Bogatu, fostul presedinte al PPCD din Drochia s-a inscris si el in randurile PL.

Amintim ca la inceputul lunii iunie curent, fractiunile Partidului Liberal (PL), a Partidului Alianta “Moldova Noastra” (AMN) si a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au facut o delcratie prin care acuza tradarea coalitiei democratice din Consiliul Municipal Chisinau (CMC) de catre Partidul Social Democrat (PSD).

Cele trei formatiuni politice au declarat ca PSD a trecut fatis in tabara Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si a Partidului Umanist din Moldova (PUM).//REPORTER.MD

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Marșul automobilistic al unioniștilor a fost amânat. Care este motivul

Publicat

pe

De către

Marșul automobilistic unionist, programat să aibă loc mâine, 23 septembrie, a fost amânat.

Potrivit președintelui Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, a spus că evenimentul a fost amânat în favoarea altei acțiuni organizate de Partidul Liberal. Leașcenco a declarat că, la o zi după ce a fost anunțată acțiunea celor de la BUN, PL a anunțat că organizează un marș automobilistic și o strângere de semnături pentru unire, tot pe 23 septembrie. „Strângerea semnăturilor este chiar o intenție lăudabilă, însă cu marșul automobilistic am fi fost în situația în care avem două activități, organizate în aceeași zi, la ore apropiate. În acest an al centenarului, se putea găsi o altă zi”, a spus Ion Leaşcenco pentru IPN.

Acțiunea a fost amânată pentru duminică, 21 octombrie.

Citește mai departe

Cetățenie română

Ai cetățenie română? Iată ce trebuie să știi despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția românească

Publicat

pe

De către

Referendumul pentru revizuirea Constituției românești va avea loc, cel mai probabil, în zilele 7 și 8 octombrie, iar suma care va fi alocată pentru organizare va fi de 163,712 milioane de lei. Inițiat de o coaliție numită „pentru familie”, referendumul de revizuire a Constituției statului român își propune să înlocuiască cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Acum art. 48, alineatul 1 spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Pentru ca rezultatele referendumului să fie validate, rata de participare trebuie să fie de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, adică 5,67 milioane de oameni, și cel puțin un sfert dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (4,72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).

Vedeți și reportajul de la Congresul Mondial al Familiilor ce a avut loc la Chișinău

Astfel, dacă majoritatea participanților la referendum va vota pozitiv, noul articol din Constituție va stipula că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.  Este important de accentuat că această modificare nu va produce efecte juridice, întrucât, chiar și cu textul actual, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă, existând deja un articol clar în Codul Civil, care spune că „prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

Sunt doar șase țări europene unde nu sunt recunoscute legal relațiile între persoane de același sex – Bulgaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Citește mai departe

Politică

Europarlamentarul Petras Auštrevičius: Vom putea discuta despre deblocarea asistenței doar după alegeri

Publicat

pe

De către

Europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius susține că Uniunea Europeană va debloca asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova doar după alegerile din 2019 și după instalarea noii puteri. „Nu putem transfera acum banii, pentru că criteriile politice nu sunt îndeplinite”, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Petras Auštrevičius.

Oficialul a menționat că Bruxelles-ul vrea să rămână partenerul Chișinăului, dar vrea ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar UE.

„Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova. De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Cu toate acestea, doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie”, a spus Auštrevičius.

Europarlamentarul  și-a exprimat speranța că autoritățile și responsabilii guvernamentali și parlamentari să își reamintească angajamentele luate la semnarea Acordului de Asociere.

„Suntem îngrijorați, și sperăm ca coaliția guvernamentală să nu pună în pericol acest acord, pentru că nu este vorba despre economie, ci despre starea democrației și a statului de drept din R. Moldova. Și așteptăm ca acele decizii care nu sunt în acord cu standardele europene și recomandările Comisiei Veneția să fie schimbate. Este la latitudinea coaliției de guvernare”, a mai spus oficialul.

Petras Auštrevičius a adăugat că UE aduce în Moldova valori democratice, economie de piață, stat de drept, drepturi democratice, susține societatea civilă și opoziţia politică și va continua să meargă pe acest drum. „Vrem să rămânem parteneri cu R Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com