Connect with us

Politică

Mai multi membri ai PSD si PPCD au trecut in tabara PL

Mai multi membri ai Partidului Social Democrat din Moldova si ai Partidului Popular Crestin-Democrat, au parasit formatiunile si au anuntat ca se inscriu in randurile Partidului Liberal

Publicat

pe

Mai multi membri ai Partidului Social Democrat din Moldova si ai Partidului Popular Crestin-Democrat, au parasit formatiunile si au anuntat ca se inscriu in randurile Partidului Liberal.

Intr-un comunicat al PL, se mentioneaza ca decizia fostilor membri PSD si PPCD a fost determinata de politica promovata de liderii celor doua formatiuni.

Toti membrii PSD din Floreni, r-nul Anenii Noi, au decis sa paraseasca aceasta formatiune politica si sa adere la PL. 12 semnatari ai unei declaratii in acest sens, depusa la sediul PL, anunta ca alierea PSD cu Partidul Comunistilor in Consiliul Municipal Chisinau si distrugerea coalitiei democratice de catre secretarul general al PSD, Eduard Musuc, reprezinta un act de tradare a principiilor si aspiratiilor democratice, pentru care toti membrii PSD au muncit ani in sir.

De asemenea, primarul satului Burlanesti, r-nul Edinet, Alexei Gheras a anuntat ca isi retrage calitatea de membru al PSD. Si membrii PSD din Drochia au parasit partidul si au aderat in bloc la PL.

In acelasi timp, mai multi membri ai filialei PPCD din Ungheni, fiind in dezacord cu politica practicata de liderul formatiunii, Iurie Rosca, au trecut la filiala PL din acest raion, iar Vasile Bogatu, fostul presedinte al PPCD din Drochia s-a inscris si el in randurile PL.

Amintim ca la inceputul lunii iunie curent, fractiunile Partidului Liberal (PL), a Partidului Alianta “Moldova Noastra” (AMN) si a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au facut o delcratie prin care acuza tradarea coalitiei democratice din Consiliul Municipal Chisinau (CMC) de catre Partidul Social Democrat (PSD).

Cele trei formatiuni politice au declarat ca PSD a trecut fatis in tabara Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si a Partidului Umanist din Moldova (PUM).//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

În 2017, Parlamentul a examinat patru moțiuni simple asupra politicilor realizate de ministere

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2017, deputații au examinat 4 moțiuni simple asupra politicilor realizate de ministere, toate fiind respinse de Parlament. Toate moțiunile au fost înaintate de fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Datele se conțin în bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul trecut.

Astfel, Legislativul a examinat moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății realizate de ministrul Ruxanda Glavan, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul transporturilor realizate de ministrul Iurie Chirinciuc, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul învățământului realizate de Ministerul Educației, precum și moțiunea simplă asupra politicii externe realizate și promovate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La solicitarea deputaților, au fost organizate patru audieri parlamentare în cadrul ședințelor plenare ale Legislativului.

Subiectele discutate au vizat măsurile întreprinse pentru protecția ecosistemului râului Nistru, modul de organizare a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de exploatare a petrolului și gazului natural, desfășurarea examenului de bacalaureat din anul 2017 și executarea Hotărârii Parlamentului privind alimentația copiilor în grădinițe și școli.

Tot în anul 2017, potrivit legislației în vigoare, Parlamentului i-au fost prezentate 27 de rapoarte de activitate de către instituțiile de specialitate ale administrației publice și cele aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Centrul Național Anticorupție, Avocatul Poporului, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, Banca Națională, Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul Concurenței, Consiliul Superior al Magistraturii etc. Din totalul celor 27 de rapoarte, 7 au fost examinate în plenul Parlamentului.

Bilanțul statistic al procesului legislativ mai arată că, pe parcursul anului 2017, în Parlament au activat 2 comisii speciale.

Citește mai departe

Politică

Fact Check: Se implică sau nu biserica în politică?

Publicat

pe

De către

Mitropolitul Vladimir a declarat, într-un interviu pentru PRIME, spune că preoții nu trebuie să facă politică, deși chiar el a făcut acest lucru de mai multe ori.
„Adeseori, noi suntem și criticați. Criticați, mai ales, de cei care stau la cârma statului că se implică biserica. Adeseori, noi vorbim cum ar trebui să arate acest om, care să fie calitățile lui și nu vorbim de fiecare persoană în parte. (…) Dar clar că cel mai bine ar fi să nu ne implicăm”, spune clericul.

Mitropolitul Vladimir l-a susținut pe Igor Dodon în campania electorală (2016). În campania electorală pentru postul de primar al Chișinăului l-a susținut pe Serafim Urechean (2015).
Mitropolitul Vladimir a fost sau este apropiat și de alți lideri politici, precum Vladimir Voronin, Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.
Amintim că, potrivit Constituției Republicii Moldova, Art. 31 p. 4, „cultele religioase sunt autonome, separate de stat”.

Citește mai departe

Politică

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Ambasadorul UE la Chișinău

Publicat

pe

De către

Noul vicepremier pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a avut astăzi o întrevedere cu şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

 Oficialii au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova, implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi prioritățile de activitate ale Guvernului pentru anul 2018 în vederea promovării vectorului european.

Totodată, vicepremierul a reiterat importanţa unei comunicări mai intense cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău.

Ambasadorul UE la Chișinău a menționat că Uniunea Europeană este deschisă pentru a acorda în continuare ţării noastre tot suportul în implementarea Acordului de Asociere și a reformelor în beneficiul cetățenilor.

Totodată, oficialul european i-a urat mult succes lui Iurie Leancă, cu ocazia învestirii sale în funcția de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social28 de minute în urmă

Experţi ai Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii la Ministerul Apărării

Secretarul general de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, a avut astăzi o întrevedere cu un grup de experţi responsabili...

Justiție34 de minute în urmă

Un libanez, trimis în judecată pentru depoziții false în cadrul confruntării cu fostul consul onorific al Siriei la Chişinău

Un libanez va compărea pe banca acuzaţilor pentru prezentarea, cu bună ştiinţă, a declaraţiilor mincinoase în cauza penală de învinuire...

Cultură3 ore în urmă

28 de dosare, depuse la selecţia naţională Eurovision 2018

28 de dosare au fost înscrise în concursul pentru etapa naţională Eurovision 2018, iar printre cei care au reuşit să...

Justiție3 ore în urmă

Trei elevi din Telenești au fost loviți peste cap de profesoare, pentru că nu și-au făcut temele. Ce au făcut părinții când au aflat

O fostă profesoară de limba rusă din cadrul Gimnaziului din satul Mihalaşa, raionul Teleneşti, tot ea şi directoare a respectivei...

Social5 ore în urmă

Două companii de pe piaţa gazelor lichefiate, cumpărate de persoane afiliate conducerii Partidului Socialiştilor// RISE

Două mari companii de pe piaţa gazelor lichefiate din Republica Moldova au fost cumpărate, acum trei luni, de persoane afiliate...

Social5 ore în urmă

O femeie a decedat într-un incendiu, iar alta s-a intoxicat cu monoxid de carbon din cauza unei sobe defecte

O femeie în vârstă de 83 de ani a decedat în această noapte într-un incendiu care a avut loc în...

Opinii5 ore în urmă

Piața vinului: Cinci țări care cer vin moldovenesc

După nenumăratele embargouri și piedici puse vinificatorilor moldoveni de către Federația Rusă, producătorii moldoveni s-au reorientat pe piețele din vest....

Advertisement

Opinii