Mai multe tone de mere moldoveneşti vor fi nimicite de Rosselhoznadzor

Mai multe tone de mere din Republica Moldova, aduse în Rusia, ca chiliene vor fi nimicite de specialiştii Rosselhoznadzor din regiunea Belgorod, anunţă instituţia respectivă.

Este o decizie drastică, întrucât până în prezent fructele moldoveneşti care erau depistate la hotarul Rusiei erau ori returnate, ori în cazul în care erau depistate pe teritoriul rus, dar potrivit documentaţiei aveau ca destinaţie Kazahstanulul erau livrate în această ţară.

Astfel, autoritatea locală de siguranţă a alimentelor din Belgorod a reţinut la 19 decembrie un camion cu 21 tone de mere, care potrivit documentaţiei urma să ajungă din punctul de trecere a hotarului rus Breansk în Kazahstan.

Specialiştii locali au depistat că merele erau proaspete, iar o parte din lădiţe aveau marcajul unui producător din Republica Moldova. Pe o bună parte din lădiţe însă au fost lipite etichete false ce demonstrau provenienţa ţării de origine Chili.

Potrivit autorităţilor locale, merele din lădiţele cu etichetele chiliene false urmează a fi nimicite, iar pe cele care mai rămăsese etichetele moldoveneşti vor pleca în Kazahstan.

Moldova.ORG reaminteşte că la 21 iulie 2014, Rusia a sistat temporar importul de fructe moldoveneşti, pe motiv că acestea nu ar corespunde cerinţelor fitosanitare.

De atunci, periodic autoritatea rusă de siguranţă a alimentelor Rosselhoznadzor anunţă despre depistarea şi returnarea fructelor moldoveneşti cu marcaje false pe ambalaj. De cele mai multe ori, fructele moldoveneşti sunt transportate în Rusia având ca ţară de origine R. Belarus.

În context mai amintim că de mai bine de un an de zile Rusia nu mai importă nici băuturile alcoolice moldoveneşti, Iar după ce Chişinăul a semnat Acordul de Liber schimb cu UE a anunţat că a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.