Mai mult de jumătate din populaţie consideră că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită

Moldova.ORG — Circa 52% din populaţia Republicii Moldova consideră că direcţia în care merg lucrurile în ţară este una greşită. Se arată în ultimul studiu „Barometrul Opiniei Publice” realizat de Institutul de Politici Publice din Moldova.

Potrivit studiului acest indice este în scădere nesemnificativă comparativ cu ultimul sondaj din decembrie 2005, însă este cu 11% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2005.

Autorii studiului au menţionat că această atitudine este mai pronunţată în cazul persoanelor tinere, locuitorilor din mediul urban şi a persoanelor cu nivel socio-economic ridicat.

În acest context, se face observat faptul că marea majoritate a populaţiei (peste 70%) continuă să fie nemulţumită de activitatea conducerii ţării în domeniile principale ale vieţii sociale: locuri de muncă (83,3%), nivelul de trai (81,8%), salarii (81,8%), agricultură (74,0%), combaterea corupţiei (73,4%), industrie (70,1%). Majoritatea populaţiei nu este mulţumită de calitatea guvernării nici în domeniul asistenţei medicale (67,8%), nici în cazul pensiilor (67,2%).

45% din populaţie nu este mulţumită de actuala situaţie economică a ţării. În această ordine de idei, se evidenţiază faptul că 37% din populaţie consideră că situaţia economică actuală a rămas neschimbată comparativ cu anul trecut, iar 17% susţin că este mai proastă.

În opinia a 38% din totalul respondenţilor perspectivele pentru anul viitor ale economiei vor fi mai bune, în timp ce 35% de respondenţi consideră că aceasta va rămâne neschimbată.

Măsurile necesare pentru redresarea situaţiei social-economice a ţării, în opinia populaţiei, rămân a fi cele privind perfecţionarea mecanismului de realizare a legilor (48%), dezvoltarea sectorului economic – implicarea activă a statului în dirijarea economiei (35%), atragerea de investiţii (32%), dezvoltarea industriei (32%), acordarea de suport/înlesniri sectorului agrar (28%) şi celui privat (27%) şi combaterea criminalităţii în economie (32%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 martie – 8 aprilie 2006, pe un eşantion de 1506 persoane din 99 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maxima de eşantionare fiind de ± 2.6%. // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.