MAEIE se declara optimist in legatura cu perspectivele de aderare a Republicii Moldova la UE

Autoritatile moldovene se declara optimiste in legatura cu perspectivele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana (UE). Viceministrul de Externe, Valeriu Ostalep, a declarat, mari, in cadrul unei conferinte de presa ca, demnitarii europeni au apreciat pozitiv realizarile pe plan national, incluse in primul raport privind implemetarea Planului de Actiuni Republica Moldova-UE, prezentat Comisiei Europene.

Reprezentantii Comisiei Europene au fost de acord ca intr-un timp relativ scurt, sase luni, incluzand si perioada estivala, Moldova a realizat succese in promovarea reformelor, inclusiv in ajustarea legislatiei nationale la standardele europene, a mentionat Ostalep.

Potrivit viceministrului de Externe, diplomatii europeni s-au aratat disponibil de a oferi sprijinul necesar in vederea acordarii preferintelor comerciale asimetrice Republicii Moldova si de facilitare a regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova in tarile UE.

Referindu-se la deschiderea la Chisinau a delegatiei UE, Ostalep a subliniat ca inaugurarea acesteia in luna octombrie va facilita dialogul Republicii Moldova cu UE si va permite crearea unui mecanism mai operativ de schimb de informatii.

Cel de al doilea raport va fi prezentat in luna noiembrie, in cadrul sedintei Comitetului de cooperare Republica Moldova-UE, care va avea loc la Chisinau, a mai spus Ostalep.

Referindu-se la obtinerea de catre Republica Moldova a statutului de membru asociat al UE in anul 2007, Ostalep a mentionat ca, tinand cont de ultimele evolutii in lume, nu se poate afirma cu siguranta care va fi statutul Republicii Moldova. "Acesta nu trebuie sa fie in mod obligatoriu statut de membru asociat al Uniunii Europene, desi anume obtinerea acestuia este prioritatea noastra strategica. Acesta poate fi mult mai avansat decat ne dorim noi in prezent”, a subliniat Ostalep.

Planul de Actiuni RM-UE reprezinta un document politic ce ofera un cadru de cooperare si integrare progresiva in anumite programe si politici europene si nu constituie un instrument de aderare la UE, dar nici nu exclude aceasta posibilitate. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.