Mă doare în cot de Chișinău Arena și-mi vreau impozitele înapoi

Mă doare în cot de “Chișinău Arena” și-mi vreau impozitele plătite înapoi. Nu văd cum Arena s-ar încadra în Moldova de azi: Moldova cea săracă.

Ignor faptul că ilustrarea grafică a arenei a fost preluată fără permisiune dintr-un proiect al unei firme franceze pentru Arena Dunkerque. Asta puțin contează, toți știm că Partidul Democrat nu excelează în originalitate când vine vorba de orice proiect al lor. Nu ar trebui să râdem despre lipsa de originalitate a proiectului.

Ar trebui să deranjeze alți trei factori: utilitatea Arenei, contextul prezentării proiectului, dar și costul lui.

Utilitatea Arenei 
Eu nu merg la meciuri de fotbal, volei, basket sau tenis în Moldova, dar foarte rar văd stadioanele și arenele noastre pline. De câte ori vă amintiți ca Stadioul Zimbru să fi fost neîncăpător, cu excepția unor meciuri cu Rusia, Suedia sau Olanda? Nu sunt de ajuns terenurile Sheriff de la Tiraspol? Dar cât de plină este Sala Polivalentă? Ce mai face Futsal Arena de 1300 locuri inaugurată de FMF în 2014 la Ciorescu, la doar 10 km distanță de viitoare Arenă Chișinău?
Câte expoziții cu tractoare și produse aproape-autohtone am avut ca să nu fi încăput la Moldexpo? Oare Palatul Național “Nicolae Sulac” nu mai e încăpător pentru Filip Kirkorov? Cât praf se adună în Circ? Mai mult, când ați fost ultima dată în cadrul acestor arene?

Mai mult, trebuie să ne întrebăm dacă sportul adevărat se face pe terenuri de antrenament sau în arene mari și scumpe? Câte terenuri sau săli amenajate avem în regiuni? Cât de accesibile sunt ele?
În sensul ăsta, PDM a fost depășit demult de Igor Dodon și Ilan Șor. Aceștia au inaugurat zeci de terenuri de cartier în regiuni, câștigând suport electoral la o scară mai mică, dar mai sigur. Desigur, trebuie să ne întrebăm din ce surse “externe” fundația familiei președintelui și Fundația “Pentru Orhei” găsesc bani pentru proiectele lor sociale. Dar asta e o altă problemă.

Costul
Când vine vorba de Arena Chișinău, problema principală e că proiectul e finanțat din bugetul de stat în mare parte. Circa 200 milioane de lei ar urma să fie sustrași din “Programul în sectorul drumurilor” (2,3 miliarde de lei- cofinanțat de BERD, BEI și UE) în favoarea Arenei. Democrații se sfiază să confirme acest fapt, tot ei fiind cei care mai recent au promis reparația unor 1200 km de drumuri locale. Ce să credem? Ignorăm și faptul că Arena ar urma să fie construită pe un teren agricol al Colegiului de Vinificație, implicat anterior în alte scheme de deposedare de pământ?
Punem la îndoială și potențialul investitor în parteneriatul public-privat “Arena Chișinău”?

Contextul
Prezentarea proiectului “Arena Chișinău” simulează și anunțul comuniștilor (când erau la guvernare) de a construi un stadion în preajma Circului. Ca și comuniștii lui Voronin, democrații lui Plahotniuc anunță un proiect grandios chiar înainte de alegerile parlamentare din toamnă. Cu proiectul comuniștilor nu s-a mai făcut nimic: pe presupusul loc al stadionului stă un morman de moloz, nimic mai mult. În cazul lor, democrații dau dovadă de mai mult determinare și, aproape, viziune. Căci de ce nu: parcă avem creștere economică (comuniștii aveau recesiune), am putea avea investitori locali sau străini, iar sportul e un hobby de suflet al liderilor democrați. Care-i problema că avem alegeri?

Păi problema e în alegerile precedente din 2014. Ca și în cazul sistemului mixt sau a legii decriminalizării fraudelor economice (sau altor șiretlicuri), democrații nu au menționat nimic în programul lor electoral din 2014 despre niciun proiect grandios în sport ca Arena Chișinău. Nu cred că e un moft mare din partea noastră, a alegătorilor, să cerem consecvență de la democrați, consecvență în respectare angajamentelor electorale, cele care nu au nimic în comun cu Arena Chișinău.

Putem să înțelegem moftul unui fin al domnului Plahotniuc în privința necesității unei Arene multifuncționale la Chișinău “ca la Vilnius”, dar nu putem să-i alimentăm moftul cu banii noștri. Nici dacă câștigăm Eurovizioane.
Chiar nu ne permitem. Trăim în prea mult căcat și sărăcie stresantă pentru populism electoral și infrastructură neprofitabilă.

Mă doare în cot de Arena Chișinău. Îmi vreau înapoi chiar și acele puține impozite și taxe plătite de mine.

Imagine simbol de la intrarea principală în orașul Ungheni:

Sursa: Kev In/ Facebook, Blogul lui Marin Bodrug

Opinia aparține autorului și poate să nu coincidă cu opinia redacției Moldova.org.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.